Show in uitverkocht huis

Vooropgesteld, gezien het verschil tussen eredivisie en eerste divisie was de winnaar vooraf voorspelbaar. Het zou heel raar moeten lopen als Hovocubo als regerend landskampioen zonder winst naar huis zou terugkeren. De thuisclub had niets te verliezen en heeft op alle fronten er alles aan gedaan om er een mooi feestje van te maken. Texel is ook met vlag en wimpel geslaagd. De ontvangst was top, de organisatie rond de wedstrijd was top, de ambiance was top en wat er tussen de lijnen gebeurde was ook top. Een uitverkocht huis genoot van galery play.

De Eilanders vlogen er gelijk in om hun huid duur te verkopen. Coach Martijn de Vrij heeft zijn spelers goed geprepareerd en streden naar vermogen. Volle 100%. Er werd door de thuis ploeg met veel druk gespeeld en uit een corner werd de bal tegen het been van Faisal Mellah gespeeld die daarmee ongewild de bal in het eigen doel tikte. Binnen drie minuten kwam Hovo via Zakaria Amrani weer langszij en nog geen minuut later bracht Pieter Jan Eelman Texel weer op voorsprong en de tribune in extase. Maar, het is bekend. De kracht van Hovocubo is zich vooral niet gek te laten maken en vooral geduld bewaren en in eigen strategie te blijven geloven. De laatste 10 minuten voor de rust waren dan ook volledig voor de bezoekers waar het uitliep naar 2-5.

In de tweede helft kon Texel niet meer volhouden en Hovocubo kreeg het op z’n heupen. Mooie combinaties en individuele acties waarvoor het publiek naar de hal was gekomen. Aan het einde van de wedstrijd was het winst voor Hovo. De grote winnaar echter aan het einde van de rit: Het publiek. Alles klopte. Hovocubo liet zien wat zaalvoetbal op het hoogste niveau is, maar de credits gaan naar de eilandbewoners die zelf er alles aan hebben gedaan om er een prachtige zaalvoetbalavond van te maken.

Hovocubo gaat door naar de halve finale. De andere ploegen die door zijn zijn: zvv Eden, BE’79 en asv Lebo. De loting vindt plaats op 23 januari.

Lees hier het verslag van eredivisie zaalvoetbal.nl

Lees hier het verslag van Hoornsdagblad.nl

Texel heeft een eigen Vlogger die zijn eerste zaalvoetbalwedstrijd ooit heeft gevolgd. Bekijk zijn leuke inbreng:

Vroege achterstand op Texel deert Hovocubo niet

Bron: Noordhollands Dagblad (Dagblad voor Westfriesland)

Er was voor Hovocubo een boottocht voor nodig om de halve finale van de beker te bereiken, maar Texel’94 liet zich na een verrassend sterk begin gemakkelijk afschepen: 2-12.

De koploper van de eerste divisie tegen de regerend kampioen van Nederland. Hovocubo was het op papier simpelweg verplicht om Texel’94 een lesje te leren. De Hoornse ploeg ging alleen pas na rust écht voor de klas staan. Daarin wisten de eilanders het net niet meer te vinden en bleef Hovocubo schadevrij.

Eigenlijk was er op basis van de eerste helft ook niets om je zorgen over te maken. Hovocubo kwam daarin wel twee keer op achterstand. ,,Dat verraste ons”, zegt aanvoerder Yoshua St. Juste. ,,Maar wij vinden het eerlijk gezegd alleen maar lekker als de tegenstander eerst komt.”

Toen er nog dertien minuten op de klok stonden, was het verweer al lang en breed gebroken. 2-8 stond er toen op het scorebord. Hovocubo voetbalde zich toen al fluitend naar een ruime overwinning omdat Texel de puf niet meer had om aan te haken. En dus kreeg de jonge Dave Severins kreeg na de rust alle tijd om zichzelf in de kijker te spelen. Hij greep zijn kans met een paar goede interventies en vooral twee prima doelpunten.

Met name ook na rust regen de bezoekers de technische hoogstandjes aan een. Ze speelden volledig zonder druk. ’Zó’, klonk het van de tribune bij de snelle bewegingen van showmannen Mo Darri en Zakaria Amrani. Het thuispubliek genoot van het vooruitzicht dat het als koploper van de eerste divisie komend seizoen misschien wel in de eredivisie uitkomt. Dat maakte het een prettige kennismaking voor de spelers van Hovocubo. Ze werden niet alleen bejubeld, er werd door het thuispubliek ook geklapt voor hun acties.

St. Juste raakte na afloop aan de praat met twee jongetjes van het eiland. Ze wilden van alles van hem weten, maar vooral of hij de broer van profvoetballer Jeremiah is. Ja, dat is hij. En al snel ging het erover of ze hadden genoten van de wedstrijd. En ja, natuurlijk hadden ze dat.

