Zaalvoetbalteam opent toernooi met winst op China

Uitgegeven: 13 juni 2013 21:50
Laatst gewijzigd: 13 juni 2013 21:55
Bron:
KNVB

Nederland heeft de eerste overwinning van het vierlandentoernooi in China binnen. Het team won dik verdiend met 3-1 van het gastland China.

De eerste helft domineerde Nederland op alle fronten en gaf het verdedigend niets weg. Het was via de ingestudeerde ‘Braziliaanse corner’ waaruit Adil Zouthane de score opende. Kort na de openingstreffer werd een aan Nederland toegekende vrije trap op slinkse wijze genomen. De Chinezen hadden hier geen antwoord op, waarna aanvoerder Samir Makhoukhi de stand op 2-0 bracht.

Nederland startte de tweede helft wat rommelig en China zette alles op alles. Keeper Pieter Grimmelius moest diverse keren in actie komen en bij één van zijn acties kreeg hij wegens hands een gele kaart. Binnen twaalf minuten stond Nederland al op vijf overtredingen, waardoor het restant van de speeltijd met de handrem erop gespeeld moest worden om zo 10-meter trappen te voorkomen.

China nam alle risico’s en speelde al snel met een meevoetballende keeper. Nederland beheerst het verdedigen tegen een overtal uitstekend, maar moest toch toestaan dat China de aansluitingstreffer maakte. De slotfase stond bol van de spanning, Nederland verdedigde zijn voorsprong, China vocht om langszij te komen. Tot grote opluchting van alles wat Nederland was scoorde Mo Darri in de slotminuut de bevrijdende 1-3 waardoor de zege een feit was.
Bondscoach Marcel Loosveld content na afloop: ,,Een verdiende overwinning voor Nederland. Ik ben uitermate tevreden over de wijze waarop we verdedigd hebben. Onze intentie is toch om ver van de eigen goal op de helft van de tegenpartij te verdedigen en dat lukte prima. De tweede helft was voor China, maar wederom is gebleken dat we in dit soort wedstrijden prima overeind blijven ondanks de grote druk. Ook in de overtalsituatie van China blijven we steeds rustiger en geven ook dan weinig weg. Op deze wijze het toernooi beginnen is uitstekend.”

Vrijdag 14 juni, treedt Oranje om 12:45 Nederlandse tijd aan tegen Iran. Hou @knvbzaalvoetbal in de gaten voor updates en info over de livestream.