Lood in de schoenen

Judit de Redelijkheid

Antwerpen * Hoewel bij de loting twee grootmachten uit de koker kwamen, waren de verwachtingn hoog gespannen. De kwartfinale halen, daar werd stiekem op ingezet. En anders wilde het Nederlandsteam in ieder geval proberen haar huid zo duur mogelijk te verkopen. Gisteravond brokkelde de hoop op een stunt snel af. Tegen Rusland kwam Oranje er niet aan te pas:1-7.

“Ik denk dat we een finalist in actie gezien hebben”, zei bondscoach Marcel loosveld na afloop. “We hadden enorm positieve plannen, maar ik had het idee dat een aantal jongens bij ons met lood in de schoenen lie”.”Nederland wist van tevoren dat het tegen Rusland -verliezend EK-finalist van 2012- de bal niet vaak zou hebben. “Daarom moeten we verdedigend heel sterk staan”zei Loosveld vooraf.

En juist daar ontbrak het gisteravond aan in de met een kleine vijfduizend supporters gevulde Lotto Arena in Antwerpen. Nadat Najib El Allouchi de eerste van het uiteindelijk kleine aantal Nederlandse kansen om zeep had geholpen, legde Rusland in snel tempo de zwakheden in de Oranje-defensie bloot. Bij het eerste doelpunt had de ploeg van loosveld nog pech. Een schot van Cirilo werd licht aangeraakt, waardoor doelman Pieter Grimmelius op het verkeerde been stond. Daarna lieten de verdedigers van Nederland zich twee keer eenvoudig aftroeven, waardoor het zelfvertrouwen van het weifelend gestarte Oranje een extra knauw kreeg. Een doeltreffende kanonskogel van eder Lima vergrootte de problemen vijf minuten voor rust: 0-4.

In de tweede helft deed Rusland het wat kalmer aan en kon Oranje zowaar een aantal keer gevaarlijk worden. Het leverde slechts één doelpunt op. Een zacht schot van Mohamed Attaibi rolde tussen de benen van doelman Gustavo door. Aan de andere kant van het veld moest Grimmelius nog drie keer de bal uit het net vissen. Een afstraffing dus, die Nederland – waar de Noord-Hollanders Mo Darri, Amir Molkarai en Nigel Wijdenbosch allemaal speeltijd kregen – met beide benen op de grond zet. En die ook naar de Antwerpen meegereisde zaalvoetballiefhebbers een kleine kater bezorgde.

Lang heeft Oranje niet om de wonden te likken. Morgen wacht de tweede en laatste poule wedstrijd tegen Portugal. Weer een tegenstander van formaat, die het Nederlands team aan een nieuwe test zal onderwerpen.

Nabeschouwing Radio Hoorn: Mo Attaibi, Amir Molkarai, Marcel Loosveld:

Zaalvoetballers hard onderuit

28-01-14 20:14
Door :
Bron: KNVB

Het Nederlands zaalvoetbalteam is op het Europees kampioenschap in Antwerpen hard in aanraking gekomen met de Europese top. Rusland, verliezend EK-finalist van 2012, was in de Lotto Arena met 7-1 te sterk voor de equipe van Marcel Loosveld.

Trots en blij waren de spelers van het zaalvoetbalteam toen ze zich in september vorig jaar plaatsten voor het EK. Voor het eerst sinds negen jaar waren de zaalvoetballers er weer bij op een eindtoernooi. Een fraaie prestatie. Na de loting, waarbij Rusland en Portugal uit de koker kwamen, wist Oranje voldoende: het kon flink aan de bak.

Aan het begin van deze maand werd Hongarije twee keer op een nederlaag getrakteerd, maar vorige week bleek verdedigend Europees kampioen Spanje een maatje te groot: 6-0. En ook met Rusland kon Nederland zich (nog) niet meten.

Oranje startte het Europees kampioenschap met Pieter Grimmelius, Samir Makhoukhi, Mo Attaibi, Najib El Allouchi en Karim Mossaoui in de basis. De ploeg opende goed en was via een vrije trap van El Allouchi dicht bij de eerste treffer.

Achterstand

Na drie minuten keek Nederland toch tegen een achterstand aan. Cirilo – net als enkele andere Russen geboren in Brazilië –  liet doelman Grimmelius kansloos: 1-0. Oranje kwam maar moeilijk onder de Russische druk uit en moest na negen minuten een tweede tegentreffer toestaan, drie minuten later gevolgd door een rake vrije trap van opnieuw Cirilo: 3-0.

Najib El Allouchi kreeg aan de andere kant een goede mogelijkheid, maar schoot op de Russische doelman. Ook schoten van Attaibi en El Morabiti troffen geen doel. De nummer twee van het EK van 2012 was effectiever en scoorde fraai uit een corner. Doelman Grimmelius voorkwam in de laatste minuten voor rust een grotere achterstand.

De tweede helft was amper op gang gekomen of de Russen maakten de vijfde treffer. Uit snelle counter na een aanval van Nederland – schot El Allouchi – werd het 5-0. Robinho maakte niet veel later de zesde treffer.

Na acht minuten in de tweede helft kwam Oranje van de hatelijke nul af. Antwerpen-speler Mo Attaibi maakte de 6-1. Najib el Allouchi was de speler die het vaakst in de buurt van keeper Gustavo kwam, maar de technicus had weinig geluk met de afronding. Lima maakte ondertussen doelpunt zeven voor de Russen.

Een flinke uitslag, die niet te lang mag blijven hangen. Donderdag wacht immers Portugal (20.45 uur). De eerste twee ploegen van de poule plaatsen zich voor de volgende ronde.

Statistieken:

Rusland-Nederland 7-1 (4-0).

Scoreverloop: 3. Cirilo 1-0, 9. Lyskov 2-0, 12. Cirilo 3-0, 14. Lima 4-0, 21. Sergeev 5-0, 23. Robinho 6-0, 28. Attaibi 6-1, 35. Lima 7-1.

Opstelling Nederland: Grimmelius; Saadouni, El Ghannouti, Wijdenbosch, Allouch, Makhoukhi, St. Juste, El Morabiti, El Allouchi, Attaibi, Molkarai, Darri, Mossaoui.