Hovo C2 in bloedstollende 2e helft naar winst tegen Alpha Tours C1, 5 – 7.

In de nieuwe voorjaarscompetitie spelen we de 1e wedstrijd in Hem tegen Alpha Tours C1, op papier de sterkste tegenstander binnen de 1e klasse 4. Eerder dit seizoen kwamen we Alpha Tours C1 al een keer tegen; een wedstrijd die Hovo won, na een 3-0 voorsprong werd het eerst nog 3-3 waarna Hovo de wedstrijd met 5-3 besliste. In die wedstrijd deed de beste Alpha Tours speler niet mee dus met enige spanning wordt de wedstrijd wel tegemoet gezien. De beide coaches Rob en Olaf hebben een avondje Coaching o.l.v. Matthijs Broersen (trainer/coach Hovocubo 2) achter de rug en hebben daar weer  het  nodige geleerd en mogen dat de volgende dag direct in praktijk brengen.  Belangrijkste leerpunt was dat je het meest efficiënt de jongens op de bank kunt coachen. Spelers in de zaal coachen is vaak onmogelijk doordat het zo snel gaat. Alpha Tours heeft al een wedstrijd gespeeld, het won met 0-6 bij Bot Meubelen C1.

In de vertrouwde 1-3-1 opstelling met Kaj en Donny als diepste spitsen is het de thuisploeg die het meeste balbezit in de beginfase heeft, Hovo verdedigt op eigen helft, in coach termen heet dat “klein verdedigen”. Binnen twee minuten weet Alpha Tours toch door het midden een gaatje te vinden en is keeper Nick kansloos, 1-0. Vrijwel direct gaat Kaj er op links vandoor, met een panna omspeelt hij een speler, gaat er nog eentje voorbij en schiet tegen de keeper op. Het speelbeeld gaat heen-en-weer en dat leidt halverwege de 1e helft tot de 1-1 als Donny eerst een geweldige panna laat zien, de bal verliest die door Timo weer wordt veroverd en een 1-2’tje met Robbert aan gaat waarna Timo de bal terug krijgt en uit haalt, 1-1. Het is een snelle wedstrijd met ploegen die allebei willen winnen. Rolf speelt verdedigend uitstekend en maakt veel aanvallen van de thuisclub onschadelijk. Toch is ook hij in de 15e minuut kansloos als uit een snelle counter de 2-1 valt. Twee minuten later is het Rolf die een aanval opzet waarna Robbert weer een uitstekende pass geeft op de vrijgelopen Luuk die de 2-2 binnen schiet, opnieuw een aanval “uit het boekje”!  Hovo ruikt dat er kansen zijn om voor rust op voorsprong te komen en zet er een tandje bij. Kaj is attent bij een onderschepping maar stuit op de keeper, twee minuten later is het Rolf die een prima combinatie opzet met Kaj en krijgt een 100% kans op de 2-3 maar redt op miraculeuze wijze de Alpha Tours keeper. En net voor de rust als de scheidsrechter de fluit al in de mond heeft om voor rust te fluiten is het na niet attent verdedigen Alpha Tours die de 3-2 ruststand op het bord brengt.

