Fragment uit het jubileumboek

2018 lijkt het wel het beste jaar ooit te worden. Hovocubo pakt met de Beker en de landstitel de dubbel. Gaat sowieso Europa in en afhankelijk van het concept van de bonden ook de BeNe-beker.

Af en toe brengen we een fragment uit het jubileumboek op de site en koppelen we deze aan de interactieve pagina van deze. (klik hier om naar de interactieve pagina te gaan). Het boek beschrijft de geschiedenis van het Nederlandse zaalvoetbal met Hovocubo als rode draad. Alle ontwikkelingen van de KNVB, de grote clubs waar Hovo mee te maken heeft gehad en de kopstukken van de afgelopen 50 jaar worden hierin beschreven.

In 1982 pakte Hovocubo de dubbel èn de Beneluxbeker (zoals de BeNe-beker toen nog werd genoemd). Het waren andere tijden en het spelletje van toen en nu is niet meer te vergelijken. De enige vergelijking die je kunt maken zijn de prestaties in die tijd. Wij vertellen u graag hoe het er toen aan toe ging.

Er zijn nog een beperkt aantal boeken welke bij de kassa bij thuiswedstrijden.

Het beste jaar ooit, 1982

Op 19 maart 1982 werd het kampioenschap binnengehaald tegen Rolff (3-3). Het team bestaande uit Cees Mol, Gerard Koen, Frans Keizer, Job Dragtsma, Martien de Boer, Michel Lieshout, Cees kok, Peter Vissie en John Verberne kon zich gaan opmaken voor de nacompetitie. Met Arendsen Boys, Eurotex en score Advertising heeft Hovocubo weinig problemen. Nog voordat het laatste duel tegen Eurotex (12-1) gespeeld moet worden is Hovocubo al West I kampioen. Job Dragtsma over de reis naar de uitwedstrijd: “ De stemming was goed. Ik zat in bus 1, achter Rob van der Vuurst. Toen we ter hoogte van Amstelveen waren werd Rob plotseling stil. Hij begon te zweten en werd lijkbleek. Ik begon me zorgen te maken en vroeg of er iets aan de hand was. Rob kon het er nog net uitkrijgen, dat hij de spelerskaarten was vergeten!!! Ik heb zelden iemand zo wit zien wegtrekken. Even dreigde paniek, maar Rob sprong overeind en spurtte naar de chauffeur. Bij een benzinestation werd gestopt door de hele karavaan. Rob vloog de bus uit en ging telefoneren. Na ongeveer 15 minuten kwam hij de bus weer in, iets minder bleek. De kaarten zouden door Rein Bargman worden nagebracht. Pas toen de kaarten aan hem waren overhandigd werd Rob weer wat rustiger”.

De kampioensmuur in Ede, gemetseld door John Verberne, Job Dragtsma en Frans Keizer

De strijd om de landstitel kan beginnen. Met Peter Derix onder de lat worden de tegenstanders Ceverbo en FC Fam ontvangen. In Dordrecht dwingt Hovocubo respect af middels een 4-5 overwinning op het hautaine Ceverbo. Uitblinkers Peter Vissie en Peter Derix. FC Fam wordt gemakkelijk en met grote uitslagen aan de kant gezet. De thuiswedstrijd tegen Ceverbo zal de beslissing gaan brengen. In een bomvolle sporthal De Vredehof beslist Hovocubo deze zinderende partij met 4-1 in haar voordeel. De finale is bereikt. Peter Derix kijkt erop terug: “Ik vergeet nooit meer die wedstrijd in Dordrecht tegen Ceverbo. Allemaal jongens die grof geld kregen en die de boertjes wel even zouden inpakken. Niet dus. Leuk was wel dat we op de heenreis in de bus een pakketje stencils kregen van Jan Kluun met bijzonderheden over spelers. Eén van de spelers vroeg aan Jan wie Arie Riedijk was. Die jongen met dat stompie, zei Jan, waarop  Frans Keizer zei: en dat is begonnen met nagelbijten. ”De tegenstander: Makelaardij Klomp. Op woensdag 2 juni legt Hovocubo de basis voor de derde landstitel. Vlak na de wissel verandert Hovocubo een 1-2 achterstand in een 6-2 voorsprong. Met 6-3 wordt Klomp naar Ede teruggestuurd. Een bomvolle  en tropische sporthal Vredehof is het decor van een fraai staaltje zaalvoetbal.

Hovocubo, landskampioen 1981-1982

Op maandagavond 7 juni 1982 is het dan zover. Met vier autobussen vol supporters en vele auto’s wordt sporthal de Reehorst in Ede bevolkt. Een overdonderende start van De Klomp. 2-0 voor de thuisploeg. In de tweede helft krijgt Hovocubo meer vat op het spel. Frans Keizer werd gevloerd door Rini Hazeleger, waarna scheidsrechter Bulthuis uit Hengelo de bal op de stip legde en de boosdoener met tweeminuten bestrafte. Kees Kok benutte de strafschop zonder moeite. Als zowel Frans Keizer en John Verberne zes minuten later samen ook op de strafbank mogen, staan alleen Dragtsma, Lieshout en doelman Peter Derix  te verdedigen. Klomp wist deze overtal echter niet te benutten. Toch weet de ploeg uit Ede op 3-1 te komen. Als in de slotfase Martien de Boer en Peter Vissie ieder een doelpunt voor hun rekening nemen, staat het bij het eindsignaal 3-3 en kan Hovocubo zich voor de derde maal landskampioen noemen.

Op 18 juni wordt dat op grootse wijze gevierd in De Nadorst, waar dankzij sponsor Joop van Eeren en zijn vrouw Henny een optreden wordt verzorgd van Anita Meyer. Tevens is Hovocubo in de race voor de Benelux Beker voor landskampioenen en de landelijke Beker.

De selectie van dit seizoen bestond uit: Cees Mol, Peter Derix, Michel Lieshout, Frans Keizer, Job Dragtsma, Martien de Boer, John Verberne, Peter Vissie, Kees Kok, Rob van der Vuurst, coach Jan Kluun en vlagger Herman van der Vuurst.

meer nieuws