Scheidsrechters bepalen wedstrijd en niet het voetbal

Topspelers op de vloer. Zowel bij Hovocubo als de bezoekers uit Den Bosch. En toch waren niet zij die een hoofdrol spelen in deze wedstrijd maar de scheidsrechters. Een beeld die we dit seizoen in toenemende mate zien zowel bij wedstrijden van Hovocubo als ook bij andere wedstrijden. En dat doet pijn en is slecht voor het niveau.

Hovocubo begon herkenbaar dominant aan de bal maar al snel laat de ploeg van Adil Zouthane zien dit onderdeel ook goed te beheersen en blijft de wedstrijd in de beginfase goed in balans. Toch is het een counter van Mo Bouraarassi die ervoor zorgt dat in de vijfde minuut De Hommel op voorsprong komt. In de twaalfde minuut verdubbeld Tevik Ceyar uit een vrije trap de score en heeft Hovocubo de opdracht om het verschil van twee doelpunten goed te maken. En de reactie komt snel. Lahcen Bouyouzan zorgt binnen de minuut voor de aansluitingstreffer en het is weer een wedstrijd. Hierna beginnen de scheidsrechters hun hoofdrol op te eisen. Younes Hadouir botst tegen Lahcen Bouyouzan waardoor hij zijn balans verliest. De arbitrage zag die als een overtreding. Als Faisal Mellah vraagt wat er aan de hand is trekt dhr. Wolters een onbegrijpelijke gele kaart.

FCK De Hommel die met een smalle selectie was gearriveerd begint de vermoeidheid in de benen te voelen en het is Hovocubo die steeds dominanter gaat spelen. Een afstandsschot van Yoshua St. Juste is hiermee ook de gelijkmaker waar de aanwezige hovocubanen op zaten te wachten. En hiermee was de tussenstand in balans.

De tweede helft was Hovo direct de bovenliggende partij. En het is al binnen twee minuten na de spelhervatting dat Faisal Mellah op aangeven van Yoshua St. Juste de thuisploeg op voorsprong zet. Wanneer Mo Darri en  Faisal Mellah daarna nog scoren lijkt Hovocubo naar een grote overwinning uit te lopen. Maar de bezoekers uit Den Bosch doen er nog een tandje bij en sturen doelman Ian Willems naar voren waardoor het toch nog spannend wordt. De eindstand wordt uiteindelijk 5-4 en bekert Hovocubo verder.

Maar de grootste stempel deze avond werd door de arbitrage gezet. Wanneer een zware overtreding, niet gericht op de bal, op Mats Velseboer wordt begaan wordt dit met een gele kaart bestraft. Wanneer in de laatste minuut Amir Molkârâi in een actie gericht op de bal zijn tegenstander amper raakt wordt er direct rood gegeven. En zo waren er heel veel meer dubieuze beslissingen. In navolging van een dag eerder in de wedstrijd Veerhuys-Eindhoven, een week eerder Eindhoven – FCM en de week daarvoor Groene Ster – Hovo waarin de arbitrage grote foute maakt mag de scheidsrechterscommissie zich serieus zorgen gaan maken over het niveau. De kwaliteit van het zaalvoetbal gaat hiermee omlaag en met het oog op de EK 2022 in aantocht iets om achter de oren te krabben.