Flinke domper voor Hovocubo

Bon: Noordhollands Dagblad (Dagblad voor Westfriesland)

De vrouwen van Hovocubo hebben dit jaar als doel een plek in de play-offs van de eredivisie te halen. Maar daarvan leken niet alle speelsters doordrongen in het uitduel tegen Reiger Boys. ,,En met maar drie man win je geen wedstrijd.”

Coach Rudy Monden was dan ook ’not amused’ na de teleurstellende 4-1 nederlaag bij Reiger Boys. ,,Ondanks dat we drie belangrijke krachten misten, mag deze ploeg geen probleem zijn. Maar de instelling was niet bij iedereen dezelfde. Er was bij de meeste speelsters te weinig beleving, we gingen te slap de duels in en dan verlies je.”

Voor rust had Hovocubo nog wel een licht overwicht, al waren er slechts spaarzame kansen geweest. ,,Maar komen we wel twee keer een op een met de keeper.” Maar doelvrouwe Jacky Reus was sterk bij de thuisploeg en zag na twintig seconden in de tweede helft Chantal Hendriksen de score openen. Eigenlijk was dat al de nekslag, want de bezoekers toonden in de loop van de tweede helft weinig urgentie om de achterstand ongedaan te maken. Dyanne Bito en Benthe Huijsman probeerden het wel, maar er zat te weinig overtuiging in de schoten. Reiger Boys, dat ook niet echt gevaarlijk werd, kwam vervolgens een beetje gelukkig aan de 2-0. Keepster Dionne Vasmeer kreeg het schot van Dominique Verweij niet onder controle, waarna Jaimy Visser de 2-0 binnen kon tikken.

Hovocubo gooide er voor de resterende acht minuten een ’vliegende keep’ tegen aan. Met Bouchra Ait’lhou als vijfde veldspeelster werd de thuisploeg naar achter gedrongen. Maar zoals altijd leverde dat op de counter kansen op voor de verdedigende ploeg. En waar een keer balverlies nog onbestraft bleef, gebeurde dat een tweede keer niet. Uitgerekend de zeer ervaren Marjan Brouwer verslikte zich en zag Floor Spaan de 3-0 maken. Brouwer scoorde een aanval later nog wel tegen, maar via Zoyla Barendse, in de eindzoemer, werd het zelfs nog 4-1. Een flinke domper, stelde Monden, die zijn ploeg juist sterk aan de competitie had zien beginnen. ,,Dit zijn hele dure punten. Maar als niet alle neuzen dezelfde kant opstaan, krijg je het ook tegen middenmoters als Reiger Boys moeilijk.”

Reiger Boys – Hovocubo vr4-1

21. Hendriksen 1-0, 32. Visser 2-0, 39. Spaan 3-0, 39. Brouwer 3-1, 40. Barendse 4-1.

Reiger Boys verrast met winst in derby

Bron: Noordhollands Dagblad (Alkmaarsche Courant)

Robin Kaandorp

Het zou wel eens spannender kunnen worden dan in andere jaren in de eredivisie zaalvoetbal voor de vrouwen. En als het aan Reiger Boys ligt, gaan zij zo lang mogelijk meedoen om een hoge klassering. Een 4-1 zege in de derby op Hovocubo was in ieder geval een flinke opsteker voor het team van coach Monique van der Rijst.

Hovocubo had in de nogal tamme eerste helft nog wel een licht overwicht gehad, al waren er slechts spaarzame kansen geweest. ,,Onze start was slap”, was Van der Rijst kritisch. Zij zag haar team nauwelijks iets creëren en alleen de jonge Floor Spaan onderscheidde zich met een paar mooie acties en een schot op de lat.

Doelvrouwe Jacky Reus kwam amper in problemen en zag na twintig seconden in de tweede helft Chantal Hendriksen de score openen. Eigenlijk was dat al de nekslag, want de bezoekers leken geen seconde in staat om de achterstand ongedaan te maken. Dyanne Bito en Benthe Huijsman probeerden het wel, maar er zat te weinig overtuiging in de schoten. Reiger Boys, dat ook geen heel grote kansen kreeg, kwam vervolgens een beetje gelukkig aan de 2-0. Keepster Dionne Vasmeer kreeg het schot van Dominique Verweij niet onder controle, waarna Jaimy Visser de 2-0 binnen kon tikken.

Hovocubo gooide er voor de resterende acht minuten een ’vliegende keep’ tegen aan. Met Bouchra Ait’lhou als vijfde veldspeelster werd de thuisploeg naar achter gedrongen. Maar zoals altijd leverde dat op de counter kansen op voor de verdedigende ploeg. En waar een keer balverlies nog onbestraft bleef, gebeurde dat een tweede keer niet. Uitgerekend de zeer ervaren Marjan Brouwer (onder meer ex-Dansschool Biersteker) verslikte zich en zag Spaan de 3-0 maken. Brouwer scoorde een aanval later nog wel tegen, maar via Zoyla Barendse, in de eindzoemer, werd het zelfs nog 4-1. ,,Wat de tweede helft betreft ben ik hartstikke trots op mijn team”, stelde Van der Rijst. ,,We konden het nu wel opbrengen en daarna liep het goed.” Met drie overwinningen in vijf duels is haar ploeg verdienstelijk gestart. ,,Hopelijk kunnen we dit niveau vaker laten zien, maar het merendeel is nog wel superjong en zich volop aan het ontwikkelen.”