De vierde KNVB beker in Palmares

Pal voor het uitbreken van de eerste Corona golf stond Hovocubo in de finale van de KNVB Beker. Tegenstander: de op dat moment nog een divisie lager spelende BE’79 die dat seizoen (2020) zou promoveren naar de eredivisie. Hoewel de bekerwinst voor Hovocubo voor het grijpen lag (de wedstrijd is dus nooit gespeeld) liepen beide teams tot een grote teleurstelling dat deze finale nooit een tweede kans heeft gekregen.

Vandaag kon Hovocubo zich revancheren tegen een andere topploeg uit Brabant: FC Eindhoven. En Hovocubo was goed en sterk!

Het werd een wedstrijd van hoog niveau waar het neutrale publiek van kon smullen. Met vele kansen over en weer in een hoog tempo bleef het lang 0-0. Maar pal voor rust was het eerst Yoshua St. Juste en Soufian Charraoui (via het been van verdediger) die de stand op 0-2 bracht.

Na de rust kwamen de Brabanders goed uit de startblokken en trokken Bouzambou en Saadouni de stand snel gelijk. Maar direct kwam antwoord van Abdessamad Attahiri die binnen de minuut Hovo weer op voorsprong bracht, een voorsprong die ze niet meer zouden weggeven. Opnieuw Yoshua St. Juste en Karim Mossaoui zorgden voor de 2-5 eindstand en daarmee ook de bekerwinst.

Lees hier het verslag van Hoornsdagblad.nl

Lees hier het verslag van NHSport (Inclusief samenvatting)

Lees hier het verslag van Eindhovens Dagblad

Hovocubo klopt FC Eindhoven in heerlijke bekerfinale en pakt eerste prijs van het seizoen

Appie Attahiri schreeuwt het uit en bespringt Karim Mossaoui (links) en Soufian Charraoui: de beker is binnen voor Hovocubo.

Appie Attahiri schreeuwt het uit en bespringt Karim Mossaoui (links) en Soufian Charraoui: de beker is binnen voor Hovocubo.© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk

Vincent Schot

ROTTERDAM Voor het eerst in twee jaar tijd is er weer een prijs uitgereikt in de eredivisie zaalvoetbal. Spelers én publiek waren eraan toe, zo bleek in Topsportcentrum Rotterdam. Nog voor de aftrap van de bekerfinale hing de confetti al aan het plafond. Hovocubo en FC Eindhoven zorgden daarna voor vuurwerk op de vloer.

Corona was twee jaar lang de grote spelbreker, maar vrijdagavond was alles dan eindelijk terug bij het oude en werd er weer een prijs uitgereikt. En zoals het voor de pandemie ook zo vaak was, werd deze in ontvangst genomen door Hovocubo. De Hoornse ploeg won in een heerlijke bekerfinale van FC Eindhoven: 2-5.

Het is de charme van bekervoetbal: kleine clubs die verrassen en het soms zelfs schoppen tot de finale. Het was twee jaar geleden het geval, toen BE’79 dit flikte. Van een krachtmeting met Hovocubo kwam het destijds alleen niet voor de ploeg die toen nog in de eerste divisie speelde.

De competitie werd in 2020 halverwege maart stilgelegd en de eerste lockdown waarin we verzeild raakten, zou veel langer duren dan gedacht. Van de finale op 10 april kwam het nooit.

Twee jaar na dato keerde Hovocubo terug in de finale. BE’79 niet. Dit seizoen bleef een verrassing uit en kreeg de eindstrijd het mooist denkbare affiche met de twee beste ploegen van de eredivisie, clubs voor wie alleen de titel telt en de beker slechts bijvangst is.

Extra kracht

Vanwege de ramadan, de islamitische vastenmaand waaraan veel spelers van beide teams meedoen, begon de finale iets later dan de geplande 20.45 uur. Het gaf de voetballers iets meer tijd om nog snel wat te eten en zo extra kracht op te doen.

Het publiek vond het allemaal prima. Toen de ploegen eenmaal op de vloer verschenen was dat voor de supporters van FC Eindhoven zelfs al reden genoeg om een confettikanon te laten knallen. De blauwwitte slierten hingen er al door aan het plafond nog voordat er was afgetrapt.

Eenmaal onderweg zorgden de spelers voor het vuurwerk. Beide ploegen speelden in een tempo alsof de duvel ze op de hielen zat, de duels waren stuk voor stuk op het randje en de gevaarlijke momenten waren amper te turven. De eerste beschietingen waren van Hoornse makelij: eerst stuitte Faisel Mellah op doelman Manuel Kuijk en kort daarna kogelde Iliass Bouzit de bal in het zijnet. Na elf minuten leek het bij de beste Eindhovense kans van de eerste helft raak te zijn.

Said Bouzambou, een van de in totaal vijf spelers in het veld met een verleden bij de tegenstander, mikte namens FC Eindhoven op de paal en de rebound was voor Oualid Saadouni. De aanvoerder van de Brabanders schoot op de onderkant van de lat en zag vervolgens hoe keeper Dave Stet de bal in de ’blind’ wegschoot. Deed de goalie dat van achter de lijn? Niet volgens de scheidsrechters, maar in Hoorn zullen ze er niet rouwig om zijn dat de videoscheidsrechter zijn intrede nog niet heeft gedaan in het zaalvoetbal.

Naarmate het duel vorderde nam Hovocubo steeds meer de overhand en drie minuten voor rust deed het een forse stap in de richting van de beker. Binnen zestig seconden was het twee keer raak. Eerst was Yoshua St Juste het eindstation van een snelle aanval en slechts een paar tellen later passeerde Dennis van den Eijnden zijn eigen keeper toen hij ongelukkig tegen een voorzet van Soufian Charraoui aan liep. Het zorgde voor een tussenstand waarop niet veel viel af te dingen.

Spannend

Ook de tweede helft was een heerlijk schouwspel. Maar hoewel Hovocubo ook hierin de betere was, nam het geen afstand van FC Eindhoven. Daarvoor speelden bijvoorbeeld St Juste en Charraoui een overtalsituatie niet goed uit en bracht doelman Manuel Kuijk redding toen Bouzit alleen voor hem opdook. Daardoor werd het tien minuten voor tijd nog spannend toen Bouzambou van dichtbij zijn dertiende van het bekertoernooi maakte en Saadouni in de 34e minuut alsnog scoorde.

Verder liet Hovocubo het niet komen. Appie Attahiri maakte vijf minuten voor tijd de 2-3 en St Juste en Karim Mossaoui zorgden daarna voor de eindstand. En zo werd de eerste prijs van het seizoen een prooi voor Hovocubo. Als eind mei de finale om de landstitel wordt gespeeld moet blijken of het echt bijvangst is. Het is te hopen dat het in de strijd om de hoofdprijs ook FC Eindhoven treft.

Zaalvoetbal bekerfinale

FC Eindhoven-Hovocubo 2-5

16. St Juste 0-1, 16. Van den Eijnden (e.d.) 0-2, 30. Bouzambou 1-2, 34. Saadouni 2-2, 35. Attahiri 2-3, 36. St Juste 2-4, 40. Mossaoui 2-5

meer nieuws