Gefflatteerde uitslag in goed duel

Hovocubo werd verrast in de beginfase van de wedstrijd waardoor binnen drie minuten op een ongelukkige 1-0 achterstand. Hierna herpakte Hovocubo kreeg het weer grip op het spel die gedurende de eerste helft verder gelijkwaardig verliep. Een mooie crosspass van Mats Velseboer op Karim Mossaoui trok de stand weer gelijk naar een terechte weergave.

In de tweede helft vielen twee goals aan Rissische kant waarna bij Hovocubo de moed in de schoenen zakte. Met Solokov als grote man bij Hovocubo werd de eindstand 5-1. Gefflatteerd omdat Hovocubo alles behalve weggespeeld was.

Nu de moed weer oprapen en opmaken voor de topper tegen titelhouder Sporting Lissabon.

Lees hier het verslag van de NOS

Lees hier verslag NH Sport

Een week op de toppen van je tenen lopen

Karim Mossaoui houdt er niet van om excuses te zoeken. Dat hij met zijn ploeggenoten naast een drukke baan slechts twee keer in de week traint, wil hij dan ook niet opvoeren als oorzaak van de nederlaag die hij zojuist heeft geleden tegen MFK Sinara Yekaterinburg. Toch kan hij er niet omheen dat het de trainingsarbeid is die de profs uit Rusland op één dag verrichten.

,,We hebben een druk programma gehad met Oranje, we speelden al drie duels in de Champions League en dan nog de wedstrijden in de eredivisie erbij’’, zegt Mossaoui. En ja, dat voel je. In een wedstrijd in eigen land en helemaal tegen een ploeg als Yekaterinburg, de nummer zeven van Europa. Ter vergelijking: Hovocubo staat op de Uefaranglijst op plek 25.

Hovocubo drie keer in vier dagen tegen de top van Europa

,,Ik heb meegemaakt in Indonesië hoe het is om twee keer per dag te trainen en alleen maar met je sport bezig te zijn. Dan voel je je zo fit. Ik denk dat we vanavond een goede eerste helft speelden, waarin er weinig aan de hand was, maar in de tweede helft ging de vermoeidheid meespelen. Dan lijkt het veld opeens zó groot en het doel zó ver weg.’’

Dat Hovocubo in Portugal een ander soort voetbal speelt dan het gewend is, trekt de tank ook sneller leeg. ,,In de eredivisie moeten we ook wel verdedigen, maar dat doen we op de helft van de tegenstander. Nu spelen we veel meer vanaf de eigen helft, om er in balbezit uit te komen. Dat vraagt veel van je. Op een gegeven moment heb je de bal eindelijk weer eens, maar ben je te moe om nog te counteren. Je zag ook dat er sneller wissels werden aangevraagd dan normaal.’’ Nadat de rust werd gehaald met een 1-1 tussenstand en er een aantal prima kansen waren op meer kostte die vermoeidheid Hovocubo na rust de kop. Toen Yekaterinburg de 2-1 maakte en de derde goal niet lang daarna viel, was de koek op bij de debutant in de Elite Round van de Champions League. ,,Als wij twee keer per dag zouden trainen, dan zou ik het tegen deze ploeg wel willen zien. We kunnen nu al meedoen tegen een club als dit’’, zegt Mossaoui.

Waarom zo weinig Nederlandse spelers, net als hij, dan toch in het buitenland als prof aan de slag kunnen? ,,Ik denk dat Nederland nog wordt gezien als een klein zaalvoetballand. Dan halen clubs liever een fitte Braziliaan’’, zegt Mossoaui. Het is een extra reden om blij te zijn dat Hovocubo voor het eerst de laatste zestien van de Champions League heeft gehaald. Dit zijn de potjes waar naar wordt gekeken. ,,Net als straks naar het EK in eigen land’’, zegt Mossaoui. ,,Speel je daar goed, wie weet wat er dan gebeurt.’’

Op dit moment baalt Mossaoui vooral van de nederlaag. Of beter, van de uitslag. Hij was inderdaad geflatteerd. Twee treffers minder had het spelbeeld meer recht aangedaan. ,,Maar we hebben er het maximale aan gedaan’’, zegt hij. En de gemiste kansen? ,,Ook fitheid misschien? We missen kansen die er in de eigen competitie in gaan. Ik merkte het zelf ook, kort voor tijd. Toen speelde ik een bal of op Iliass Bouzit waar ik zelf had moeten schieten. Ik dacht dat ik er de kracht niet meer voor had.’’

Juist de kracht van Hovocubo wordt deze week interessant. Hoe gaan de amateurs om met nog twee loodzware duels in een week? Vrijdag wacht met Sporting de nummer één van Europa en zondag is nummer dertien Olmissum de laatste tegenstander. ,,De boel oplappen en doorgaan. Opnieuw strijden’’, zegt Mossaoui. Vroeger naar bed gaat hij er niet voor. ,,Je moet er ook van genieten, iedere zaalvoetballer zou hier willen staan. Natuurlijk ga je deze wedstrijd voelen als we morgen bezig zijn, maar dat zit voor een groot deel ook tussen je oren.’’

Champions league: Yekaterinburg – Hovocubo5-1

3. Sokolov 1-0, 12. Mossaoui 1-1, 28. Sokolov 2-1, 31. Gerasimov 3-1, 35. Sokolov 4-1, 39. Gerasimov 5-1.