Hovocubo boekt grootste Europese zege ooit.

Jonava, Litouwen- “We hebben vijfenzestig keer op doel geschoten, toch?” Aanvoerder Amir Molkarai vraagt het nog maar eens. Als zijn vraag wordt bevestigd, klinkt het zelfverzekerd: “In dat opzicht vallen die twaalf doelpunten nog wel mee, hé? Dat moet de volgende dus beter.”

Nee, tevredenheid is uit den boze bij de landskampioen. En dat terwijl de grootste Europese zege ooit is behaald.  “Natuurlijk, lekker dat we de eerste wedstrijd winnen. Op papier is de uitslag mooi. En we zijn wel blij, hoor. Een goed begin van het toernooi is belangrijk. Maar we moeten echt niet denken dat we er al zijn.”

Het is nog maar de vraag of het imponerende aantal van twaalf doelpunten nog eens gehaald wordt. Europees debutant S.S. Murata laat zien dat het niveau in San Marino nog ver verwijderd is van de standaard van de vaderlandse Eredivisie. Het dwergstaatje heeft een kampioen die met veel strijd en passie speelt, maar tegen Hovocubo is er geen houden aan.

Hovocubo mocht twaalf keer juichen. FOTO ERROL KAMPEN

Vanaf de eerste minuut wordt S.S. Murata met de rug tegen de muur gedrukt en lijkt het op papier thuis spelende Hovocubo verrast door de vele ruimte die het krijgt. Een ware belegering volgt. Murata’s sluitpost Mattia Protti laat zien over goede reflexen te beschikken. Toch moet de doelman al na vier minuten capituleren. Molkarai opent het Litouwse bal door kiezelhard binnen de schieten: 1-0.

Waar het spervuur aan Hoornse zijde aanhoudt, zijn het de San Marinese juichkreten die de nagenoeg lege sporthal vervolgens vullen. Een trap van doelman Dave Stet belandt via de rug van Thomas Felici pardoes in het Hoornse doel. Hovocubo gaat onverdroten door met aanvallen. Uiteindelijk is het Lachsen Bouyouzan die zijn eerste treffer in een officieel duel voor Hovocubo mag vieren: 2-1. De treffer is de opmaat naar de monsterzege. Nadat Youssef Makraou van dichtbij de 3-1 binnen schiet is alle hoop verloren voor S.S. Murata.

Met een ruststand van 5-1 worden de krachtverhoudingen op de vloer amper weergegeven. Hovocubo is een flinke maat te groot voor de trots van San Marino.

Vlak na de zoemer voor de tweede helft mag de Litouwse speaker van dienst opnieuw aan de slag. Terwijl het publiek nog maar net is gaan zitten, verlaat Bouyouzan alweer juichend het doelgebied van S.S. Murata: 6-1.

Hovocubo gaat op zoek naar meer doelpunten, wellicht dat deze in een latere fase van het toernooi beslissend kunnen zijn. Debutanten Kevin Tromp en Mukthar Suleiman voelen zich snel thuis op het snelle plankier. Suleiman luistert zijn eerste optreden in de Champions zelfs op met een doelpunt. Als hij even later de bal slim over Protti heen wipt, gaat de keeper in de fout. De opzettelijke handsbal buiten de cirkel wordt gedecideerd met rood bestraft.

Als Faisal Mellah en Zakaria Amrani op het scoreformulier komen en Yoshua St. Juste zijn tweede van de middag maakt, telt de selectie van Hovocubo inmiddels acht doelpuntenmakers in de Champions League. St. Juste, gekroond tot beste speler van de Eredivisie, behoudt vooral zijn Groningse nuchterheid. “Dit is niet de weerstand die je doorgaans tegenkomt in Europa. Mooi, die overwinning. Maar het toernooi begint voor ons morgen pas echt. Dan staan we tegenover de Engelse kampioen Reading F.C.”

