Hovo wint wederom Sportverkiezing

Voor de derde keer in successie wint Hovocubo de verkiezing voor Westfriese sportploeg van het jaar.

In een traditionele mooie show in het Park Schouwburg praatte Chris Wobben het geheel aan elkaar.

Door verblijf in het buitenland en door het interland tegen België die tegelijkertijd plaats vond was de selectie flink uitgedund present.

Met trots is Hovocubo Sportploeg 2019 geworden Hovocubo.

En ook Sander van Dijk won en mocht de wisselbeker van sportcoach van het jaar weer naar huis meenemen.

Whatsappen naar de winnaars

 De Westfriese Sportverkiezingen zijn het jaarlijkse feestje waar de beste sporters van de regio van het afgelopen jaar in het zonnetje worden gezet. De laatste jaren ontbreken de feestvarkens alleen steeds vaker. En dus verschijnen er vaders, zussen, trainers of managers op het podium om de prijzen in ontvangst te nemen. Nog niet eerder waren er zo weinig genomineerde sporters aanwezig als gisteren, toen de 26e editie van het sportgala werd gehouden in schouwburg Het Park. ,,Je moet niet per se willen vasthouden aan wat je hebt. Je moet je aanpassen aan de huidige tijd. We denken wel eens na over een heel andere opzet van dit evenement.’’

Marja van Dijk, Cees Deen en Reggie Hoost zijn de eerste die deze zondagmiddag door de presentatoren Chris Wobben en Gerard Berkhout worden uitgenodigd op het podium. De prijs voor de beste trainer van 2019 staat op het punt om uitgereikt te worden. Geen van de drie is hiervoor echter genomineerd. Ze nemen de honneurs waar voor respectievelijk Sander van Dijk, Johan Rutz en Ernesto Hoost.

De trainers van de zaalvoetballers van Hovocubo, de voetballers van De Zouaven en van kickbokser Santino Verbeek zijn allemaal in het buitenland, voor vakantie of vanwegen werkverplichtingen. Uiteindelijk is het moeder Van Dijk die een whatsappje kan sturen naar Curaçao om zoonlief te vertellen dat hij voor het tweede jaar op rij in de prijzen is gevallen.

Het blijkt al snel niet de enige categorie te zijn waarvan de kanshebbers er niet zijn. Als even later bekend wordt gemaakt wie het grootste talent van het afgelopen jaar was, staan namens de schaatsers Janno Botman en Jordy van Workum hun broer en stiefvader in het spotlicht. Bente Kerkhoff, eveneens schaatsster, is als derde genomineerde wel zelf aanwezig.

Later op de middag is het ook bij de bekendmaking van de sportvrouw én de sportman van het jaar niet anders. Alleen Santino Verbeek verschijnt op het podium. Zeilster Lobke Berkhout heeft als kanshebster op de titel sportvrouw van het jaar geen afgevaardigde gestuurd. Presentator Gerard Berkhout, dezelfde achternaam, maar geen familie, wordt maar even tot ’oom van’ gebombardeerd.

Uitzondering op de regel is de verkiezing van de sportploeg van het jaar. De handbalsters van Westfriesland SEW B1, de zaalvoetballers van Hovocubo en de badmintonners van Hoornse BV zorgen er zelfs voor dat het podium bijna te klein is. Stuk voor stuk zijn ze met een grote afvaardiging naar Het Park gekomen. Het maakt de praatjes op het podium een stuk inhoudelijker en dus interessanter om naar te luisteren.

De opkomst tijdens de 26e editie is geen uitzondering, de laatste jaren is het aantal afwezige sporters vaak groot. Een tendens overigens die ook zichtbaar is bij de landelijke sportverkiezing. ,,Het is altijd jammer als genomineerden er niet zijn, maar tegelijk zegt het iets over het niveau van de sporters uit deze regio. Ze acteren op hoog niveau en zijn daarom vaak weg. Helemaal omdat de wereld ook steeds kleiner wordt. Je kunt het dus ook positief uitleggen. Maar dit jaar is het inderdaad wel extremer dan in andere jaren’’, zegt Dick Bennis, voorzitter van de organiserende stichting.

Bennis en zijn mede bestuurders sluiten hun ogen niet voor de situatie anno nu. ,,Je moet niet per se willen vasthouden aan wat je hebt. Je moet je aanpassen aan de huidige tijd. En dus denken we na over een heel andere opzet van dit evenement. Dat je sporters een podium moet bieden, dat staat voor ons vast. Dat inspireert. Maar dat zou ook op een andere manier kunnen. Zonder verkiezingen bijvoorbeeld. Dat je dus geen winnaars aanwijst, maar alle (top)sporters uit de regio in het zonnetje zet. Dan zou je ook op een andere periode in het jaar kunnen gaan zitten, wat mogelijk meer sporters trekt. Of dit de laatste Sportverkiezingen waren? Geen idee, maar je moet nooit oude schoenen wegdoen voor je nieuwe hebt.”

Lees hier het bericht van de Westfriese Sportverkiezingen

meer nieuws