In de rust geven de coaches aan dat we zo moeten blijven spelen, kansen zullen er blijven komen ook al omdat Alpha maar één wissel hebben, kortom, we moeten ze in de 2e helft proberen kapot te spelen.  Aan Hovo kant kan Tycho niet verder vanwege een voetblessure. De start van de 2e helft is zondermeer zwak te noemen. Al in de 1e minuut wordt het 4-2 en drie minuten later wordt het zelfs 5-2, twee momenten van onachtzaamheid in de verdediging die genadeloos worden afgestraft. Het zijn geen fraaie doelpunten maar intikkertjes. Op de bank is er even een gevoel van berusting, zo van “het zal na zo’n goede 1e helft toch niet zo zijn dat we hier met grote cijfers gaan verliezen?”.  Binnen één minuut komen we weer iets terug in de wedstrijd als Kaj met een uitstekende pass Timo bereikt die snoeihard de bal tegen de touwen jaagt en de 5-3 laat aantekenen. Twee minuten later staat Kaj opnieuw aan de basis door de uitstekend doorgelopen Donny, die van links naar rechts en weer terug gaten probeert te forceren, een pass te geven waarna de bal in het doel lijkt te gaan en waarbij Rolf het zekere voor het onzekere neemt door de bal van dichtbij hard in het doel te schieten, 5-4 en dat betekent dat Hovo weer terug in de wedstrijd is.  Eén minuut later is het Rolf die een bal onderschept, op doel afgaat en 5-5 scoort. De wedstrijd ontploft en niet alleen in het veld. De scheidsrechter heeft het lastig om alles te zien wat in én buiten het veld gebeurt. Timo krijgt een paar overtredingen tegen en heeft het gevoel dat hij “gezocht” wordt. Dat lokt reacties uit van één van de coaches en één van de ouders. Timo wordt uit voorzorg even gewisseld. Het blijft een enorme spannende pot voetbal waarbij Hovo naarmate de wedstrijd vordert de bovenliggende partij is.  Er wordt keihard voor elkaar geknokt en ook nog uitstekend gevoetbald. Vijf minuten voor tijd is het Kaj, die zoveel dreiging in zijn spel heeft dat-ie soms ongrijpbaar is, die een pass op de vrijgelopen Luuk geeft die ziet dat Kaj zich weer vrijloopt, een pass op maat geeft die Kaj prima afmaakt, 5-6.  En dan zijn er nog vijf minuten op de klok. De thuisploeg die een 5-2 voorsprong had en nu tegen een 5-6 achterstand knokt gaat va-banque spelen ofwel de keeper wordt ingewisseld voor een veldspeler.  Dat betekent natuurlijk druk op het doel van keeper Nick die met een paar reddingen in de slotfase de voorsprong helpt vast te houden. Het slot is zinderend want Alpha Tours doet een uiterste poging om de gelijkmaker te maken en Hovo probeert de beslissende goal te forceren.  De wedstrijd is al in de laatste minuut als Kaj met een diagonale pass van links naar rechts de “ballenafpakker-van-de-wedstrijd” Robbert bereikt die glijdend de 5-7 binnen schiet en dan is de wedstrijd natuurlijk beslist en wint Hovo deze bloedstollend spannende wedstrijd met 5-7, een prachtige wedstrijd met een dito resultaat voor de Hovo ploeg.

Na afloop gaf de scheidsrechter een fantastische wedstrijd te hebben gefloten waar de nodige spanning op stond.  Hij gaf aan het wel mooi te vinden dat de techniek (Hovo) van de fysiek (Alpha Tours) het uiteindelijk had gewonnen.

In de kleedkamer geven de coaches de nodige complimenten, Keeper Nick die in de slotfase een paar knappe ballen eruit hield, Rolf die in prima 2-1 situaties aanvallen eruit haalde en zelf nog twee doelpunten maakte, Timo die verdedigend veel weghaalde maar ook aanvallend gevaarlijk was en ook twee goals maakte, Luuk die de belangrijke 2-2 scoorde en bleef knokken, Tycho die tot zijn blessure een rots in branding was achterin, Robbert, de kilometervreter die voor de fysiek grotere tegenstander een plaag was, Kaj die zijn tegenstander regelmatig dol draaide en daardoor ruimte creëerde voor anderen en tenslotte Donny die van links naar rechts bleef lopen om gaten te maken voor zijn medespelers en ook een prima wedstrijd speelde.

Opstelling:

Nick; Tygo, Timo, Rolf, Luuk, Robbert; Kaj en Donny

Scoreverloop:

2. 1-0, 11. 1-1 Timo (Robbert), 15. 2-1, 17. 2-2 Luuk (Robbert), 20. 3-2, rust, 21. 4-2, 24. 5-2, 25. 5-3 Timo (Kaj), 27. 5-4 Rolf (Donny), 28. 5-5 Rolf (-), 35. 5-6 Kaj (Luuk), 40. 5-7 Robbert (Kaj)