Sander en zijn manschappen behalen hoogste score

Toen Sander in 2006 naar Hovocubo kwam had hij één doel voor ogen: Hovocubo weer de glans geven die het ooit had. De club weer op de Nederlandse kaart zetten. Maar hij bereikte meer dan dat: ook internationaal is Hovocubo een bekende naam geworden.

In 2018 won de club (coach en ploeg) alles wat er te winnen valt. Beker, Landstitel, Supercup. Een ongelooflijke mooie prestatie. En dit is door de jury ook erkend en daar zijn wij trots op.

Buiten het feit dat een topcoach als Sander van Dijk en de fantastische spelers die tot deze prestatie zijn gekomen hierbij onmisbaar zijn, is dit resultaat een gevolg van jarenlang bouwen aan een solide selectie. Met veel kwaliteit, balans en inzet. Dit is ook het resultaat van mensen die achter de schermen bergen werk verzetten. Hovocubo is het tweede huwelijk van de zogenaamde ‘harde kern’. Sander van Dijk is duidelijk de architect, maar het is ongekend hoe bestuur, staf, vrijwilligers en spelers hun beste beentje bij zetten om de bouwtekeningen om te zetten in resultaat: Sportploeg en Sportcoach van het jaar 2018.

Als coach won Sander van Dijk deze titel eerder al in 2013 en 2014. De ploeg deed dat in 2014.

Vanaf deze plaats feliciteren wij ook de winnaaars in de andere categoriën:

Sportvrouw: Nadine Visser (atletiek)

Sportman: Nicholas Heiner (zeilen)

Sporttalent: Jordy van Workum (schaatsen)

Aangepaste sporter: Caroline Groot (wielrennen)

Daarnaast kreeg Talent United (voormalig jeugdsponsor van Hovocubo) een award van verdienste voor hun bijdrage aan topsportontwikkeling.

Niet alleen alle prijswinnaars, maar ook zeker alle genomineerden van harte gefeliciteerd. Het is bijzonder om een hoog niveau te bereiken en het is erg moeilijk om keuzes te maken. Want iedereen die al op het podium staat is een winnaar.

Lees hier het verslag op Hoornsdagblad.nl

Lees hier het bericht op Westfriesesportverkiezing.nl

Zilveren editie met gouden randje

Bron: Noordhollands Dagblad

Westfriese Sportverkiezing viert 25-jarig jubileum met uiteenlopend programma

Vincent Schot

 Hoelang hij precies betrokken is geweest bij de Westfriese Sportverkiezing weet Piet Mol niet exact. ,,Tijdens de eerste editie was ik er in ieder geval nog niet bij, maar wel vrij snel daarna. Twintig jaar dus zeker. Eerst als bestuurslid en de laatste tien tot twaalf jaar als voorzitter’’, rekent hij terug terwijl hij in de foyer van schouwburg Het Park geniet van een biertje. De 25e editie zit er dan net op. Het waren Mols laatste. Hij zwaait af na deze zilveren editie. Het werd er een met een gouden randje.

Eén specifiek hoogtepunt van een kwart eeuw verkiezing van de beste sporters van de regio kan de scheidend voorzitter niet noemen. ,,De totale ontwikkeling die de verkiezing heeft doorgemaakt’’, noemt hij daarvoor in de plaats. ,,We zijn ooit begonnen in een sporthal. De prijzen werden uitgereikt na afloop van een handbalwedstrijd van SEW. Via verschillende sporthallen en Kasteel Radboud groeiden we op een gegeven moment door tot de kleine zaal van de schouwburg. En nu staan we alweer een aantal jaar in de grote zaal en is het een sportverkiezing met een grootse uitstraling.’’

Het Park liep gistermiddag goed vol voor de jubileumeditie. Het publiek kreeg een afwisselend programma voorgeschoteld. Er was spektakel toen trampolinespringer Jordy Mol door de nok van het theater vloog, het was aandoenlijk toen eregast Ronald de Boer het hemd van het lijf werd gevraagd door een jeugdteam van De Zouaven en het was sympathiek toen hoofdsponsor Rabobank Stichting Leergeld een cheque van 20.000 euro overhandigde.

