Ondanks overwicht niet verder dan gelijkspel

Het Finse zaalvoetbal is flink in opmars. Zowel op clubniveau als op nationaal niveau. Kampuksen Dynamo met 8 internationals, een Braziliaan en een Portugees in de gelederen is niet naar Bosnië-Herzegovina afgereisd voor een tweede plaats. Als poulewinnaar richting de Elite Round is waar ze al maanden naar toe werken. Dit geldt ook voor Hovocubo.

Vooraf was bekend dat De Finnen het moeten hebben van de standaard situaties. Gedrild om deze tot in precissie uit te voeren. De vier tellen van de arbiter zijn onderdeel van hun strategie. Dat ze hierin goed zijn blijkt uit de beide goals van de Portugees David Perada die twee spelhervattingen weet om te zetten in een goal. Maar het wedstrijdbeeld was duidelijk in het voordeel van Hovocubo. Met supersnel positiespel en hoge balsnelheid van Hovocubo was duidelijk bij wie de technische kwaliteiten lag. Het was ook Soufian Charraoui die met een sublieme droge knal de gehele Hovo-bank deed opspringen waarmee Hovo wel aanvankelijk de voorsprong pakte. Met de reeds genoemde tot in de puntjes ingestudeerde standaardsituaties kantelde de stand naar een 2-1 voorsprong van de Finnen. Maar uiteindelijk een fantastische Hovocubo-aanval met combinatiespel werd subliem afgerond door Iliass Bouzit. De slotfase van de wedstrijd was er één om van te smullen. KaDy futsal moest komen met een vijfde veldspeler omdat gelijk spel in praktische zin betekent uitschakeling. Dave Stet en in de slotsecondes Mats Velseboer met een magistrale sliding zorgden ervoor dat het doel in deze fase schoon bleef. Hovocubo kan absoluut tevreden zijn met het getoonde spel en het toch wel mooie resultaat. Door de 9-3 winst van Mostar SG op Dinamo Plus moet Hovocubo op 30 oktober winnen om zich te verzekeren op een plaatsje bij de laatste zestien van Europa.

Lees hier het verslag van NOS.nl

Lees hier het verslag van NH Sport 

Met muziek de bus uit, met muziek de bus in

 Een aanvallende én een verdedigende actie waren de hoogtepunten van het zaalvoetbalduel tussen Kampuksen Dynamo en Hovocubo. Maar welke actie nou het mooiste was? Een gelijkspel zeggen de makers, net als de wedstrijd: 2-2.

Tijdens de busrit van het hotel in Konjic naar de sporthal in Jablanica zitten er een paar spelers met hun oortjes in. De koppies staan strak. Ze zijn duidelijk al bezig met de tweede wedstrijd van deze champions leagueweek. Veel meer spelers leven veel relaxeter toe naar de wedstrijd tegen de kampioen van Finland. Op de achterbank staat er een box aan. Er wordt meegezongen met nummers van THC, de rapgroep uit Tuindorp Oostzaan, en een enkeling gooit er zelfs een klein dansje uit in het gangpad.

De ontspannen sfeer is opmerkelijk. Er staat straks immers nogal wat op het spel. Hovocubo trapte het toernooi woensdag af met een moeizame 5-0 zege op zwakke broeder Dinamo Plus uit Moldavië. Terug in het hotel werd de eerste beurt van de Finnen bekeken. Over hun optreden, tegen het organiserende FC Mostar SG, werd na afloop met respect gesproken door Sander van Dijk. Een fysiek sterke ploeg, die goed kan voetballen bovendien, zei de trainer. ,,En héél gevaarlijk bij spelhervattingen.’’

Knikkende knietjes

Omdat Kampuksen en Mostar afsloten op 1-1, zijn de Finnen zonder twijfel gebrand op een goed resultaat en kan Hovocubo met een punt of meer een grote stap zetten richting de volgende ronde van de Champions League, waarin de laatste zestien het tegen elkaar opnemen. Maar reden om met knikkende knietjes veertig minuten in de bus te gaan zitten, is het niet. Of het moet van het dansen zijn.