,,We hoorden van tevoren al dat er tamtam gemaakt was”, vertelt St. Juste. ,,De sfeer heeft mij verrast. Er was veel respect vanaf de tribune. Ik vond het ook leuk om eens met de boot naar een wedstrijd te gaan. Ik denk dat Texel goede reclame voor zichzelf heeft gemaakt met deze wedstrijd.”

Door de zege kende Hovocubo een goede generale voor ’het echte werk’. Er valt nogal ergens om te spelen als de eredivisie wordt hervat. Vrijdag is er eerst de uitwedstrijd tegen FCK/De Hommel, dat vierde staat, en een week later komt nummer 2 FC Eindhoven op bezoek. Het zijn weken waarin Hovocubo ervoor kan zorgen dat het volgend seizoen opnieuw als kampioen van Nederland naar Texel komt.

Texel’94-Hovocubo 2-12.

Doelpunten Hovocubo: Velseboer 4, St. Juste 3, Amrani 2, Severins 2, Mellah.

Reclame maken tegen Hovo

Texel ’94 verliest ruim, maar geeft qua ambiance alvast signaal af dat het klaar is voor hogerop

Cas Broxterman

Na zo’n bekerwedstrijd tegen de regerend landskampioen van Nederland ontkom je er niet aan: mocht Texel ’94 promoveren, heeft het dan wat te zoeken in de eredivisie?

Ja, is het voorzichtige antwoord vanuit zowel kamp-Texel als kamp-Hovocubo, de tegenstander van zaterdag in Den Burg. ,,Dat ze de play-offs halen zou ik niet zeggen, ze zouden meekunnen met lager geklasseerde tegenstanders”, vindt Hovocubo-aanvoerder Yoshua St. Juste bijvoorbeeld. Het werd dit keer een ruime 2-12 nederlaag. ,,Zoals je hebt kunnen zien is deze tegenstander op dit moment nog wel een klasse of twee beter dan wij”, stelt aanvoerder Jesper Arkenbout van Texel.

Nog wel, inderdaad. De eilanders zijn het gewend zich razendsnel aan te passen aan het niveau waar het op speelt. Zo gaat het al jaren bij de huidige koploper van de eerste divisie. ,,Na één zo’n bekerduel heb je niet meteen de juiste intensiteit te pakken. Spelen wij een paar weken op rij dit soort potjes, dan gaan we er normaal gesproken beter mee om. Maar natuurlijk: of wij de eredivisie aankunnen, blijft een beetje koffiedik kijken.”

Een eetkraam voor de deur, een loterij met grote prijzen zoals een televisie, een volgepakte tribune. Texel gaf in elk geval het signaal af dat het qua ambiance klaar is voor een stapje hogerop.

Binnen de lijnen verkocht de ploeg de huid aanvankelijk duur. Texel kwam zelfs twee keer op voorsprong – via een eigen doelpunt en een treffer van Pieter Jan Eelman. Beide doelpunten kwamen voort uit een corner.

Lang had Hovo alleen niet nodig om de schade te repareren. De ploeg uit Hoorn is het gewend een tegenstander in eerste instantie het spel te laten maken. Daarna klappen de spelers er vol op. Zo ook nu.

Toen er nog dertien minuten op de klok stonden, was het verweer al lang en breed gebroken. Er stond 2-8 op het scorebord. Hovocubo fietste fluitend naar een ruime overwinning, terwijl Texel de puf niet meer had om de rem te vinden. Met name na de rust regen de bezoekers de technische hoogstandjes aan één. ’Zó’, klonk het van de tribune bij de snelle bewegingen van showmannen Mo Darri en Zakaria Amrani.

Zo werd het een bekeravond met een uitslag die niemand zal verrassen. Hovo-captain St. Juste gaf aan wel even te hebben opgekeken van die vroege achterstand. Maar dat het goed zou komen, daar had hij alle vertrouwen in. ,,Omdat wij het alleen maar lekker vinden als de tegenstander eerst komt.”

Hij keek zijn ogen uit op het eiland. ,,We hoorden van tevoren al dat er wat tamtam gemaakt zou worden. De sfeer heeft mij verrast. Er was veel respect vanaf de tribunes. Het thuispubliek klapte soms zelfs voor ons. Ik vond het ook leuk om met de boot naar een wedstrijd te gaan. Ik denk dat Texel goede reclame voor zichzelf heeft gemaakt met deze wedstrijd.”

Scoreverloop: 4. Eigen doelpunt 1-0, 7. Amrani 1-1, 8. Eelman 2-1, 9. St. Juste 2-2, 15. Mellah 2-3, 16. St . Juste 2-4, 17. St. Juste 2-5, 23. Velseboer 2-6, 24. Velseboer 2-7, 26. Severins 2-8, 29. Severins 2-9, 35. Amrani 2-10, 38. Velseboer 2-11, 40. Velseboer 2-12.