Fragment uit het Hovoubo jubileumboek

De verjaardag van Hovocubo loopt ten einde, nog een paar maanden en dan is de zaalvoetbalclub 51 jaar.

Vanaf nu zullen we af en toe een fragment uit het jubileumboek op de site plaatsen en koppelen aan de interactieve pagina van deze. (klik hier om naar de interactieve pagina te gaan). Het boek beschrijft de geschiedenis van het Nederlandse zaalvoetbal met Hovocubo als rode draad. Alle ontwikkelingen van de KNVB, de grote clubs waar Hovo mee te maken heeft gehad en de kopstukken van de afgelopen 50 jaar worden hierin beschreven.

Er zijn nog een beperkt aantal boeken welke bij de kassa bij thuiswedstrijden, In de Opgang achter de bar of bij Primera Blokker te verkrijgen zijn.

Dit keer duiken we op de achtergrond van onze tegenstander van aankomende zaterdag

Een kijk op de geschiedenis van FC Marlène

Jaap Molenaar, de vader van de huidige voorzitter Ad Molenaar, was eigenaar van Dancing Marlène in Heerhugowaard. Deze naam is ontstaan omdat de eigenaren voor Jaap, Mart en Leny heette. Deze samengevoegd kom je al snel op de naam Marlène. FC Marlène (FCM) is opgericht door Jaap Molenaar op 17 mei 1973 en is een backroniem. Het staat namelijk officieel voor: Futsal Club Met Als Resultaat Leden En Nieuw Elan. In de beginjaren werd dit gezien als een recreatieve zaalvoetbal vereniging. Toentertijd waren er dus veel meer elftallen. Ad Molenaar, de huidige voorzitter van FCM, en huidige eigenaar van Dancing Marlène werd in 1995 tot voorzitter benoemd. Eind negentiger jaren werd besloten om het zaalvoetbal serieuzer aan te pakken en te pogen aansluiting te zoeken bij de landelijke top van het zaalvoetbal. Een papieren fusie met Handsome Eight bracht de club uit Heerhugowaard in 1999 naar de eerste divisie.

De eerste geregistreerde ontmoeting tussen Hovo en FCM was op 5 november 1999. Een week
eerder had Hovocubo eredivisionist ’t Veerhuys nog uit de beker geknikkerd, maar ging met 6-1 lelijk onderuit tegen nieuwkomer FCM. Doelman Peter Rozenbeek en Cambuur-prof van dat moment Kenneth Goudmijn (als coach) waren reeds bij de ‘blauwen’ al van de partij. De return van maart 2000 won Hovocubo met 3-2. Beide ploegen eindigen dat jaar in de middenmoot. In de jaren die volgen in de strijd tussen beide clubs zullen doorgaans niet geruisloos voorbij gaan. In het seizoen 2000/2001 ging het verhaal tussen beide teams niet zozeer over de ontmoeting tussen beide ploegen, maar meer over wat erna gebeurde. Scheidsrechter Schripsema uit Heerenveen vertolkte een hoofdrol door te verklaren dat het winnende doelpunt van Hovocubo buiten de speeltijd tot stand gekomen was. Daardoor bleef de stand gelijk (3-3) en verloor De Hoornse zaalvoetbalploeg belangrijke punten. Door een straf van Roy Pastoor speelde Hovocubo in overtal. In de slotminuut kreeg Hovo een corner. De bal belandde uit de kluts op de lat en Ashvin Ramdin schoot de winnende erin: 4-3. Maar de Friese leidsman besliste anders, hij had de wedstrijd al beëindigd. Eerder in die wedstrijd waren er al wat verbale opstootjes in verband met een aantal keer dat de bal wel of niet de doellijn had gepasseerd.

In oktober 2001 debuteert Glenn Zeelig voor FCM in een wedstrijd tegen Hovocubo. NHD: “Marlène heeft de eigen creativiteit ondergeschikt gemaakt aan het collectief en speelt nauwelijks spectaculair en soms uiterst vervelend. Zeelig beperkte zich tot het uitdelen van risicoloze passjes”. Marlène won deze wedstrijd met 5-0 van Hovocubo en de herkenbare spelopvatting die Marlène zich eigen maakte was reeds zichtbaar. Het zou de Heerhugowaarders tot vele successen brengen. Dit jaar worden ze kampioen in de eerste divisie A en promoveert Marlène naar de eredivisie.

In 2003-2004 werd dat in de oude Sporthal de Horst voor het eerst beloond met het landskampioenschap en de KNVB-Beker. Belangrijke spelers die FCM naar successen hebben gebracht zijn Kenneth Goudmijn, Max Tjaden, Kees Thies, Peter Rozenbeek en Anouk Roest.

De verdediging van Hovocubo weet Calvin Blankendaal tegen te houden (*2)

Als we een sprong maken naar 2006-2007, speelt Hovocubo in de competitie tegen de reserves van FCM/Kras Ster. Het eerste is inmiddels een landelijke topploeg. In de reserves van FCM komt huidige captain van Hovo Amir Molkârâi in actie. Twee weken na dit competitie duel speelt Hovo voor de landelijke beker tegen het eerste team wat op dat moment regerend landskampioen is. De Hoornse mannen van Matthijs Broerse krijgen een dikke pluim voor durf. Het wordt 2-5 voor FCM en Marlène pakt dit seizoen ook de beker.