Ernesto Hoost verscheen ook op het podium. Hij stond er samen met De Boer, voor een praatje, maar vooral om de prijs van verdienste uit te reiken aan stichting Talent United. In 1994 viel de kickbokser zelf in de prijzen. Hij werd toen verkozen tot de allereerste sportman van West-Friesland. Ook toen stond de oud-Ajacied naast hem, destijds om de prijs te overhandigen. ,,Dat was nog voor mijn eerste K1-titel’’, blikt de kickbokser nog voordat de deur open gaat terug op dat moment. In 1999 en 2002 ging hij op herhaling. Hoewel hij acteerde op een mondiaal podium deed de regionale aandacht hem altijd goed. ,,Voor een sporter is het altijd fijn te weten dat er erkenning is voor hetgeen je doet. Dat mijn naam bovenaan de lijst staat van winnaars is iets dat mij trots maakt’’, aldus de man die na zijn carrière ook nog werd geëerd met de oeuvreprijs, een eer die alleen de grootste sporters uit de regio te beurt valt.

Iemand die deze vrijwel allemaal voorbij heeft zien komen is Poul Annema. De voormalig sportjournalist van De Volkskrant was tien jaar lang voorzitter van de jury. Vijf jaar geleden zwaaide hij af. ,,Het was altijd een rotklus’’, zegt de Abbekerker met een knipoog. ,,Het blijft immers appels met peren vergelijken. Maar West-Friesland heeft altijd een rijk aanbod gehad. We hebben nooit hoeven zoeken naar kandidaten. En nog altijd is de sport van een hoog niveau. Ook nu zijn het weer genomineerden om trots op te zijn. In het verleden was het wel veel schaatsen en wielrennen, maar dat hoorde – en hoort nog altijd – bij dit gebied.’’

Voor aanvang van het hoofdprogramma kreeg de organiserende stichting van de gemeente Hoorn de Eenhoornzegel overhandigd.

’Van Curaçao door naar Manchester’

 ,,En van Curaçao gaan we door naar Manchester’’, grapt presentator Chris Wobben als Michael Groot hem een telefoon voorhoudt waarop zijn zus Caroline te zien is via Facetime. De wielrenster uit Andijk is genomineerd in de categorie Aangepast sporter van het jaar, maar zit voor een wedstrijd op de wielerpiste van Manchester. Haar broer neemt de honneurs waar op het podium, waar Groot het opneemt tegen zwemmer Bas Takken en badmintonster Megan Hollander. Als de envelop eenmaal is opengemaakt wordt er gejuicht in Engeland.

Net zo ging het direct na de opening van de 25e Westfriese Sportverkiezing, toen de coach van het jaar werd verkozen. Toen was het Wobbens eigen telefoon waarop één van de genomineerden zich meldde. En ook nu ging de prijs naar degene aan de lijn, ditmaal verblijvend in Curaçao. Hovocubo-trainer Sander van Dijk troefde Dennis Lens (Hoornse BV) en Charles van Altena (Hollandia) af.

Voor de zaalvoetballers bleef het niet bij de prijs voor Van Dijk. De winnaar van de eredivisie, beker en supercup werd boven de wielrenners van West-Frisia en badmintonners van Hoornse BV verkozen tot Ploeg van het jaar.

Toen de prijs voor Talent van het jaar werd uitgereikt stonden de drie kanshebbers wel op het podium. Jordy van Workum ging met het kleinood aan de haal. De skeeleraar bleef karter Mike van Vught en schaakster Robin Duson voor.

