Wel het lef, niet de beloning

Bron: Noord Hollands Dagblad

Brutaal Nederlands zaalvoetbalteam uitgeschakeld na Nederlaag tegen Portugal

Door Robbert Daalder

Antwerpen * Het Nederlands zaalvoetbalteam is uitgeschakeld in het toernooi om het Europees kampioenschap. Na het pak slaag dat Oranje eerder deze week van Rusland kreeg (7-1), blijkt dit keer ook Portugal te sterk in Antwerpen. Te schamen hoeft de ploeg zich zeker niet, want in deze tweede helft gedurfd gespeeld. Het gewenste effect levert het niet op. Na veertig minuten zaalvoetbal staat er een geflatteerde 5-0 stand op het scorebord.

Hoewel de mannen van bondscoach Marcel Loosveld op deze donderdagavond de underdog zijn, schieten zij vol zelfvertrouwen uit de startblokken. Mohammed Attaibi is na amper een minuut al dichtbij de openingstreffer met een strak schot van buiten de cirkel. Najib El Allouchi neemt niet veel later een voorbeeld aan zijn ploegenoot, maar zijn inzet spat uiteen op de vuisten van Portugal-doelman Joao Benedito.

Het Oranje offensief stort daarna in elkaar wat de 1-0 voor Portugal als gevolg heeft. Geheel vrijstaand bij de tweede paal wordt Joao Matos op maat bediend. Wanneer ruim vijf minuten later de grote Joel Querios op zo’n tien meter van Oranje-sluitpost Pieter Grimmelius opdoemt, is het opnieuw raak: 2-0.

Dichtbij

Na de onderbreking wordt het direct duidelijk dat Oranje zich niet zomaar naar de slachtbank laat leiden. Waar het voor rust nauwelijks van eigen helft komt, voetbalt het nu brutaal vooruit. Kansen op de aansluitingstreffer blijven dan ook niet uit.

Zo is Attaibi meerdere keren dichtbij en komt ook Amir molkarai in de buurt van de 2-1. Uit een vrije trap weet Jamal El Ghannouti zelfs het net te vinden, maar omdat deze niet indirect genomen wordt, gaat het feest niet door.

Hoewel Nederland gestaag doorgaat met jagen, wordt het geduld van de Portugezen beloond, laat het team een aantal vloeiende aanvallen zien en slaat het nog drie keer toe.

“In de eerste helft hebben we een paar dikke kansen laten liggen”, blikt international Yoshua St. Juste terug op het verloren duel. “Als je dat soort kansen benut, heb je een heel andere wedstrijd. Portugal slaagde er wel in om hun kansen om te zetten in doelpunten en dat is meteen het verschil tussen ons. Toch hebben we laten zien dat we beter kunnen dan dat we eerder deze week tegen Rusland hebben laten zien. Dat geeft wel een goed gevoel.”

Uniek

Voordat het Nederlands team in actie kwam, vochten Roemenië en Oekraïne een zeer matige duel met elkaar uit. Op de vraag of St. Juste er van baalt dat hij niet met dit soort ploegen in de poule zat, antwoordt hij: Misschien had je dan de volgende ronde gehaald. Toch ben ik blij dat ik tegen grootmachten als Rusland en Portugal heb mogen spelen. Voor een groot publiek zoals vanavond (gisteren, red.) is dat gewoon uniek.”

Nabeschouwing Radio Hoorn: Mo Attaibi, Mo Darri, Samir Makhouki en Marcel Loosveld:

Zaalvoetballers strijdend ten onder

30-01-14 22:18
Door :
Bron: KNVB

Voor het Nederlands zaalvoetbalteam zit het eerste EK-optreden in negen jaar er na de poulefase op. Na het eerdere 7-1 verlies tegen titelkandidaat Rusland was ook Portugal te sterk: 0-5. Oranje ging in Antwerpen strijdend ten onder.

Oranje opende donderdagavond voortreffelijk in de Lotto Arena, waar ruim 3700 supporters voor een heerlijke sfeer zorgden. De ploeg speelde met pit en passie. In de openingsfase schoot Mo Attaibi op de handen van de doelman, kreeg Najib El Allouchi een goede kans en raakte Karim Mossaoui de paal. Aan de andere kant pareerde doelman Grimmelius twee gevaarlijke schoten.

Vlotte aanval

Mo Allouch verscheen na zeven minuten alleen voor de Portugese keeper Benedito, maar ook hij kon de score niet openen. Een minuut later scoorde niet Nederland, maar Portugal. Matos was het laatste station van een vlotte aanval.

Hierna volgde een fase waarin Oranje slechts aan verdedigen toekwam. Portugal verdeelde, heerste en was enkele keren gevaarlijk. Toch was Nederland dicht bij de 1-1 toen Amir Molkarai venijnig uithaalde. Bij een spelhervatting zag Oranje Queirós over het hoofd. Zijn uithaal was wél doeltreffend: 2-0.

Afgekeurde treffer

Aan het begin van de tweede helft hield Portugal de controle. Nederland vond het na een minuut of zeven genoeg en nam het initiatief over. Zonder dat het direct tot een aantal grote kansen leidde, overigens. Attaibi was in deze fase met twee schoten nog het dichtst bij een doelpunt.

Zeven minuten voor het einde leek Oranje toch verdiend op het scorebord te komen, toen Jamal El Ghannouti raak schoot uit een vrije trap. De scheidsrechter keurde de treffer echter af. In de laatste vier minuten probeerde bondscoach Marcel Loosveld het bij balbezit met Samir Makhoukhi als extra veldspeler. Dit recept was amper nog beproefd of Portugal maakte aan mogelijke onzekerheid een einde door 3-0 te maken. Sousa schroefde de score in de slotfase nog verder op.

Statistieken:

Nederland-Portugal 0-5 (0-2).

Scoreverloop: 8. Matos 0-1, 13. Queirós 0-2, 36. Cardinal 0-3, 38. Sousa 0-4, 39. Sousa 0-5.

Opstelling: Grimmelius; Makhoukhi, El Allouchi, Attaibi, Mossaoui, Saadouni, El Ghannouti, Wijdenbosch, Allouch, St. Juste, El Morabiti, Molkarai, Darri.