Hovocubo laat uitstekende indruk achter in Madrid

Het regende na afloop aan oprechte complimenten uit de hele wereld. De coach van Inter Movistar was onder de indruk van de Hoornse strijdwijze, maar ook andere coaches uit binnen en buitenland lieten op verschillende wijze weten zeer onder de indruk te zijn van de knappe prestatie. Helemaal in de wetenschap dat Hovocubo aanvankelijk (tot aan wedstrijd in Noorwegen) kon trainen met restricties en vanaf Noorwegen gewoon kon trainen met veel organisatorische afspraken en sinds oktober (met uitzondering van de wedstrijd in Noorwegen) geen wedstrijd in de benen heeft. Het zegt iets over de gretigheid en de discipline van de ploeg wat het tentoon heeft kunnen stellen. Er is gestreden tot de laatste meter, maar de Spaanse full profs die acht keer per week trainen trokken uiteindelijk aan het langste eind. Maar de overwinning werd niet kadeau gegeven, de details maakten het verschil.

Hovocubo ging sterk en agressief van start en wist dit tot het eindsignaal vast te houden. Een aantal uitbraken van Soufian Charraoui die net niet tot doelpunt gepromoveerd konden worden. Een vermeende handsbal van Dave Stet werd bestraft met de enige straf die daarbij past, een rode kaart. Het zal echter voor altijd onduidelijk blijven of de bal wel of niet tegen de arm kwam. De beelden maken dit niet helder. De amper warm gelopen Levie Rood nam zijn plaats in en kon geen eerste bal contact maken bij de vrije trap die het gevolg was van deze vermeende overtreding. Eric Martel nam namens de thuisclub de bal en scoorde de 1-0. Hovocubo herpakt zich en geeft niet op. Levie Rood laat zien dat hij niet voor niets het vertrouwen heeft van coach Sander van Dijk als tweede doelman van Hovo want na de vrije trap laat hij een uitstekende indruk achter. Toch kan hij niet voorkomen dat Bruno en Fernando Inter na een drie nul voorsprong helpen. Wanneer De meervoudig kampioen denkt de buit binnen te hebben is het Hicham Aklalouch die een intrap van Mats Velseboer volleert en doelman Jesus Herrero wist te plaatsen.

Na de 3-1 rust Is het Pito die de marge vergroot, maar de sluwe Mats Velseboer weet de bal in de aanvalsopbouw van Inter te ontfutselen en maakt zijn kans genadeloos af. In de eindfase zijn het Morales Barbado en Borja Diaz die Hovocubo de nekslag geven.

Maar Hovocubo kan met opgeheven hoofd de arena verlaten. Met een indrukwekkend, agressief en aanvallend spel, kon lang mee met het hoge tempo van de Spanjaarden en liet soms met uitstekend positiespel en het 1x raken van de bal het viertal van de thuisploeg vastgenageld staan. Voor het Nederlandse zaalvoetbal geeft dit veel goede hoop met het oog op het EK die exact over 1 jaar in Amsterdam en Groningen zal plaats vinden.

Lees hier het verslag van NH Sport

Lees hier de nabeschouwing van NH Sport met reacties van Sander van Dijk en Mats Velseboer

’Kansloze missie’ blijkt stuk minder kansloos

Na afloop van de wedstrijd besefte David dondersgoed dat het kansen had laten liggen in het gevecht met Goliath. ,,Ik zeg niet dat we hier hadden kunnen winnen, maar we hadden het inderdaad spannender kunnen maken’’, baalde trainer Sander van Dijk na afloop van het duel in de – zelfs leeg – fraaie zaalvoetbaltempel Pabellón Caja Madrid. ,,Alleen al voor rust zijn wij vier keer alleen op hun keeper afgegaan, maar wij maakten ze niet. Dat is het verschil: zij maken vijftig procent van de kansen die ze krijgen, wij tien of twintig procent.’’

