Bliksemstart titelhouder fataal voor Hovo

De wedstrijd waar de selectie van Sander van Dijk een maand lang naar toe geleefd heeft was binnen een paar minuten afgelopen. Een razendsnelle 2-0 achterstand en de illusies om er een mooie wedstrijd van te maken vielen volledig in duigen. Het tempo van de Portugezen lag zo hoog en de schoten zo hard en scherp dat er niet eens een kans was om er iets tegen te doen. De score liep verder op maar in de tweede fase van de eerste helft begon Hovocubo grip op de wedstrijd te krijgen. Dat resulteerde in twee fantastische goals van Soufian Charraoui en Appie Attahiri.

Na de rust nam Sporting een klein tikkie gas terug en Hovocubo kwam als maar beter in de wedstrijd. Dave Stet werd nog maar één keer gepasseerd en Amin Amghar kreeg prachtige ervarings speelminten. De eindstand van 8-2 is groot, maar geen schande tegen de huidige winnaar van de Championsleague.

Lees hier het verslag van de NOS

Lees hier het verslag van NH Sport

De speaker moet flink aan de bak

’Resultado’, klinkt het uit de speakers van Pavilhão João Rocha. De fans van Sporting Clube de Portugal weten hoe laat het is als direct daarna hard ’Sporting’ klinkt. ’Cinco’, schreeuwen ze terug vanaf de tribune.

Voor alle duidelijkheid: het betekent vijf. En er zijn pas elf minuten gespeeld als Diego Cavinato de vijfde Portugese goal heeft binnen gejaagd. Het is zacht uitgedrukt geen prettige start die Hovocubo maakt tegen de houder van de Champions League. Direct in de eerste minuut is het raak, dertig seconden daarna opnieuw en tien minuten later is het duel dus al lang en breed gespeeld.

Het wordt nog een stukje pijnlijker als de speaker direct weer van zich laat horen nadat hij antwoord heeft gekregen van het publiek. ’Hovocubo’, tettert hij nu door de hal. ’Zero’, krijgt hij terug van de paar honderd fans die op het duel zijn afgekomen. Het betekent nul.

Het is de laatste keer dat er een een-tweetje plaatsvindt tussen de speaker en de fans. Dat er geen treffers meer bijkomen is niet het geval, maar vanaf doelpunt nummer zes van de thuisclub vult hij de score zelf in. Het is blijkbaar gebruikelijk als de tegenstander van de nul af is. En dat gebeurt in de dertiende minuut. Het is Soufian Charraoui die Hovocubo op het scorebord schiet na een goede combinatie. Niet veel later passeert ook Appie Attahiri doelman Guitta. Met een fraai wippertje over de Braziliaans goalie Guitta, algemeen beschouwd als een van de beste van de wereld, rondt hij een minstens zo’n fraaie aanval af.

Het zijn treffers waar Hovocubo trots op mag zijn. Ondanks alle goede wil en nog veel meer zin, maakte de kampioen van Nederland zich als nummer 25 van de Uefaranglijst tenslotte geen illusies dat het de beste ploeg van de wereld wel even zou kloppen. Dat de score zo snel al zo hoog opliep was alleen wel tegen de Hoornse hoop in.

Net als een dag eerder tegen MFK Sinara Yekaterinburg hoopte Hovocubo er zolang mogelijk een échte wedstrijd van te maken, zegt Charraoui na afloop. Het wilde dit alleen wel doen op een andere manier. ,,Tegen die Russen zakten we in, nu zetten we gelijk vol druk, zoals we dat vorig jaar ook deden tegen Inter Movistar.’’

Leverde de gekozen tactiek tegen Yekaterinburg bijna dertig minuten kans op een punt of meer op, Sporting heeft de klus dus na zeven minuten al geklaard. De speaker was toen al bijna toe aan een slokje water want na de goal van Portugees international Zicky was het al de derde keer dat hij zijn Resultado-riedeltje moest afsteken.

Tekortkomingen

,,Een lesje in afstraffen’’, zegt Charraoui na de wedstrijd. ,,Lullig om zo snel achter te komen, maar ze schoten ook echt alle ballen net langs de paal binnen.’’ De aanvaller die een dag eerder nog een schorsing uitzat zweet als een bezetene terwijl hij zijn verhaal doet. Net als Karim Mossaoui dat een dag eerder deed, haalt ook Charraoui het tempoverschil aan. ,,Voetballend doen we niet eens zo onder voor ze, maar conditioneel en fysiek komen we gewoon tekort.’’

Dat het uiteindelijk resulteert in een 8-2 nederlaag trekt Charraoui zich niet direct aan. ,,Nou ja, we hebben voor rust wel een aantal treffers tegen gekregen die onnodig waren. Maar vooraf hadden we afgesproken dat ervoor zouden vechten en dat hebben we gedaan.’’

Charraoui sluit positief af: ,,Soms win je en soms leer je. We weten nu wat er nodig is om nog beter te worden. We moeten nog sneller handelen en conditioneel beter worden. Daar moeten we aan werken: als team én individueel.’’

champions league

Sporting CP

Hovocubo8-2

1. Waltinho 1-0, 2. Waltinho 2-0, 7. Zicky 3-0, 8. Cardinal 4-0, 11. Cavinato 5-0, 13. Charraoui 5-1, 15. Cavinato 6-1, 16. Attahiri 6-2, 20. Zicky 7-2, 22. Cavinato 8-2.