Op avontuur in Kazachstan

 Het was een toevallige ontmoeting, eind oktober in een Roemeens restaurant. Tijdens een trip met de nationale zaalvoetbalploeg raakte Mats Velseboer aan de praat met de bondscoach van Kazachstan. Ruim twee maanden later krijgt dit gesprek een verrassend staartje. Komende week gaat de Hovocubaan op stage bij de Europese topclub AFC Kairat.

,,Mijn vader wilde altijd al eens een uitwedstrijd van Oranje bezoeken. Dat werd deze trip. Toen wij halverwege de week ’s avonds geen programma hadden, vroeg ik de bondscoach of ik even een half uurtje naar hem toe mocht om bij te praten’’, leidt Velseboer de kennismaking in met de Braziliaan Ricardo Camara Sobral, ook wel Cacau.

Na het akkoord van Max Tjaden trof Velseboer zijn vader in een restaurant. Daar bleek ook de bondscoach van Kazachstan te zijn. Toen Nardy Velseboer Cacau feliciteerde met de zege van zijn team op Oranje vroeg die of hij mocht aanschuiven. De bondscoach van de nummer 4 van de wereldranglijst én clubcoach van Kairat trok zijn telefoon uit zijn zak om de analyse van Oranje te tonen die hij eerder zijn ploeg liet zien. Hij bleek gecharmeerd van ’de nummer 9’ van Nederland.

,,In zijn analyse had hij mij eruit gelicht. Hij zei onder meer dat ik de spitsen goed wist te bereiken. Zijn spelers hadden helaas goed geluisterd, want dat verdedigden ze goed tegen ons’’, haalt Velseboer een flard terug van het gesprek dat volgde.

Hoewel Oranje in Piatra Neamt de tweede kwalificatieronde voor het WK van 2020 in Litouwen niet overleefde, houdt Velseboer dus wel iets tastbaars over aan de trip. ,,Een stage bij Kairat kwam toen wel kort ter sprake, maar ik was verrast dat hij de daad bij het woord heeft gevoegd. Vorige week kwam de vraag of ik interesse had in een stage.’’

Velseboer is een nuchtere Noord-Hollander en ging niet direct in op het aanbod van de club die pas sinds 1995 bestaat, maar in 2013 én 2015 de Champions League won. ,,De mensen om mij heen zeiden dat ik gek zou zijn als ik het niet zou doen. Daarna heb ik het geregeld met mijn werk en met Hovocubo. De bedoeling was een stage van een week, maar het worden vijf dagen, zodat ik op tijd terug ben voor de bekerwedstrijd tegen Texel’94.’’

In de grootste stad van Kazachstan staat Velseboer op de vloer met grootheden als Douglas Júnior en Leo Higuita, de veel scorende keeper. De spelers van Kairat – een verzameling Brazilianen, (genaturaliseerde) Kazachen en een Iraniër – zijn fullprof. ,,Een mooi avontuur. Ik heb er zin in om een week als prof te leven én ik ga mijn best doen om een goede indruk achter te laten.’’

Slaagt hij hierin, dan zit er meer in het vat. Ook Velseboer beseft dat Kairat tijdens de aanloop op de tweede seizoenshelft niet zomaar een speler uit Nederland in laat vliegen. ,,Als het van buiten de eigen competitie is, mag je in de winter spelers aantrekken’’, weet Velseboer.

Een profavontuur lonkt dan ook. Het is maar weinig Nederlanders gegeven, helemaal niet bij een absolute grootmacht als Kairat. Dagdromen doet Velseboer desondanks nog niet. ,,Dat is niet omdat ik niet enthousiast ben, maar simpelweg omdat het nog niet zover is. Ik vind het al mooi dat ik deze kans krijg en als er een aanbod uit zou voortkomen zou dat weer een mooi compliment zijn. Maar dat zie ik dan wel.’’

Bestuur zvv Hovocubo gunt Mats Velseboer deze fantastische en unieke mogelijkheid en wenst hem veel succes maar vooral ook plezier in kazachstan.

meer nieuws