Eredivisie naar 16 ploegen en zes keer een Topklasse

De concept indelingen in de landelijke competities zijn vandaag door de KNVB gepubliceerd. Hovocubo komt uit in de Eredivisie en in de Topklasse West 1

Eredivisie

Na een studie van het bedrijf Hypercube naar het efficienter maken van de landelijke competities is de KNVB in samenspraak met de culbs tot een nieuwe competitieconcept gekomen.

De eredivisie gaat naar 16 ploegen wat tot promotie heeft geleid van Texel’94, Leekster Eagles, Zvv Den Haag en BE’79. Niemand is gedegradeerd en de competitie wordt halverwege het seizoen gesplit.

Hoe ziet dat er uit? Er is een landelijke ranking opgemaakt aan de hand van de prestaties van de afgelopen 10 jaar. Deze ranking dient als uitgangspunt bij het loten van de eerste helft van de competitie. Hierdoor zijn vier keer een pot gemaakt waar aan de hand van die ranking vier ploegen in zitten. De eerste vier ploegen in de ranking zijn achtereenvolgens: Hovocubo, FC Eindhoven, asv Lebo en FC Marlene zij komen in pot 1. De volgende vier ploegen zijn Tigers Roermond, Groene Ster, zvv Volendam en Futsal Apeldoorn. In pot drie de vier volgende ploegen: FCK/De Hommel, HV/Veerhuys, Feyenoord Futsal en BE’79 en in de laatste pot volgens de ranking Texel’94, White Stones, Leekster Eagles en zvv Den Haag.

Schematisch ziet dat er alsvolgt uit:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
zvv Hovocubo Tigers Roermond FCK/De Hommel Texel’94
FC Eindhoven Groene Ster HV/Veerhuys White Stones
asv Lebo zvv Volendam Feyenoord Futsal Leekster Eagles
FC Marlene Futsal Apeldoorn BE’79 zvv Den Haag

 

In de eerste helft van de competitie (tot aan de winterstop worden er 12 westrijden gespeeld. Iedere ploeg speelt zowiezo tegen de andere drie ploegen uit de eigen pot (in geval van Hovocubo is dat Eindhoven, Lebo en Marlene) en middels loting wordt er gespeeld tegen slechts drie ploegen uit de andere drie potten. Dat wil zeggen dat Hovocubo niet speelt tegen 1 ploeg uit pot 2, 1 ploeg uit pot 3 en 1 ploeg uit pot 4.

Na deze twaalf speelrondes wordt de competitie gesplitst. De bovenste acht ploegen in de stand gaan naar de kampioenspoule en de onderste acht ploegen gaan naar de degradatiepoule. Alle ploegen nemen de helft van de vergaarde punten in de eerste comptitiehelft mee naar de nieuwe competitie. Dan wordt er twee keer tegen elkaar gespeeld (dus 14 speelrondes)

Daarna vindt de nacomptitie plaats voor het kampioenschap van Nederland en promotie/degradatie met 1ste divisie.

De nummers 1 en 2 van de kampioenspoule plaatsen zich direct voor de halve finale van het kampioenschap van Nederland. De nummers 3, 4 en 5 plaatsen zich voor de kwartfinale voor het kampioenschap van Nederland. De nummer zes speelt een wedstrijd tegen de nummer 1 van de degradatiepoule om zich voor deze zelfde kwartfinale te plaatsen. Voor de nummers 7 en 8 is het seizoen voorbij.

De nummer 1 van de degradatiepoule krijgt dus nog een kans om met de nummer zes van de kampioenspoule uit te maken wie alsnog mee kan doen voor het kampioenschap van Nederland door plaatsing in de kwartfinale. De nummers 7 en 8 degraderen rechtstreeks en is het seizoen voorbij. De nummers 5 en 6 spelen nacomptitie voor promotie/degradatie met clubs uit eerste divisie. De nummers 3 en 4 zijn uitgespeeld.

 

Dit concept moet het zaalvoetbal aantrekkelijker, spannender en mooier te maken doordat clubs nagenoeg geen voorspelbare wedstrijd meer hebben.

Topklasse

Op plaats 97 van de vaderlandse Ranking is Hovocubo 2 te vinden. Hovocubo 2 speelt in de topklasse West 1 en zal het opnemen tegen de volgende clubs:

AC Kingdom Amsterdam
FC Weesp Weesp
FC de Heuvelrug Veenendaal
Golden Stars Amsterdam
De Ruif Warmenhuizen
VIOS’79 Warmenhuizen
zvv Volendam 2 Volendam
Wognum Nicols Wognum
zvv Zwaag Zwaag
zvv Hovocubo 2 Hoorn
asv Lebo 2 Amsterdam
De Dreef Utrecht

 

meer nieuws