Topploegen in evenwicht in spannend duel

Hovocubo in Amsterdam op bezoek bij koploper Lebo. De ploeg van Zaid el Morabiti die het heel goed doet in de eredivisie. Sander van Dijk, Yoshua St. Juste en Appie Attahiri aan de kant in verband met uitslutingen.

De wedstrijd begint met één minuut stilte om bewuswording te creeren rond de pijn die racisme veroorzaakt.

Vanaf de start vele kansen over en weer, maar het is pas halverwege de eerste helft dat de er gescoord wordt. Aanvoerder van de Amsterdammers Omar Tissoudali heeft tussen de negende en veertiende minuut slechts vijf minuten nodig om om de thuisploeg op een twee nul voorsprong te brengen. Maar Hovocubo laat zich niet van zijn stuk brengen en binnen twee minuten zijn het Lahcen Bouyouzan en Tijani Cherkaoui die de stand gelijk trekken.

Na de rust laat Hovocubo slordigheden zien bij het uitverdedigen. Dit resulteert eerst op een vrije trap die door Youssef Makraou genadeloos verzilverd wordt en later op een schlemielig eigen doelpunt van Mats Velseboer dir de bal ongelukkig tegen zich aankrijgt. Vastberaden om niet met lege handen naar huis terug te keren zet interim coach Appie Marbah Amir Molkârâi in als vijfde veldspeler. En het is hij zelf die de aansluitingstreffer maakt en een minuut later Zakaria Amrani die dit doet. Met alle risico’s van dien gokt Hovocubo op alles of niets om ook hierna met vijf veldspelers te blijven spelen. Omar Tissudali mist hierbij op een haar na vanuit eigen helft om de winnende voor Lebo te maken, aan de andere kant in de laatste minuut mist Mats Velseboer de mogelijkheid om voor Hovocubo het af te maken.

Voetbal was niet hoogstaand, maar toch was publiek de grote winnaar. Een wedstrijd op het allerhoogste niveau op het scherpst van de snede, waarbij de scheidsrechters vooral ook lieten voetballen (complimenten aan het arbitrale trio) en spannend tot op de laatste seconde.

Volgende week staat de competitie stil door interlandverplichtingen. Een week later speelt Hovocubo op zes december om 20.00 uur in sporthal De Opgang. tegenstander: Futsal Feyenoord.

’Vliegende keep’ levert Hovocubo punt op

Ruim een maand terug ging het in Minsk faliekant mis. Telkens als Hovocubo in de Champions League de keeper naar de kant haalde om met een extra veldspeler wat te forceren was er balverlies en verdween de bal in het lege Hoornse doel. Tegen asv Lebo laat de ploeg zien het wel te kunnen. Met een mannetje meer buigt het in de laatste drie minuten een 4-2 achterstand om in een gelijkspel: 4-4.

,,Sinds we uit Wit-Rusland terug zijn, hebben we hier wel weer op getraind’’, zegt Amir Molkarai. Hij heeft het keepersshirt nog aan als hij zijn verhaal doet. ,,Het hangt ervan af welke kant we op spelen. Nu stond ik aan de kant van de bank en kon ik dus het snelst wisselen met Dave (keeper Dave Stet, red.). Hadden we de andere kant op gespeeld, dan had Zakaria Amrani of Mo Darri het shirt aangetrokken.’’

In Amsterdam blijkt de trainingsarbeid niet voor niets te zijn geweest. Eerst is het Molkarai zelf die scoort en een minuut later brengt Amrani Hovocubo langszij bij Lebo. Het levert een uitslag op waarmee de thuisclub, gezien de kansenverhouding, te weinig krijgt.

,,In Minsk was het natuurlijk een drama, maar we beheersen dit gewoon goed. We weten wat we in overtal moeten doen.’’ Wat is dat dan precies? ,,Een hoog baltempo hanteren en het geduld bewaren om de vrije man te vinden’’, legt Molkarai uit. Deze moet zich plots in het midden melden of opduiken bij een van de palen. Dan moet de bal ingespeeld worden en afdrukken maar. Het zijn opzetjes waarop dus is getraind door de ploeg van trainer Sander van Dijk. Maar het juiste moment kiezen, dat kun je volgens de gelegenheidskeeper niet trainen. ,,Dat gebeurt op gevoel. Is een kwaliteit van de spelers.’’

Goed uitgevoerd is een ’vliegende keep’ een geweldig wapen. Eerder deze maand redde Hovocubo er tegen Groene Ster al een punt mee en ook tegen Lebo lukt dit dus. Trainer Zaid el Morabiti kan coachen wat hij wil – op de rand van het veld dirigeert hij zijn spelers achteruit en dan weer naar voren om druk te zetten op de bal – maar zijn ploeg kan de twee treffers niet voorkomen.

Hoe goed uitgevoerd ook, risico op een zeperd is er altijd. Bijna maakt Omar Tissoudali zijn derde van de avond als hij de bal onderschept. Tergend langzaam verdwijnt zijn schot van eigen helft naast de paal. ,,Ik had al het gevoel dat die mis zou gaan’’, zegt Molkarai, die onmogelijk op tijd terug kan zijn om redding te brengen. ,,Maar we hadden ook nog kunnen winnen.’’ Hij heeft gelijk. Pal voor tijd is het Mats Velseboer, ditmaal bij de tweede paal, die de winnende op zijn schoen heeft. Hij schiet naast.

Zaalvoetbal eredivisie

asv Lebo – Hovocubo 4-4

9. Tissoudali 1-0, 14. Tissoudali 2-0, 15. Bouyouzan (tienmetertrap) 2-1, 16. Cherkaoui 2-2, 21. Makraou 3-2, 34. Velseboer (e.d.) 4-2, 37. Molkarai 4-3, 38. Amrani 4-4.