Het eerste belangrijke treffen op het aller hoogste niveau was in de kwartfinales voor de KNVB Beker op 7 februari 2009. Hovocubo was in de lopende competitie, het debuut in de Topklasse, heer en meester. Maar miste een drietal sterkhouders, Jeroen de Groot, Richard Meijer en Appie el Azhari. Vooraf werd een spektakelstuk verwacht, maar Marlène kon zonder al te veel moeite Hovocubo met 4-0 op zij zetten. Marlène won dit seizoen voor de vijfde keer de KNVB Beker.

Twee keer troffen de clubs, inmiddels een streekderby tussen toppers, in finale wedstrijden op het hoogste niveau. Twee keer de bekerfinale. In 2011 stonden de mannen van Sander van Dijk en Kenneth Goudmijn voor het eerst in een finale tegenover elkaar. Marlène boekte een historische zesde zege. De echte cupfighter. Dankzij een zeer late treffer van Roy Huisman kon het vreugdegehuppel worden ingezet. In de eerste helft had Hovo van zich doen spreken. Richard Meijer en Nick Visser kwamen alleen door op Rozenbeek, maar die zat er telkens kort op. Toch was het Marlène die als eerste het doel trof de 1-0 door Roy Huisman en de 2-0 door een eigenaardige carambolade tussen Hovo-verdedigers. Aanvalsleider Every Janzen tekende de 2-1 voor Hovo. Hovo zette nog en tandje bijen ging op jacht, terwijl de selectie van Goudmijn ‘het’ even kwijt was. Na de rust hadden de Hoornaars de Heerhugowaarders in de tang en had Hovo de wedstrijd kunnen beslissen. Dat gebeurde echter niet. Hovo verraste met een meevoetballende doelman en zette de scores weer op gelijk. Opnieuw was Janzen de doelpuntenmaker. Met nog tweeëneenhalve minuut op de klok werd de spanning steeds groter. Hovo leek nog de meeste aanspraak te maken. Maar Huisman haalde echter uit op 47 seconden voor het eind.

In 2013 kon Hovocubo zich revancheren. In een zenuwslopende laatste minuten kon Hovocubo met 3-2 de overwinning naar zich toe trekken. Voor de zevende keer de KNVB-beker in de prijzenkast toevoegen bleef voor de blauwhemden uit.

Hovocubo wint voor de tweede keer de KNVB beker in de historie ten koste van FC Marlène

Ook stonden beide ploegen twee keer in de halve finale van de play offs tegen elkaar. Hierbij gaat het om twee gewonnen wedstrijden. In 2012 had FCM twee wedstrijden nodig om de finale te bereiken. In de tweede halve finale wedstrijd tegen FCM moest Hovocubo het hoofd buigen voor een sterk spelende thuisploeg. Het eerste duel in een afgeladen Sporthal De Opgang in Zwaag was geëindigd in een 0-3 overwinning voor de Heerhugowaarders. De Tweede wedstrijd leverde wederom een zege op voor FCM: 6-4. FCM pakte weliswaar een 5-1 voorsprong, maar juist op dat moment toonde de selectie van Sander van Dijk haar ware gezicht. Terwijl alles verloren leek, rechtte Hovocubo nog eenmaal de rug. Met een gedurfde tactische variant zette Hovocubo haar tegenstander in de slotfase van de wedstrijd met de rug tegen de muur. FCM had even geen antwoord op de meevoetballende keeper van de Horinezen. Hovocubo kwam terug tot 6-4, maar de klok tikte onverbiddelijk door in Heerhugowaards voordeel. Na het geluid van de laatste zoemer, was de euforie in Heerhugowaard groot en moest Hovocubo teleurgesteld de kleedkamers opzoeken. Uiteraard waren felicitaties voor FCM op zijn plaats. Over twee wedstrijden was de gastheer nét sterker.

Twee jaar later troffen beide kemphanen elkaar weer in de halve finales van de play offs. Er waren drie wedstrijden nodig om te bepalen welke Noord Hollandse ploeg het tegen FCK De Hommel mocht gaan opnemen. In die laatste wedstrijd waren ook nog eens een serie strafschoppen nodig. Met Ronald van Leeuwen als clubheld op zulke momenten mag Hovocubo door naar de finale en kon FCM de wonden likken.

Het seizoen 2015-2016 vechten beide clubs voor een plaatsje bij de beste vier. De competitie is oerspannend met nog drie wedstrijden te gaan. Maar voor beiden zal het erg moeilijk zijn, geen van tweeën hebben het lot in eigen hand. In De Opgang was Marlène duidelijk de meerdere over Hovocubo, het won met 0-2. Maar de return in de Waardergolf speelde een heel goed Hovocubo tegen een zwakkere FC Marlène. 1-7 was de score die Hovo in de tas mee terug nam.

In het seizoen 2016-2017 weten zowel FC Marlène als Hovocubo informeel dat de plays offs niet meer kunnen ontglippen al moeten er nog wel wat puntjes vergaard worden. Daarnaast weet FC Marlène zich verzekerd van de bekerfinale terwijl Hovocubo een plaatsje in de eindstrijd nog met ‘t Knooppunt moet gaan uitvechten.

De Prijzenkast van FC Marlène: Landskampioen 3x, KNVB Beker 6x, Supercup 5x, Benelux Beker 1x.

meer nieuws