Hovocubo-aanvoerder Abdessamad Attahiri (links) in duel met Veerhuys-collega Nigel Wijdenbosch.© Foto Jaap van der Pijll

Gideon Smit

ZWAAG

De misschien wel enige Hoornse eredivisiederby van het seizoen leverde geen afgeladen tribunes in sporthal De Opgang op. De trainer van Veerhuys was evenmin van de partij.

Daar had Anand Jagdewsing uiteraard een goede reden voor. De trainer was ziek. Hij bekeek de wedstrijd thuis via de livestream op internet. Hij was niet de enige afwezige bij de bezoekers. Spelers David Albert, Jorg Ooievaar en Jeffrey de Moel zijn langere tijd uit de roulatie.

Bij afwezigheid van Jagdewsing had Mo Darri de touwtjes in handen bij Veerhuys. De kampioenspoule mag dan uit zicht zijn, toch wilde de sportman in Darri tegen Hovocubo een goed resultaat boeken. „Als je dat niet wilt, kun je beter gezellig gaan tennissen.”

© Foto Jaap van der Pijll

Bovendien, ook in de degradatiepoule worden de behaalde punten na twaalf wedstrijden door twee gedeeld. Een puntje of meer extra kan een wereld van verschil betekenen. Als Veerhuys als eerste in die degradatiepoule weet te eindigen, volgt alsnog deelname aan play-offs voor het landskampioenschap. En een mogelijk nieuwe ontmoeting met Hovocubo.

De ploeg van Sander van Dijk plaatste zich door de zege op de stadgenoot één wedstrijd voor de schifting wel voor de kampioenspoule. De zege op Veerhuys leek aanvankelijk eenvoudig tot stand te komen. Hovocubo creëerde gemakkelijk en veel mogelijkheden, maar de score liep daarbij achter. „Net als vorige week krijgen we ongelooflijk veel kansen maar missen we er ook veel”, zag Van Dijk. „Ik beleefde bijna een déjà vu van van vorige week (5-3 nederlaag tegen FC Marlène, red.).”

Karim Moussaoui opende ongedekt de score met een volley uit een hoekschop. Nauwelijks een minuut later was ook Abdesssamad Attahiri succesvol; hij kreeg de bal van Veerhuys-speler Stefan Dol op de rand van de cirkel in de voeten gespeeld. Toen Mats Velseboer nog voor het kwartier de 3-0 scoorde, leek het treffen – tot dan toe eenzijdig – wel erg snel in het voordeel van Hovocubo beslist.

Veerhuys-doelman Marcel Ons© Jaap van der Pijll

Dat liep even anders, zag ook de uitblinkende Veerhuys-doelman Marcel Ons. „Het leek wel of we pas na de achterstand de schroom van ons af gooiden. Daarvoor waren we vooral zoekende in de wedstrijd. Of we wellicht te veel respect voor Hovocubo hadden? Dat weet ik niet, man. Ik kan niet in de hoofden van de spelers kijken.”

Comeback

De comeback van Veerhuys kreeg al in de eerste helft gestalte door een treffer van Melle van Marle en werd na rust verder doorgezet. Doelman Dave Stet kreeg de rode kaart voor het neerleggen van Kevin van Londen. Hovocubo doorstond de ondertalsituatie maar zes tellen nadat het team weer compleet was, scoorde Stefan Dol via het lichaam van Abdessamad Attahiri.

De rode kaart van Dave Stet in beeld. Hij tackelt Kevin van Londen.

Veerhuys ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam een minuut voor tijd. Met Nigel Wijdenbosch als meevoetballende keeper voerde het team van Darri de druk op, waarna Dol scoorde.

Jagdewsing zal het punt in de huiskamer met instemming hebben begroet maar het lot besliste toch anders. Attahiri schoot in de slotminuut de bal op de paal en via de arm van Ons belandde de bal ongelukkig in het doel.

Hovocubo-HV/Veerhuys 4-3

9. Mossaoui 1-0, 10. Attahiri 2-0, 12. Velseboer 3-0, 17. Van Marle 3-1, 25. Attahiri 3-2 (e.d.), 39. Dol 3-3, 40. Ons 4-3 (e.d).

Rode kaart: 23. Stet (Hovocubo).