De dood of de gladiolen

Erop of eronder. Dat was het motto van vandaag. Toulon Futsal Elite uit Frankrijk was de tegenstander. Iedereen is moe maar we hadden nog 1 belangrijke opdracht. Onze eer hooghouden. Afgelopen maand zo veel tegenslagen gehad. Een overwinning zou veel goed maken. En het was hard nodig voor de moraal en ook voor de Ranking.
De wedstrijd was al om 12.00 uur. Voor onze begrippen ontzettend vroeg. De vraag was wie daadwerkelijk zou kunnen spelen. Uiterlijk een uur van tevoren moest the Match Sheet in Time (de UEFA versie van Sportlink) worden ingevuld. De laatste wedstrijden letterlijk tot het laatste moment gewacht omdat ook de basis vijf opgegeven moet worden. Dit ivm last minute wijzigingen in de personele bezetting. Vijf spelers die in elk geval geen last hadden van pijntjes in het eerste blok: Dave, Faisal, Amir, Zaka en Appie. De rest was afwachten hoe ze het in de warming up gingen doen. Sander ook een meester in het motiveren van mensen kreeg het voorelkaar dat iedereen bereid was om ervoor te gaan. Ook Mats, Yoshua en Mo. De wedstrijd begint goed. We zijn sterk aan de bal en we spelen ouderwets dominant. Wanneer het tweede blok in het veld staat weten we dat iedereen echt ervoor gaat. We zagen strijdlust, we zagen passie en we zagen herkenbaar voetbal. Toch komen we met nog 7 seconden te gaan voor het rustsignaal op een 1-0 achterstand na een corner. Zuur, heel zuur. Dit verdienen we niet. Maar dit zijn nou eenmaal de wetten van de sport. In de tweede helft opnieuw een naar omstandigheden goed Hovocubo met veel kansen. Uiteindelijk gaat hij er in. Lahcen is de maker. De vreugde duurt maar kort. Met een frommelgoal komen de Fransen weer op voorsprong. De enkel van Yoshua hield het op een gegeven moment niet langer vol. Hovocubo neemt het risico om alles op alles te zetten. Maar met een meevoetballende keeper in de laatste twee minuten loopt de schade op tot 5-1. Tjerk krijgt in de laatste minuut nog wat speeltijd.
En als je denkt dat je alles gehad hebt moeten nog twee spelers naar de dopingcontrole. Samen uit / Samen thuis. Dus het hele team wachten tot de plasjes gedaan waren.

Lees hier het verslag op eredivisie-zaalvoetbal.nl

Lees hier het verslag op Hoornsdagblad.nl

Lees hier het verslag op NH Sport

Veel stof tot nadenken

 Hovocubo verloor zaterdagmiddag met 5-1 van Toulon Elite Futsal. En dus keren de zaalvoetballers vanuit Minsk terug naar huis met twee nederlagen en een gelijkspel op zak. Het betekent exit Champions League na de ’main round’. Het geeft Sander van Dijk stof tot nadenken. Wat is er nodig om een grotere rol te vertolken in Europa?

,,Eerst moeten we dan weer kampioen worden’’, merkt de trainer droogjes op. ,,Verder zouden we dan fit moeten zijn én geen schorsingen hebben, want dat heeft ons deze week flink opgebroken.’’

Ook hij weet dat het dan nog maar de vraag is of de sprong van de beste 32 naar de beste zestien clubs van Europa gemaakt kan worden. Immers, zodra de kampioen van de eredivisie de Champions League ingaat, krijgen de amateurs vaak fullprofs tegenover zich. Uitzonderingen daargelaten struikelt ’Nederland’ dan ook vaak over de eerste horde.

De missie wordt nog eens een zwaarder als tegenstanders met diepe zakken extra spelers toevoegen aan hun selectie, puur voor hun Europese campagne. Broodvoetballers uit sterke zaalvoetballanden als Brazilië of Spanje worden ingevlogen, maar vertrekken net zo snel weer als hun tijdelijke werkgever wordt uitgeschakeld.

Het overkwam Hovocubo ook tegen Toulon, waar de Colombiaan Yulian Diaz en de Braziliaan Conrado Sampaio meededen na pas enkele dagen eerder te zijn aangesloten bij die ploeg. Mee terug naar Frankrijk vliegen ze niet. Ook Toulon werd eruit gewipt in Minsk.

Oplossing

Van Dijk ziet de oplossing voor een verlengde Europese campagne ook in een kwalitatief bredere selectie. ,,Maar liefst zou ik er geen speler, of spelers, bijnemen alleen voor de Champions League. Ik heb wel buitenlandse spelers in mijn netwerk, maar die hebben competitieverplichtingen. Dus je weet dan nooit exact wat je binnenkrijgt. Dus zou ik versterkingen het hele seizoen tot mijn beschikking willen hebben. Dat maakt het ook gemakkelijker om in de eredivisie blessures of schorsingen op te vangen.

Struikelblok zijn de financiën. Bij Hovocubo is het budget met de huidige selectie al schoon op. ,,Sterker nog, er moet vaak nog wat bij. Maar goed, je wilt je ook Europees meten met de besten. Dus als we erin slagen om dit seizoen weer kampioen te worden, dan ga ik hier wel serieus naar kijken. Je kunt je sponsoren natuurlijk ook dit verhaal voorhouden: Dit is waar we Europees tegenaan lopen, maar als we allemaal een tikkie extra doen…’’

Hovocubo is ook dit seizoen weer een van de kanshebbers op het landskampioenschap. Mocht de derde titel op rij er komen, dan bewees het zichzelf zaterdag geen dienst met de onverdiend ruime nederlaag tegen Toulon. Europese punten betekenen immers ook punten voor de Uefa-ranking.

,,Die is heel belangrijk’’, weet Van Dijk. ,,Dit jaar waren we net niet rechtstreeks geplaatst voor de ’main round’ en moesten we dus een voorronde spelen. Met de drie wedstrijden die we daarin wonnen, hebben we wel extra punten verdiend. We staan nu 31e. Hoe hoog je precies moet staan om direct te worden toegelaten tot het hoofdtoernooi is lastig te zeggen, dat hangt ervan af hoeveel ploegen er meedoen die boven je staan.’’

Een kortere weg richting Europa zou ook andere problemen wegnemen waarmee Hovocubo deze week in Wit-Rusland te kampen had. Tijdens de voorronde liep de club twee schorsingen op voor het eerste duel van het hoofdtoernooi. ,,Oneerlijk, want FC Liburn en FC Stalitsa (de twee andere ploegen in de poule, red.) hoefden geen voorronde te spelen en liepen dit risico dus niet’’, aldus Van Dijk.

,,En het maakt ook de aanloop naar de competitie minder zwaar als je niet al voordat het seizoen begint een Europese voorronde moet spelen. Dat vergroot bovendien de kans op blessures. Dat helpt allemaal niet mee in de strijd om de titel, die je wel moet winnen om ook een jaar later weer Europa in te mogen.’’

Toulon Elite Futsal – Hovocubo 5-1.

20. Gutierrez 1-0, 25. Bouyouzan 1-1, 27. Sampaio 2-1, 36. Ouadi 3-1, 38. Ouadi 4-1, 39. Ouadi 5-1.

meer nieuws