Hovocubo- S.S. Murata: 12-2 (5-1). Molkarai 1-0, Felici 1-1, Bouyouzan 2-1, Makraou 3-1, St. Juste 4-1, Mossaoui 5-1, Bouyouzan 6-1, Makraou 7-1, Suleiman 8-1, St. Juste 9-1, Amrani 10-1, Mellah 11-1, Mossaoui 12-1 en Albani 12-2.

Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van de UEFA

Lees hier het verslag op Hoornsdagblad.nl

Lees hier het verslag op RTV NH

Bekijk hier de samenvatting op RTV San Marino

Lees hier het verslag op RTV San Marino

Hovocubo haalt hard uit in openingsduel

Bron: Noord Hollands Dagblad

Vincent Schot

Hovocubo is dinsdag uitstekend begonnen aan de groepsfase van de Champions League. In Prienai, Litouwen werd SS Murata met 12-2 opgerold. Was de Hoornse formatie scherper geweest in de afronding dan had de uitslag nog veel hoger uitgevallen.
,,Dit was bepaald geen denderende tegenstander’’, is Amir Molkarai na afloop de eerste om toe te geven dat de tegenstand van de kampioen van San Marino wel heel pover was. ,,We hebben in totaal wel een keer of vijftig op doel geschoten. Bij vlagen hebben we goed gevoetbald, maar wel hebben ze te lang in leven gelaten. Maar goed, de eerste drie punten zijn wel binnen.’’
Dat Hovocubo deze zou bijschrijven was al na de eerste balomwentelingen duidelijk. Murata zocht direct de verdedigende stellingen op, maar wist eenmaal in balbezit geen enkele indruk te maken. ,,We wisten helemaal niets van deze ploeg’’, vervolgt Hovocubo’s captain. ,,Dan moet je toch waken voor onderschatting. Maar als de bal eenmaal rolt weet je al snel genoeg. Na een minuut? Nou, toen stond het nog 0-0, maar wel na de 1-0.’’
Het was Molkarai zelf die in de derde minuut de score opende. Het was een voorbeeld dat door liefst zeven verschillende ploegmaten werd gevolgd. Daarmee bleven van de veldspelers alleen Kevin Tromp en Mats Velseboer zonder treffer. Dat de score al snel hoog opliep was voor de roodhemden geen reden om de voet van het gaspedaal te halen.
,,Alleen de groepswinnaar gaat naar het hoofdtoernooi dus aan het einde van de week kan het doelsaldo bepalend zijn. Daarom hadden we van te voren gezegd dat we ook bij een 4-0 of 5-0 voorsprong gas zouden blijven geven. Dat deden we zelfs na de 10-1 nog. Zeiden we tegen elkaar dat we er nog één of twee bij moesten prikken.’’
Woensdagmiddag om 15.30 uur Nederlandse tijd wacht Hovocubo alweer de tweede wedstrijd in poule F. Hierin is Reading de tegenstander. Molkarai verwacht ook tegen de Engelsen geen problemen voor zijn ploeg. ,,De beslissing valt vrijdag als we tegen het organiserende Vytis spelen. Die ploeg zal zijn eerste twee duels winnen, net als wij.’’
Na de poetspartij van de Hoornaars onderstreepten de Litouwers én de Engelsen de woorden van Molkarai in hun onderlinge treffen. Vytis tekende tegen Reading ook voor een dozijn treffers. Omdat het geen tegentreffer te verwerken kreeg, gaan de gastheren na een duel aan de leiding in de groep.
Hovocubo-SS Murata 12-2
Molkarai 1-0, Felici 1-1, Bouyouzan 2-1, Makraou 3-1, St. Juste 4-1, Mossaoui 5-1, Bouyouzan 6-1, Makraou 7-1, Suleiman 8-1, St. Juste 9-1, Amrani 10-1, Mellah 11-1, Mossaoui 12-1, Albani 12-2.

 

Foto’s Errol Kampen:

Foto’s: Evaldas Semiotas

meer nieuws