FRAGMENT UIT HET JUBILEUMBOEK

Vandaag, 28 oktober 2018, is bekend geworden dat Ron de Rijk is overleden. Supporter van het zaalvoetbal en sterk betrokken bij zvv Hilversum en daarmee indirect belangrijk geweest voor het huidige Hovocubo.

Af en toe brengen we een fragment uit het jubileumboek op de site en koppelen we deze aan de interactieve pagina van deze. (klik hier om naar de interactieve pagina te gaan). Het boek beschrijft de geschiedenis van het Nederlandse zaalvoetbal met Hovocubo als rode draad. Alle ontwikkelingen van de KNVB, de grote clubs waar Hovo mee te maken heeft gehad en de kopstukken van de afgelopen 50 jaar worden hierin beschreven.

Op de dag dat wij Ron de Rijk gedenken vertellen wij hoe Hovocubo zich opnieuw terug vocht naar het hoogste niveau en de successen van nu. De kort maar krachtige inbreng van Ron de Rijk was cruciaal in deze. Het is anno 2007

Er zijn nog een beperkt aantal boeken welke bij de kassa bij thuiswedstrijden.

De wedegeboorte van Hovocubo

Sander van Dijk heeft een duidelijk doel voor ogen: de wederopstanding van zaalvoetbalvereniging Hovocubo uit Hoorn. Dat de Hoornse formatie terug zal keren op het landelijke niveau van de  eerste divisie, daar twijfelt Van Dijk niet aan.

Het eerste contact tussen Hovocubo en Sander van Dijk ontstond begin 2007. Sander van Dijk werd uitgenodigd voor een gesprek in “de kroeg” van Willem Takken, met Peter Dijkman en Arjan de Jager.  Hovocubo speelde de laatste vier seizoenen degradatie voetbal en er moest iets gebeuren. Een dreigende degradatie zag de nieuwe beoogde trainer niet als een struikelblok. En dat was maar goed ook, want de eerste divisie werd ingeruild voor de hoofdklasse. En het werd nog rampzaliger, in verband met herindeling door de KNVB is er een topklasse bovenop gezet waardoor Hovocubo in één keer twee klassen lager kwam te spelen.

Van Dijk vertrok door een conflict bij ‘t Veerhuys en zijn komst naar Hovocubo had een enorme aantrekkingskracht op goede spelers. Hij gaf Hovocubo het impuls waar de club naar op zoek was. Na de negatieve spiraal van jaren ervoor was de club in slaap gesust.

Na het aantrekken van Van Dijk volgden al snel een aantal topspelers uit de regio. Spelers als Jeroen de Groot, Ron Sijm, Richard Meijer, Every Janzen, Wesley kamerbeek. Hiermee is duidelijk dat de volksclub Hovocubo flink aan de weg timmert.

Sander van Dijk, Stacey Majoor, Paul Mantel, Jeroen de Groot, Jasper Boon, Richard Meijer, Tommy Huijser, Marlies Kornman, Nick Visser, Every Janzen, Wesley Kamerbeek, Kevin Mauricio, Roy Verduyn, Hoessein Hassan FOTO: LEO GIOVANNANGELO

Op 1 september 2007 trad Nico Mantel af na 35 jaar voorzitterschap, Met het nieuwe bestuur bestaande uit Dick Visje, Paul Walkeuter, Martijn Lam en Tjerk Hoekstra, werkte Sander van Dijk aan een stevig fundament voor de toekomst. De club moest eerst weer staan en dan verder bouwen. Stap voor stap. De glans moest weer terug.

Het eerste seizoen onder van Dijk verliep glansrijk. Hovocubo werd vliegend kampioen en promoveerde naar de eerste divisie. Maar, daar waar in het verleden door domme pech meer gedegradeerd werd dan degradatie momenten, kreeg Hovocubo een unieke kans om dit recht te zetten. Een overname van de licentie van ZVV Hilversum zorgt voor deze bizarre wending in de geschiedenis van de vereniging Hovocubo. Sander van Dijk: “Ik belde een keer Ron de Rijk van zvv Hilversum voor informatie over een speler en het eerste wat hij zei was: alsof je het ruikt” Het bleek net dat de fusieplannen van Hilversum en Bax Zeefdruk waren afgefloten.” Hierdoor ging Hovocubo in de nieuwe Topdivisie spelen, het hoogste landelijk niveau. Initiator van dit proces: Sander van Dijk samen met Ron de Rijk. Ron de Rijk legt uit hoe de overname is gegaan. “We wilden de naam Hovocubo niet verkwanselen, daarom hebben we er voor gekozen tijdelijk een tweede vereniging op te richten. Deze nieuwe vereniging op te richten. Deze nieuwe vereniging zal bestaan uit een eerste, een tweede team en een jeugdselectie. Die nieuwe vereniging zal FC Hovo heten. Aan het einde van het komende seizoen zal FC Hovo weer fuseren met Hovocubo, dat als naam en vereniging ondertussen gewoon blijft bestaan. Beetje omslachtig, maar het kon niet anders.” Met deze nieuwe situatie kwam ook een derby terug die in de toekomst nog meer beladen zal zijn dan in het verleden: Hovo-‘t Veerhuys.

