“Last Season Sir Sander”…

Sander van Dijk gaat aan zijn laatste seizoen als trainer/coach bij Hovocubo beginnen.

De vergelijking met Alex Ferguson is vaak genoemd, onder zijn bewind won Manchester United vele prijzen met aantrekkelijk voetbal en bleef zeer lang loyaal aan één club.

In 2007 begon Sander aan het avontuur bij Hovocubo. Destijds speelde de club liefst 4 klasse lager dan de huidige eredivisie. Onder zijn bezielende leiding sloeg de club de weg naar de top in en het is een ongekend succesvol huwelijk gebleken.
De prijzenkast puilt uit, sterker daar passen de bekers en schalen allang niet meer in. Alle prijzen werden meervoudig gewonnen, de landelijke beker werd veelvuldig gewonnen, vele landskampioenschappen gevierd en meerdere Supercups binnengehaald. Daarnaast heeft de club aanzien gekregen in Europa door de goede prestaties met aantrekkelijk voetbal. Zo werd de laatste 16 van de Champions League gehaald met een top 10 ranking in 2022. Een ongekende prestatie om als een van de weinige amateur vereniging tussen alle professionals in de Champions League te mogen spelen.
Met top ploegen van wereldklasse als Barcelona, Inter Movistar, Sporting Portugal mocht Hovocubo zich meten. Die werden verloren, maar de ploeg heeft ieder duel gescoord en het zelfs de top moeilijk gemaakt.
Ook volgden vele internationale verzoeken voor oefenwedstrijden en toernooien, het geeft de status van de club weer waar het inmiddels staat.

Stopt per direct bij KNVB
Na een jaar als assistent bondscoach met Miguel Andres Moreno te hebben gewerkt heeft Van Dijk besloten daarmee te stoppen.
De contractverlenging werd hem in maart 2023 al aangeboden maar op de vragen wat de langetermijnvisie van de bond is en wat de planning voor nieuwe seizoen zou zijn heeft tot begin juli geduurd voor de eerste contouren voor de toekomst.
Alles bij elkaar opgeteld past het gebrek aan visie en beleid niet bij Van Dijk, maar zo ook de topsportbeleving van spelers die zich niet voor 100% aan het nationale team kunnen committeren door te makkelijk voor training of zelfs wedstrijd af te zeggen.
De man die volgens velen Hovocubo met eigen handen heeft gemaakt tot de topclub die het nu is heeft recht van spreken uit eigen ervaringen, zeker nu hij ook in de keuken bij de KNVB heeft gekeken.
Na het EK in eigen land (januari 2022) is de beloofde spin-off achterwege gebleven en werd er een nieuwe functie gecreëerd van Technisch manager. Daar heeft Van Dijk in mei 2022 een gesprek mee gehad voor de functie als bondscoach, maar Van Dijk wilde zijn woord aan spelers en sponsoren bij Hovocubo niet breken, afspraken waren immers al gemaakt!
In de rol van assistent mocht hij wel Hovocubo blijven dienen, dus accepteerde hij de vraag vanuit Miguel Andres Moreno.
Over de staf is Van Dijk goed te spreken, maar is van mening dat beleidsbepalers binnen KNVB veel sneller en harder moeten doorpakken om de aansluiting bij de subtop van Europa niet definitief te verliezen en ook het niveau in Nederland via de clubs verder omhoog te helpen.
De werkzaamheden bij de KNVB zijn voor Van Dijk niet meer te combineren met zijn werk, familie en club belangen, maar de redenen zitten dus ook beduidend dieper.

Note; het Nederlands team heeft zich afgelopen seizoen geplaatst voor de Elite Ronde (laatste 20 van Europa) welke om 7 tickets gaan strijden wie Europa mogen vertegenwoordigen op het WK in 2024.

Met bovenstaande schrijven is de angst aanwezig dat KNVB met een vergrootglas naar Van Dijk en Hovocubo zal kijken aankomend seizoen, scheidsrechters zich mogelijk tegen club en trainer zullen richten, maar de waarheid moet ook boven komen. De mening van de man die veruit de meest succesvolle Nederlandse trainer is kan onmogelijk genegeerd worden, hopelijk worden de beleidsmakers in Zeist snel wakker…

Sander van Dijk gaat zijn laatste seizoen als trainer/coach bij Hovocubo in. Het bestuur van Hovocubo vindt dit ontzettend jammer maar heeft volledig begrip voor zijn beweegredenen. Het bestuur heeft ruim de tijd om te werken naar het vorm geven aan Topsport in een post-van Dijk tijdperk.
Het bestuur gaat samen met Sander van Dijk en zijn selectie er een mooi seizoen van maken met hopelijk nog een prijs.

Bestuur Hovocubo

Bekijk hier de rapportage van NH Sport van december 2022

 

meer nieuws