Eenmaal in de JP Sportski Centar Jablanica is er van lolligheidjes niets meer te merken. Hovocubo begint uitstekend aan de wedstrijd en zet Kampuksen, dat ook vooruit wil voetballen, direct onder druk. Het is een verademing om naar te kijken in vergelijking met de wedstrijd van een dag eerder. Toen wilde de tegenstander vooral niet verliezen. Het levert een helft op waarin de Noord-Hollanders de beste kansen krijgen. Vooral Soufian Charraoui en Ilias Bouzit mogen het zichzelf aanrekenen dat ze hun ploeg niet op voorsprong schieten.

In de zestiende minuut lukt dit alsnog. De goal van Charraoui, even daarvoor nog op de bon geslingerd, is fraai. Kogelhard jaagt hij de bal in de bovenhoek. Nog veel fraaier is de pass die vooraf gaat aan de assist van Mats Velseboer. ,,No look met buitenkantje rechts’’, zegt Appie Attahiri zelf over het kunststukje dat hij van zijn voet liet vertrekken. ,,Ik zag Mats lopen en wist dat ik ’m snel moest geven. Als je dan ziet dat het vervolgens een goal oplevert kan ik helemaal genieten van zo’n pass.’’

Waarschuwing

Uiteindelijk gaan de twee teams met een gelijke stand de kleedkamer in. Vlak voor de zoemer klinkt, schiet de Portugees David Parente de 1-1 binnen. Het gebeurt uitgerekend via een vrije trap, de spelhervattingen waarvoor Van Dijk zijn spelers nog wel zo waarschuwde. ,,We krijgen vanavond twee doelpunten tegen uit standaardsituaties. Daar zagen we er inderdaad twee keer knullig bij uit. Maar ja, als je er twintig tegen krijgt in een wedstrijd dan gebeurt dat wel eens’’, aldus de uitblinker aan de zijde van Hovocubo.

De tweede goal van Kampuksen, in de 33e minuut, is opnieuw van Parente en brengt de Finnen op voorsprong: 2-1. Niet veel later brengt Bouzit Hovocubo langszij met zijn derde goal van deze week.

Sliding

In de absolute slotfase dient het tweede hoogtepunt van de wedstrijd zich aan. Het is een verdedigende actie dit keer. Met een prachtige sliding voorkomt Mats Velseboer in de laatste minuut een nederlaag. Als de prima spelende Dave Stet wordt gepasseerd door Parente eindigt de bal op de paal. Hij stuit precies voor de voeten van Italo. De Braziliaan tikt de winnende binnen. Althans, dat denkt iedereen in de sporthal. Dan komt de captain van Hovocubo opeens aan gegleden. ,,Die maakte ik op intuïtie. Als hij ’m stift ben je gezien, maar het pakte gelukkig goed uit.’’

Maar wat was nou het hoogtepunt van de wedstrijd, de aanvallende of de verdedigende actie? ,,Ik geef ’m aan Mats. Hij zorgt met die sliding dat we een punt pakken’’, zegt Attahiri. Velseboer beslist anders: ,,Ze waren allebei mooi én belangrijk, maar die bal van Appie maakte deel uit van een héél mooie aanval. Gelijkspel dus.’’

Zaterdagavond speelt Hovocubo om de winst in poule 8 tegen FC Mostar, dat in de tweede wedstrijd van de avond gehakt maakt van de Moldaviërs: 9-3. De duizend plekken op de tribune bleven tijdens de eerste duels van Hovocubo grotendeels leeg. Dat zal anders zijn als het om een Europees vervolg gaat. Een uitverkocht huis, zo is de verwachting van de thuisclub. Het is reden om in de bus de muziek weer lekker hard aan te zetten voor de terugreis.

Hovocubo heeft plek bij laatste zestien in zicht

meer nieuws