Irene Schouten werd de afgelopen vier edities verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Vader Klaas nam de prijs veelal namens haar in ontvangst omdat de Andijkse in deze periode altijd op trainingskamp is. ,,Nu vertrekken we dinsdag pas dus dat kwam mooi uit’’, vertelde de schaatsster vanaf het podium aan het publiek. Juist nu ging de prijs naar een ander. Atlete Nadine Visser won. Het was een smet op de middag dat zij, zelf niet aanwezig, niemand namens haar had gestuurd.

Bij de mannen tot slot was de winnaar zelf ook niet aanwezig. Nicholas Heiner bereidt zich in Australië en Nieuw-Zeeland voor op het nieuwe seizoen. De olympisch zeiler kreeg de voorkeur boven schaatser Simon Schouten en motorcoureur Rob Hartog.

Rapport van de jury

Bron: Westfriesesportverkiezing.nl

Sportploeg 2018 Hovocubo zaalvoetbal

Sinds de terugkeer op het hoogste podium in zaalvoetballand, zo’n 10 jaar geleden, is het Hoornse Hovocubo niet meer weg te denken in de Nationale Eredivisie. Twee van de vijf landstitels werden in deze periode  gewonnen, evenals tweemaal de Supercup en tweemaal de Nationale Beker.

Onder leiding van Sander van Dijk, die inmiddels bijna vastgeplakt zit aan het plankier in de eigen thuishal, heeft de ploeg zich ontwikkeld tot een stabiele topformatie, die jaarlijks meestrijd voor de prijzen en met succes. De grootste verdienste is echter dat de ploeg, waarvan de spelers uit alle windstreken van Nederland komen, zich manifesteert als een hecht collectief en buiten de lijnen als een echt vriendenteam. Het meest sprekende voorbeeld daarin is dat jonge spelers, die een kans krijgen in de hoofdmacht, direct als volwaardig worden opgenomen in het team, hun zegje zonder scrupules kunnen doen en daardoor sneller ontwikkelen dan bij een andere benadering.

Dit jaar was het niet anders bij Hovocubo, want de landstitel werd veroverd, was de Nationale Beker prooi voor de Hoornaren en werd ook met overmacht de Supercup gewonnen. Al met al genoeg redenen om Hovocubo te feliciteren met deze nominatie.

Beste prestaties

Nederlands Kampioen Zaalvoetbal

Winnaar Nationale Beker

Winnaar Supercup

Voorronde Champions League Zaalvoetbal in Litouwen

 

Sportcoach 2018 Sander van Dijk

Het podium van deze 25e Westfriese Sportverkiezingen is voor Sander van Dijk inmiddels niet meer onbekend, want voor de derde maal is deze gedreven oefenmeester genomineerd en niet ten onrechte.

Met Hovocubo, inmiddels wel een beetje zijn kindje, was dit kalenderjaar weer uitzonderlijk goed te noemen voor de zaalvoetbalploeg uit Hoorn die ooit als volleybalclubje was opgericht in 1966.

Bijna het gehele seizoen 2017-2018 domineerde het team de Nationale Eredivisie en ook in de Play-Offs, waar uiteindelijk de prijzen worden verdeeld, bleek niemand een antwoord te hebben op de Hoornaren waardoor de vijfde landstitel een feit was. Met overmacht werd ook de Nationale Beker veroverd, was de Supercup ook een prooi en speelde Hovocubo in Litouwen de voorronde van de Champions League Zaalvoetbal.

Al met al een bewogen jaar voor van Dijk die vooral heeft bewezen, dat als je als trainer/coach ook oog hebt voor de menselijke maat, details in het spelletje, maar vooral bewaker is geweest van de homogeniteit en saamhorigheid, je als team tot grote hoogte kunt stijgen.

Een meer dan terechte nominatie voor Sander van Dijk waarvan de kenners inmiddels weten dat vandaag zeker niet de laatste keer is geweest dat hij in de ‘spotlights’ staat.

Beste prestaties

Nederlands Kampioen Zaalvoetbal

Winnaar Nationale Beker

Winnaar Supercup

Voorronde Champions League Zaalvoetbal

 

meer nieuws