Tuchtrechtelijke mededelingen leden voortaan per mail

Uitgegeven: 17 juni 2014 11:34
Laatst gewijzigd: 17 juni 2014 11:50
Bron:
KNVB

Per 1 juli 2014 (nieuwe seizoen 2014/’15) kent tuchtzaken amateurvoetbal drie wezenlijke veranderingen. Eén daarvan heeft betrekking op het informeren over tuchtrechtelijke beslissingen aan leden van verenigingen, dat voortaan (alleen) per e-mail verloopt. Let op: hierbij is het aan de verenigingen om de e-mailadressen van haar leden te (laten) registreren!

Tot nu toe ontvangt de betrokkene per post en diens vereniging digitaal het bericht van een tuchtrechtelijke mededeling. Per 2014/’15 ontvangt de vereniging de mededeling nog altijd digitaal via Sportlink Club, maar wordt het individuele lid niet meer per post maar dus per mail geïnformeerd.

Advertisement

Rechtstreeks in Sportlink of via DWF

Het is een recht om als individueel lid rechtstreeks geïnformeerd te worden over een tuchtrechtelijke beslissing, maar dit recht vervalt als er geen correct e-mailadres is aangeleverd. De reglementen worden hier per 1 juli ook op aangepast. Als het e-mailadres ontbreekt, ontvangt alléén de vereniging de mededeling en moet zij de inhoud van dit bericht tijdig doorgeven aan het individuele lid. Het is dus in het belang van de vereniging om de e-mailadressen van haar leden in Sportlink Club te registreren. Ook op het DWF komt de mogelijkheid om e-mailadressen in te vullen. Hierdoor heeft het individuele lid ook zelf een directe gelegenheid zijn digitale correspondentieadres kenbaar te maken.

Registreren van groot belang!

Het is voor verenigingen om meerdere redenen van groot belang om vóór aanvang van het seizoen de e-mailadressen van al hun leden te registreren. Dit voorkomt dat de vereniging haar leden gedurende het seizoen constant zelf moet informeren over lopende tuchtzaken. Bovendien verkleint dit de kans dat het lid niet tijdig wordt geïnformeerd en daardoor mogelijk een tuchtrechtelijke mededeling negeert. Dit laatste kan leiden tot nieuwe tuchtrechtelijk consequenties, bijvoorbeeld als een speler ongerechtigd heeft deelgenomen aan een wedstrijd waarvoor hij is uitgesloten.

Zaalvoetbal

In het zaalvoetbal is het, met uitzondering van de Eredivisie zaalvoetbal mannen, Eredivisie zaalvoetbal vrouwen en de Eerste divisie zaalvoetbal mannen, niet mogelijk een e-mailadres op het DWF te registreren, aangezien het zaalvoetbal – met uitzondering van deze klassen – nog niet met het DWF werkt. Een zaalvoetballer kan, als hij niet uitkomt in één van genoemde klassen, over een tuchtrechtelijke uitspraak dus alleen digitaal worden geïnformeerd als de vereniging zijn e-mailadres in het ledenbestand heeft geregistreerd.

Voordelen

Het in kaart hebben en registreren van de e-mailadressen van de leden biedt clubs veel bijkomende voordelen. Via SportlinkClub kunnen verenigingen zo heel eenvoudig met hun leden communiceren, ook over alle andere (club)onderwerpen. De automatisering bespaart de vereniging bovendien structureel werk en tijd. Digitale informatievoorziening is sowieso haast onmisbaar en zowel voor elftal/team en vereniging als speler, aanvoerder en/of andere individuele betrokkene is en blijft het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over lopende tuchtzaken. De KNVB kan verenigingen hierbij ontlasten door tuchtrechtelijke beslissingen ook aan het betrokken lid digitaal toe te zenden.

Meer info wijzigingen tuchtzaken AV?

De drie veranderingen per seizoen 2014/’15 leiden tot vereenvoudigde tuchtprocedures en leveren onder meer de verenigingen en scheidsrechters tijds- en efficiencyvoordelen op. Naast genoemde wijziging gaat het om uitbreiding van het schikkingsvoorstel en een herziening van de strafcodes. Voor uitgebreidere informatie over de veranderingen in tuchtzaken AV, zie ook ditnieuwsbericht.

Door: redactie Voetbal.nl

meer nieuws