Een avond om te herinneren

Een mooie reunie tussen de twee grootmachten uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het stilstaan bij een gewaardeerde bestuurder uit de renaissance van Hovo in het nieuw millenium. De ontmoeting in competitieverband tussen twee van de oudste zaalvoetbalverenigingen van Nederland. De derde oudste komt Hovo volgende week tegen in het bekertoernooi. Allemaal herinneringen.

Hovocubo wist dat Scagha een fysieke ploeg is die zich vooral zou concentreren op het verdedigen. Hovo was 80% van de speeltijd in balbezit op zoek naar het gaatje.  Toch moest uitblinker Dave Stet een aantal keer goed in actie komen om te voorkomen dat Scagha op voorsprong kwam. Het tempo lag in de eerste helft te laag en dat geeft de tegenstander gelegenheid om aan te vallen.

In de tweede helft kwam Hovo eindelijk op dreef en ging met een grotere versnelling spelen. Dit leverde een mooier schouwspel voor het publiek, maar ook wierp het zijn vruchten af. Een knal van Abdessamad Attahiri in de kruizing was onhoudbaar voor de doelman uit Schagen. Daarna volgden twee uitgespeelde kansen, van Stan van der Wal en opnieuw Attahiri.

Met deze 3-0 uitslag waar ploegen als Tigers en FC Eindhoven met de hakken over de sloot de punt(en) wisten te redden geeft het Hovocubo veel vertrouwen om verder te werken aan stabiliteit binnen de selectie.

Hovocubo neemt na rust afstand van Scagha

Spelers uit het succesvolle verleden te gast tijdens duel

Twee grootmachten uit de begintijd van het zaalvoetbal. Scagha’66 werd in 1969 zelfs als eerste landskampioen gekroond. In het eerste deel van de jaren zeventig van de vorige eeuw verdeelden Hovocubo en de ploeg uit Schagen het eremetaal. Hovocubo werd kampioen in 1972, 1976, Scagha presteerde dat in 1974 en 1975.

Reden voor de Hoornse club de wedstrijd aan te grijpen om verhalen uit de historie op te halen. Daarom nodigde Hovocubo in aanloop naar het duel verschillende spelers uit het verleden van beide ploegen uit, plus voormalig scheidsrechter Wabe Visser. Dat het duel in Hovo’s oude thuishaven Vredehof werd gespeeld, was een prettig bijkomstig toeval. Vaste thuishal De Opgang was wegens de herfstvakantie namelijk niet beschikbaar.

Scagha vaardigde mannen als Berend en Jan Schop, Jos Deutekom, Johan Louter af. Namens Hovocubo waren onder anderen Michel Lieshout, Job Dragtsma, Nico Mantel en John Verberne aanwezig. Voor Verberne, samen met Lieshout de enige speler uit die tijd die drie keer Nederlands kampioen werd, werd het een weerzien met de sport die hij lang links had laten liggen. ,,Met de komst van de plofbal ben ik de interesse in het spelletje verloren. Daarnaast vind ik het zaalvoetbal van nu veel agressiever. Spelers vliegen tegenwoordig door de lucht’’, had Verberne gezien. Dat hij nu weer voet in de zaal zette, was niet per se om weer eens een zaalvoetbalwedstrijd te aanschouwen. ,,Maar zo’n reünie, dat is wel leuk.’’

De aanwezigen kregen een intense wedstrijd voorgeschoteld. Waarin Hovocubo – aan haar stand verplicht – de betere partij was. Maar het kon maar moeilijk afstand nemen van de bezoekers.

Tempo

,,In de tweede helft speelden we duidelijk een hoger tempo’’, had Hovocubo-coach Sander van Dijk gezien. Hij keerde weer terug langs de kant na een schorsing. ,,Ook in de eerste helft creëerden we genoeg kansen, maar waren we slordig in de afronding. Dat ging in de tweede helft beter.’’

Opvallend was dat het niet een uitgespeelde aanval was, waaruit de thuisploeg scoorde. Een schot uit de tweede lijn van Abdessamad Attahiri verdween achter keeper Max Kuijper in het doel.

Daarmee was de spreekwoordelijke beer los. Stan van der Wal scoorde na een mooi opgezette aanval – met Jordy Cretier en Karim Mossaoui in de hoordrol – de 2-0. Attahiri zorgde op driekwart wedstrijd voor de beslissing door via de binnenkant van de paal raak te schieten.

,,We hebben Scagha te lang in de wedstrijd gehouden”, was Van Dijk van mening. ,,We hadden het ons veel gemakkelijker kunnen maken, maar uiteindelijk hebben we de wedstrijd volwassen uitgespeeld. We hebben dit seizoen nog weinig compleet getraind, onder meer door Oranje-verplichtingen en blessures. Maar dat is nu wel achter de rug en kunnen we verder bouwen.”

zaalvoetbal eredivisie

Hovocubo

Scagha’66 3-0

23. Attahiri 1-0, 27. Van der Wal 2-0, 30. Attahiri 3-0.

Lees hier het verslag van Hoornsdagblad.nl

Scagha’66 legt het in tweede helft af tegen Hovocubo

Bron: Noordhollands Dagblad: Schager Courant

Scagha’66 kon vice-landskampioen Hovocubo een helft lang van scoren afhouden, maar moest zich in de tweede helft toch gewonnen geven: 3-0.

Hovocubo en Scagha’66 zijn twee grootmachten uit de begintijd van het zaalvoetbal. Scagha’66 werd in 1969 zelfs als eerste landskampioen gekroond. In het eerste deel van de jaren zeventig van de vorige eeuw verdeelden Hovocubo en de ploeg uit Schagen het eremetaal. Hovocubo – bij gebrek aan sporthal in Hoorn aanvankelijk spelend in Den Helder – werd in die periode kampioen in 1972 en 1976, Scagha beklom de hoogste trede nog tweemaal: in 1974 en 1975.

Reden voor de Hoornse club om verhalen uit de historie op te halen. Daarom nodigde Hovocubo in aanloop naar de wedstrijd verschillende spelers uit het verleden van beide ploegen uit. Scagha vaardigde mannen als Berend en Jan Schop, Jos Deutekom, Johan Louter naar Hoorn af. Onder genot van koffie en gebak werden in een vriendschappelijke sfeer oude koeien uit de sloot gehaald.

In de wedstrijd voerden de Hoornaren de boventoon, al kregen de bezoekers in de tegenstoot ook mogelijkheden. Zo mocht Robin Schouwvlieger alleen op doelman Dave Stet af, die nogmaals toonde dat hij over de juiste keeperskwaliteiten beschikt. Dat Hovocubo de wedstrijd won, was niet vreemd. Al kostte het de ploeg van Sander van Dijk meer moeite dan verwacht. In de tweede helft werd het tempo opgevoerd en dat leverde een treffer op van Appie Attahiri door een schot uit tweede lijn. Via Stan van der Wal en nogmaals Attahiri werd het 3-0.