Toch verdient het een compliment dat zijn ploeg zoveel kansen kreeg, maar vooral dat het verschil op de Uefa-ranglijst zeker niet zo groot oogde als de dertig plus plekken die de twee hierop scheidt. In Nederland behoort Hovocubo, een club met tal van internationals in de gelederen, tot de absolute top, maar internationaal is dit een heel ander verhaal. De ploeg uit Hoorn stapte vrijdag namelijk gewoon met negen amateurs het vliegtuig in om daar te worden opgewacht door een verzameling dik betaalde profs uit Spanje, Brazilië en Argentinië die per week acht keer samen trainen.

Dat er in de eredivisie al maanden niet wordt gespeeld en in de sterke Spaanse competitie wel, sprak ook al niet in het voordeel van Hovocubo. Voor de ploeg van Van Dijk was de wedstrijd in de voorronde van de Champions League – eind november vorig jaar, uit tegen het Noorse Utleira Idrettslag (0-11) – de laatst gespeelde wedstrijd. In aanloop naar het duel in Spanje mocht er weliswaar gewoon getraind worden, mits er aan de coronamaatregelen werd voldaan en er dus veelvuldig werd getest op het virus, maar ritme heeft de ploeg dus al tijden niet.

Rode kaart

Amper onderweg was er nog een domper voor Hovocubo toen doelman Dave Stet rood kreeg vanwege een handsbal. ,,Dat was natuurlijk héél belangrijk’’, zei aanvoerder Mats Velseboer met een gezicht als een oorwurm. ,,Als je hier wilt stunten, moet alles meezitten. Een rode kaart in de eerste vijf minuten helpt dan natuurlijk niet mee.’’

Ook bij de international overheerste na afloop het chagrijn. Ook Velseboer kon niet anders dan concluderen dat er meer in had gezeten. ,,Dat kun je opvatten als een compliment, ja. Net zoals dat zij tot aan het einde al hun sterren moesten laten staan. Pas in de laatste twintig seconden mocht er een jeugdspeler opdraven. En dat ze zoveel zeurden bij de scheidsrechters zegt ook genoeg. Maar toch baal ik vooral.’’

Het gevoel dat zijn ploeg zaterdag niet zoveel onderdeed voor de vijfvoudig winnaar van de Champions League kreeg Velseboer al snel. ,,Vooraf heb ik richting de ploeg niet uitgesproken dat we konden winnen, maar toen we eenmaal begonnen dacht ik echt: ’Aanpakken die gasten’. Ik ben ook niet onder de indruk geweest van hun spelers of van de dingen die ze lieten zien.’’

Spaanse complimenten

Was het dan Inter Movistar dat op halve kracht speelde? Nee, zeker niet. Daarvoor was de Spaanse vreugde te groot als Stets vervanger Levie Rood werd gepasseerd. Hicham Aklalouch maakte voor rust de 3-1, maar zeker nadat Velseboer in de tweede helft de 4-2 scoorde moest de thuisclub nog aan de bak.

Van Dijk kreeg het ook te horen van zijn Spaanse collega, Tino Perez. ,,Hij complimenteerde mij net met onze wedstrijdopvatting en de wijze waarop we mee hebben gevoetbald. En dat is écht wat we deden. Hij had de analyse ook gemaakt hè: onze rode kaart, de goals die zij maakten uit standaardsituaties en het feit dat wij tot zoveel kansen kwamen. Na rust hebben we ze zo onder druk gezet dat ze vijf fouten moesten maken.’’

Als je hier wilt stunten moet alles meezitten. Een rode kaart in de eerste vijf minuten helpt dan niet mee

Zaalvoetbal champions league

Inter Movistar – Hovocubo 6-2

5. E. Martel 1-0, 12. B. Lacovino 2-0, 15. Fernando 3-0, 19. Aklalouch 3-1, 18. Pito 4-1, 25. Velseboer 4-2, 32. Cecilio 5-2, 38. Borja 6-2.