Eindelijk is het dan zover

Bron: Noordhollands Dagblad

Supercup dient voor Hovocubo als generale repetitie voor Champions League

Vincent Schot

 ,,De winkel draait al tijden zonder een van de kapiteins’’, zegt Michel Koster. Aan het runnen van zijn Primera in Blokker komt de zelfstandig ondernemer amper meer toe sinds hij door Hovocubo werd gebombardeerd tot toernooidirecteur van de voorronde van de Champions League. Dinsdag gaat dit toernooi van start in sporthal De Opgang in Hoorn.

,,De eerste stappen waren natuurlijk het eenvoudigst. Polsen of de gemeente en de KNVB achter ons idee stonden om de Champions League hiernaartoe te halen. En toen dat antwoord positief was, hoefden we ook alleen nog maar een formulier in te vullen’’, zegt Koster. Toen in Genève, waar de Uefa is gehuisvest, de seinen op groen gingen, begon het werk pas.

,,Dan krijg je een dik regelboek van de Uefa met daarin alles waaraan je moet voldoen’’, vervolgt Koster. Zo moet er tijdens het toernooi, met een dubbel programma op dinsdag, woensdag en vrijdag, een ambulance beschikbaar zijn, moet er een dokter in de zaal aanwezig zijn en een volledig medische én dopingruimte worden ingericht.

Het gebeurt allemaal in De Opgang, de accommodatie die door de eisen van de Europese voetbalbond kwam. ,,In het recente verleden zijn we onder meer in Ierland en Slovenië geweest en die hallen waren echt minder dan onze eigen hal, hoor. In de eisen staat dat je voor de voorronde tussen de vijfhonderd en duizend man kwijt moet kunnen. Dat past erin’’, zegt Koster over de hal waar de houten vloer voorlopig even verdwenen is onder een speciale blauwe zaalvoetbalvloer. ,,Die was niet verplicht, maar is natuurlijk wel erg mooi. Je zit niet meer met alle lijnen en we hebben het logo van de Champions League erop laten plaatsen. De KNVB kwam met deze vloer. Hij is nog zo goed als nieuw, begreep ik, alleen Oranje heeft er een of twee keer op gespeeld.’’

De meeste pagina’s van het draaiboek dat werd opgesteld gaan over de wijze waarop de landskampioenen van Gibraltar, Schotland en Engeland maandag ontvangen worden. ,,Die komen hier toch een week lang slapen en eten. Daarvoor moest onderdak komen. En dan moet je nog veel meer voor ze regelen: vervoer van en naar de luchthaven, dieetwensen, trainingstijden en het vervoer van en naar de sporthal om te trainen of voor de wedstrijden. Eigenlijk ben je dus voortdurend aan het denken waar je nog meer aan moet denken.’’ Het houdt een groep van zeker acht man van de club al maanden lekker druk. Inmiddels is het volgens Koster een kwestie van de puntjes op de i zetten.

,,We zetten iets professioneels neer als amateurs, al zeg ik het zelf. Omdat de gemeente Hoorn en de KNVB ons hierin ondersteunen, willen we er ook echt iets moois van maken. De bond wil bovendien graag het EK van 2022 naar Nederland halen en wij zijn hiermee ook een beetje het uithangbord van de mogelijkheden om dit soort toernooien in Nederland te houden.’’

Uitkijken naar zaterdag, als de voorronde erop zit, doet Koster ondanks de tropenmaanden niet. ,,Het is meer werk geweest dan vooraf gedacht, maar als je er met z’n allen zo lang mee bezig bent, kijk je er vooral naar uit dat het begint. Je hoopt dat het zo verloopt als gepland én natuurlijk met sportief succes. Dat we ons plaatsen voor het hoofdtoernooi. Door al het werk van de afgelopen maanden zou je bijna vergeten dat het daar natuurlijk écht om draait.’’

Vanavond speelt Hovocubo eerst nog in De Opgang tegen FC Eindhoven om de Supercup. Dit duel wordt buiten de lijnen door de club gebruikt als generale repetitie.

meer nieuws