Penalties brengen beslissing in KNVB Beker

Pech blijft de mannen van Sander van Dijk achtervolgen. En weer spanning in de staart van de wedstrijd. Hovocubo staat daar inmiddels voor garant. De uitschakeling in de KNVB Beker zorgt voor grote teleurstelling, de manier waarop – het missen van kansen, beslissingen die ook anders hadden kunnen zijn, en het ontbreken van net dat kleine beetje geluk wat nodig is – maakt het allemaal nog zuurder. Een ding, Hovocubo heeft er een patent op om telkens de grootste spanning in de slotfase van de wedstrijd aan het publiek te vertonen.

Op een ongebruikelijke vrijdagavond (ivm activiteiten van het Nederlands Team) heeft het thuispubliek wat moeite om de Sporthal te vinden. Tel daarbij dat ook ‘t Veerhuys en FC Marlène thuisspelen en Ajax een wedstrijd had staan maakte dat de tribunes niet zo gevuld waren zoals we dat gewend zijn.

De na een langdurige blessure teruggekomen aanvoerder Amir Molkârâi stond weer in de basis. Het doet de club goed dat hij weer terug is op het hoogste niveau. De eerste vijf minuten was het vooral aftasten en waren er geen uitgespeelde kansen. Uiteindelijk is het TPP die de eerste speldenprikjes geeft, maar Ronald redt goed. Maar de eerste echte bijna goal komt op naam van Mo Ajnane die uit een vrije trap kei hard de binnenkant paal raakt. Onnodig balverlies stelt TPP uiteindelijk in staat om op voorsprong te komen. Met deze 0-1 op het scorebord zocht Hovocubo veelvuldig de aanval op en kreeg ook veel kansen met name op naam van de gebroeders Ajnane. De bal wilde er echter maar niet in. Kort voor rust kreeg ook Issam el Bakkali een kans na een mooie individuele actie, maar de bal wordt tot corner gedegradeerd.

Na de 0-1 ruststand ging de tweede helft van start. Hovocubo was goed uit de kleedkamer gekomen en bestormde het doel van TPP met goede schoten, echter zonder het nodige geluk. En om de achterstand niet verder te laten oplopen moet Ronald van Leeuwen een sterke counter van TPP afstoppen wat hij ook uitstekend doet. Ook Dennis Selbach moet een keer aan de noodrem trekken en dit levert hem een gele kaart op.

Na dat Mo Ajnane voor de tweede keer paal treft en Issam een schot rakelings naast ziet gaan. En daarna weer de paal en daarna weer de lat. Inmiddels zijn we in de laatste vier minuten voor tijd beland en wanneer Appie Attahiri in het strafschopsgebied goed wegdraait maar vlak voor zijn schot wordt neergehaald wordt er een terechte strafschop toegekend. Mo Ajnane doet hierbij zijn plicht en scoort de lang verwachte gelijkmaker. Een minuut later komt de bal heel ongelukkig tegen de voeten van Dennis Selbach die in eigen doel de 1-2 erin loopt. Na een poging van Issam om deze achterstand recht te zetten gaat de bal wederom net mis en in de daaropvolgende counter heeft TPP wel het nodige geluk en vergroot de voorsprong naar 1-3. Het staat op dat moment 2.44 min op de klok. Sander van Dijk zet direct een vijfde veldspeler in de persoon van Karim Ajnane in en na een voorzet van Dennis Selbach weet deze “vliegende keep” tikt de aansluitingstreffer binnen. Nog 2.12 op de klok. Als broer Mo op 70 seconden voor het einde de gelijkmaker in schiet lijkt het scoreverloop te kantelen, het is kwestie van tijd of Hovocubo zal op voorsprong komen. Dit gebeurt echter niet. 20 seconden later maakt Dennis in een poging de bal te onderscheppen een overtreding. Wanneer hij naar de betrokken speler uit Rotterdam toeloopt wordt hij door een andere speler geduwd waarna een klein opstootje ontstond. Het arbitraal duo besloot om beide spelers een gele kaart toe te kennen en dit betekende de tweede voor Dennis zodat hij de zaal mocht verlaten. Dit bleek cruciaal omdat Hovocubo niet door kon gaan met drukken en in plaats van aanvallen kon het de laatste 50 secondes alleen maar verdedigen. de stand bleef ongewijzigd.