De selectie met wie Sander van Dijk dit avontuur in de topdivisie in ging bestond uit: Soufiane el Adel, Appie el Azhari, Jeroen de Groot, Hoessein Hassan, Every Janzen, Wesley Kamerbeek, Ben Koning, Bob Koning, Stacey Majoor, Kevin Mauricio, Richard Meijer, Frank Mol, Jasper Boon, Ivo Rottiné en Roy Verduyn.

Er was dus in korte tijd veel neergezet, maar Hovocubo was nog lang niet klaar. De top zou gehaald worden. Alle mensen die de mouwen hebben opgestroopt en vooral, alle sponsoren zonder wie dit nooit bereikt zou kunnen worden. De club is al deze mensen enorm dankbaar. De ambitie was om een stabiele topdivisievereniging te worden. Bouwen aan een stevige basis en oog houden voor het sociale aspect. Iedereen moet zich welkom voelen. En de identiteit. Hovocubo moet de club blijven die het altijd is geweest. Dat maakt de club zo uniek.

In een  volgepakte Vredehof geniet het publiek van een heerlijk speltakel.

Maar er is weinig tijd om echt te bouwen. In de Topdivisie draait Hovocubo direct met de top mee. Play off en bekerwinnaar KW/J&M werd met 13-3 naar huis gestuurd en de eerste competitiehelft bleef Hovocubo fier bovenaan. In een sensationele wedstrijd werd het 6-6 tegen titelkandidaat FC Blok. “De circustent opent zich. El Adel laat met onnavolgbare acts een batterij Beverwijkers in het luchtledige trappen, om koeltjes te scoren. De massaal opgekomen toeschouwers staan op de banken. Het is zaalvoetbal van de bovenste plank”. Zo opende het verslag van deze wedstrijd in het NHD met de titel Marokko-magie. “Meer dan op het veld zijn het de kinderen van het Noord-Afrikaanse land die zich in de indoorsport lieten zien”. Kijk naar de landskampioen, Appie Idlaasri, Ibrahim el Ajouri, Samir Makhoukhi, Omar Nejari, Karim Ajnane en Zaid el Morabiti staan op de spelerslijst. Naast El Adel zorgt Appie el Azhari voor het Marokkaanse aandeel bij FC Hovo.” FC Blok coach Marino Pusic weet waarom juist zij zo uitblinken: “Het is hun technisch vermogen, ze zijn geschoold door het straatvoetbal. Verder hebben ze een fantastisch karakter, zijn het echte winners.”

Het Plafond leek al bereikt, maar aan de fundering moest nog gewerkt worden. Zo ver voor Blok zal het echter niet komen, de ploeg wordt opgedoekt na terugtrekken van de geldschieter.

Mo ‘the magician’ Darri FOTO: FERRY HOKS

Van 2012 tot en met 2014 speelt een echte Magiër tussen de gelederen van Hovocubo: Mo ‘the Magician’ Darri. In de verloren bekerfinale van maart 2016 scoorde hij een magistraal doelpunt tegen zijn oude club, maar onvergetelijk is zijn ‘hakje’ spelend in de Hovocubo kleuren welke hij zelf voorbereidde.  Video Bruut doelpunt Mo Darri

 

De selectie van deze periode tot heden: Adil Salih, Ali Choukair, Amir Molkârâi, Appie Attahiri, Appie el Azhari, Arjan Heerland, Bart Overtoom, Dave Stet, Dennis Selbach, Dick Mozer, Every Janzen, Frank Mol, Hoessein Hassan, Ivo Rottiné, Jasper Boon, Jeroen de Groot, Jim Nelen, Johan Mühren, Joost Reus, Karim Ajnane,  Kees Thies, Kevin Tromp, Khalid el Bouziani, Kevin Mauricio, Mick van der Gulik, Mo Ajnane, Mo Darri, Mo el Rougui, Mo Jamai, Mourad Boukhari, Nick Visser, Nicky Molhuizen, Niels Eikenaar, Rachid el Kaddouri, Richard Meijer, Ron Sijm, Roy Verduijn, Ruben van der Veen, Tim Klijnman, Sam Zwaan, Samir el Yacoobi, Soufian el Adel, Soufiane el Hahaoui, Stacey Majoor, Tijani Cherkaoui, Tjerk Thuring, Yoshua St. Juste, Youssef Makraou. Coach: Sander van Dijk, Teambegeleiding: Danny van Wijngaarden, Michel Wentzel, Tommy Huijser, Jack Schouten, Tineke Diaz, Verzorging: Marlies Kornman, Hélène van Rooij, Jochum Hut, Bob Koning, Tineke Diaz

meer nieuws