Uitgegeven: 14 juni 2013 19:25
Laatst gewijzigd: 14 juni 2013 19:26
Bron:
KNVB

Nederland heeft in de tweede wedstrijd in het vierlandentoernooi in China niet weten te stunten tegen grootmacht Iran. In een spannende wedstrijd trok Oranje aan het kortste eind: 3-4.

In de eerste helft kwam Nederland al vroeg op voorsprong. De inzet van Attaibi ging via het hoofd van aanvoerder Makhoukhi tegen de touwen. Ter voorbereiding op een groot Aziatisch toernooi was Iran op volle oorlogssterkte naar Hangzhou gekomen en dat was te merken. Iran schakelde een tandje bij en Nederland moest terug. Binnen enkele minuten boog Iran de achterstand om naar een 2-1 voorsprong van 1-2. Dat was ook de stand bij rust.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld: Iran was veelvuldig in balbezit maar Nederland stond goed en was in de counter gevaarlijk. De gelijkmaker kwam van El Morabiti. De lange bal van Pieter Grimmelius ging de vijf meter van Iran in, de keeper en verdediger liepen elkaar in de weg en in het duel raakte El Morabiti de bal als laatste.

Die stand stond echter niet lang op het scorebord, want Iran maakte uit een counter de 2-3. Nederland toonde opnieuw veerkracht en kwam wederom op gelijke hoogte. Mats Velsenboer liet, met zijn eerste interlanddoelpunt, de 3-3 aantekenen. Helaas voor de mannen van bondscoach Marcel Loosveld scoorde Iran vlak voor tijd alsnog de 4-3.

Loosveld was erg trots op zijn elftal. ,,Dit was een wedstrijd op EK/WK niveau. Iran is een zeer sterk team dat al jaren lang in de top 10 van de wereld staat. Als Iran met een meespelende keeper op zoek moet naar de overwinning, zijn wij op de goede weg.  We konden meegaan in hun tempo en tot de laatste minuut hebben wij op basis van veerkracht en mentaliteit vele kansen afgedwongen. Als we dit kunnen vasthouden ben ik ervan overtuigd dat we ons plaatsen voor het EK 2014.”