Dit betekende penalty’s. Issam raakt in deze serie de paal en Ronald stopt er eentje knap. Wanneer na acht strafschoppen Amir zijn tweede mist (bal caramboleert tussen keeper en lat) hoeft TPP nog maar een keer te scoren. Dit betekent de uitschakeling in de KNVB beker.

Teleurstelling is groot en als Hovocubaan word je hier moedeloos van. Het zit niet mee. Toch is er geen andere keuze dan vertrouwen te houden dat pech weer snel zal plaats maken voor geluk.

Typisch avondje Hovocubo

Bron: Noord Hollands Dagblad

Vincent Schot

Zwaag * Er staan nog 2.44 minuten op het scorebord als het bekertoernooi voorbij lijkt voor Hovocubo. Juist in een fase waarin de ploeg langszij komt bij TPP en een late zege in de maak lijkt, scoren de Rotterdammers twee keer: 1-3. Als 164 seconden later de zoemer voor het eindsignaal klinkt heeft de thuisclub nog twee keer gescoord. Vanaf de penaltystip wordt de regerend landskampioen na zestien strafschoppen alsnog uit het toernooi gegooid. En daarmee is het een avond die typerend is voor Hovocubo dit seizoen: het is het allemaal nét niet.

Sander van Dijk sluit zich daarbij aan. “Steeds als we goed in een wedstrijd zitten maken we de kansen niet af. Vanavond ook weer niet.” Daarmee zegt de trainer geen woord te veel. Kansen zijn er immers genoeg. Alleen al om het aantal schoten op de paal en lat te tellen is één hand nodig. Drie keer pegelt Mo Ajnane op de paal. Dennis Selbach en Issam el Bakkali mikken twee keer net te hoog. de 0-1 achterstand blijft daardoor tergend lang intact. zeker gezien de wijze waarop de eerste Rotterdamse treffer tot stand komt, is dat zuur. Mo el Rougui gaat bij de treffer van karim Mossaoui tot twee keer namelijk niet vrijuit. erst lijdt hij dom balverlies ter hoogte van de middenlijn, waardoor doelman Ronald van Leeuwen handelend moet optreden. Als de bal via zijn lijf weer naar beneden komt, verzuimt El Rougui om deze een rotschop te geven. de captain van TPP profiteert dankbaar.

“En dan loop je wéér achter de feiten aan”, blikt Van Dijk terug. “We zijn hard blijven werken en hebben zeker na rust goed voetbal gespeeld. Dat we 1-1 kwamen vond ik dat ook echt verdiend.”

Het gebeurt na ruim zestien minuten in de tweede helft. Mo Ajnane mag aanleggen vanaf de penaltystip na een overtreding op Appie attahiri. Nu ziet hij zijn inzet eens niet op de paal eindigen.

de treffer is op dat moment loon naar werken want Hovocubo drukt TPP steeds verder achteruit. Het is dan ook wachten op de tweede treffer. deze valt en wordt ook gemaakt door een speler van de thuisploeg, maar wel in het verkeerde doel. Dennis Selbach wil een lage, harde voorzet wegwerken, maar is hierbij ongelukkig en passeert zijn keeper. Amper bekomen van deze tegenslag ligt ook de 1-3 achter van Leeuwen.

“Als er dan nog maar twee minuten spelen zijn, vind ik het lovenswaardig dat je er nog een gelijkspel weet uit te slepen. Wat dat betreft kan ik de jongens dan ook niks verwijten. In de penaltyserie zat het geluk ons helaas weer niet mee” aldus Van Dijk, die het over de missers van El Bakkali en Amir Molkarai in de tweede en achtste beurt. Zij raken – hoe kan het ook anders – paal en lat. Voor Hovocubo zit het seizoen er na de uitschakeling in het bekertoernooi op. In de competitie was de rol van de ploeg immers al uitgespeeld. Het doet Van Dijk pijn aan zijn oren. “Er komen nog genoeg mooie affiches aan. Daarin gaan we het maximaal haalbare proberen te bereiken”, blijft hij positief als altijd. Het is bewonderenswaardig in een seizoen waarin de tegenslagen elkaar opvolgen.