De enige echte historische stadsderby!

Op 27 april en 13 mei 1983 stonden Hovocubo en ‘t Veerhuys in de finale van de West-Friesland cup. Dit was de eerste echte confrontatie tussen beide clubs. Het ging over twee wedstrijden. De eerste ontmoeting werd door Hovo met 11-2 gewonnen. Hovo vond in de tweede finalewedstrijd een Veerhuys tegenover zich dat niet nogmaals dik wilde verliezen. Angelo Klaassenbos was na een blessure in het eerst duel weer hersteld, waardoor de hoofdklasser met één wissel aantrad. Peter Vissie scoorde 1-0, waarna Ton Wessels voor de 1-1 zorgde. Na een eigen goal van Ton Jung zette Frans Keizer met een afstandsschot Hovocubo weer op gelijke hoogte. Keizer kreeg later twee strafminuten van de rommelig leidende Clemens Huisman, waar Klaassenbos van profiteerde 2-3. Keizer trok na terugkomst de stand weer in evenwicht. Vier minuten voor tijd schoot Martin de Boer de eindstand naar 4-3. Saillant detail, Hovocubo won de beker, maar niemand namens de Rayon commissie van de KNVB was aanwezig om deze uit te reiken.

Vele, vele duels volgden in de loop der jaren. Waarbij Veerhuys in de negentiger jaren tot de top van Nederland behoorde met drie gewonnen landstitels. Bij Hovocubo liep het juist bergafwaarts tot het jaar 2007 waarbij weer de weg omhoog werd gevonden. In deze periode vier landstitels. Opgeteld met de drie titels in de jaren ’70 en ’80 komt het op een totaal van zeven titels.

De wedstrijden tussen Veerhuys en Hovocubo zijn beide altijd speciaal. Doorgaans is het ook een wedstrijd waarbij vooraf niet te zeggen is wie er gaat winnen. Afgelopen seizoen werd in De Vredehof nipt gewonnen, maar de return in de Opgang bezorgde de geelhemden een 5-6 overwinning. De titel in de krant: ‘David’ wint van Goliath, met daarbij een verwijzing naar David Albert die met vier treffers voor  Veerhuys de topschutter van de avond was.

Hovocubo heeft zich geplaatst voor de kampioenspoule in de tweede fase en heeft er baat bij om ook in deze laatste wedstrijd zo veel mogelijk punten binnen te sprokkelen om een goede uitgangspositie voor de tweede seizoenshelft te creëren. Veerhuys heeft nog een theoretische kans om de kampioenspoule te halen maar heeft het niet meer in eigen hand. Het moet winnen van Hovocubo en is afhankelijk van het resultaat van FC Marlene, FCK De Hommel en Groene Ster.

Hovocubo raakt langzamerhand steeds meer compleet. Alleen Karim Mossaoui blijft nog aan de kant. Aan de kant van ‘t Veerhuys zien we vooral een jonge ploeg met veel Hoornse gezichten. Bart Overtoom is aan de kant van Veerhuys langdurig aan de kant en is onderdeel van de staf geworden. De selectie van HV/Veerhuys bestaat uit: Marcel Ons, Storm van der Laan, Thijs Nugter, Jorg Ooievaar, Daniël Meijers, Aram Hakapov, Houssein Jabir, David Albert, Nigel Wijdenbosch, Melle van Maarle, Jeffrey de Moel, Koen Rootring, Jesse Koeman en Damian Gooyers. We zien dus drie voormalige Hovocubanen in terug.

Beste uitgangspositie voor tweede seizoenshelft is de inzet van de coaches Sander van Dijk en Najib Taki en hun spelers. Voor HV/Veerhuys geldt dat het MOET winnen om nog kans te maken voor plaatsing in de kampioenspoule! De historische prestigestrijd zal het gevoelsmatige belang zijn voor met name de vaste volgers van beide clubs. De verliezer zal moeite hebben om de volgende dag in Hoorn stad te lopen.

Scheidsrechters deze avond zijn: Douwe Pals, Eric Visser en achter de tafel zit Jan Zagers

De wedstrijdsponsor is HydroWest

 

De derde helft wordt muzikaal aangekleed door Danny Bolten die in het sportcafé een gezellig samen zijn zal creëren.

 

meer nieuws