Klasseverschil te groot

We schreven in de voorbeschouwing dat de eerste officiële ontmoeting tussen Hovo en ‘t Veerhuys op 27 april 1983 een 11-2 uitslag kende. Evenveel keer vond Hovo het net op 10 december 2016. Wel incasseerde het het dubbele aan goals. Het publiek kwam ruimschoots aan zijn trekken.

Een bliksemstart, nog niet eens was er getwitterd dat de wedstrijd was begonnen of de eerste bal lag er al in. De gedreven Mo Attaibi was verantwoordelijk voor de openingstreffer. En ook deze treffer was nog niet op de social media genoteerd of Karim Mossaoui scoorde de twee nul. Nonchalance binnen de manschappen van Sander van Dijk zorgde ervoor dat de stand lang zo bleef en bracht uiteindelijk de gasten in de gelegenheid om langszij te komen. Odi Nimako wist als eerste Dave Stet te passeren. Stet die doorgaans zeer stabiel keept, maar vandaag zijn minst sterke wedstrijd van het seizoen keepte. Een misverstand tussen de keeper en een verdediger was de oorzaak van een inschattingsfout bij het uitlopen waardoor Wesley Donkers de gelijkmaker aantekende. In paniek raakte Hovocubo nooit, het hield de controle over de wedstrijd. 8 seconden voor de rust maakte Karim Mossaoui de goal die dit bevestigde.

Na rust kwam de doelpuntenmachine goed op gang. In de derde minuut was Mo Attaibi in zestig seconden tijd drie keer trefzeker. Een penalty van Amir Molkârâi, en goals van Mats Velseboer, Karim Mossaoui en Sofian el Adel (2x) vergrootten de marge. Veerhuys scoorde nog drie keer. Twee keer Maarten Zuiker (waarvan 1x ongelukkig in eigen doel) en Dennis Pals stifte de bal prachtig over Koen van der Leeden.

Met deze winst kan Hovocubo zich winterkampioen noemen daar een dag eerder FC Eindhoven en ‘t Knooppunt gelijk speelden. De marge van vier punten op de nummer twee is voldoende om ook in het rechtstreekse duel volgende week tegen de Amsterdammers.

Lees hier het verslag op KNVB.nl

Luister hier naar de nabeschouwing op radio Hoorn

Hoornse zaalvoetbalderby binnen vijftig seconden van alle spanning ontdaan

whatsapp-image-2016-12-12-at-07-25-12

Vincent Schot

Bron: Noord Hollands Dagblad

Mo Attaibi ontdoet Hoornse derby met drie treffers van spanning * Hovocubo walst na rust over Veerhuys heen

Barry de Wit voorkomt een treffer van Yoshua St. Juste. De Veerhuys-keeper speelt tegen Hovocubo helemaal geen slechte wedstrijd, maar moet toch elf keer capituleren.

HOORN – Het is zaterdagavond 19.30 uur als Veerhuys het uitduel met Hovocubo in gang zet. Veertien seconden later trappen de bezoekers voor de tweede keer af en nog voordat de eerste minuut om is, staat ook de 2-0 op het scorebord en ligt de bal dus alweer voor de derde keer op de middenlijn. Toch is het niet deze eerste minuut die de Hoornse derby van alle spanning ontdoet.

Na de snelle treffers van Karim Mossaoui en Mo Attaibi verzuimt Hovocubo immers om de stadsgenoot al voor rust te beroven van iedere illusie op een goed resultaat. Te vaak lijkt de thuisclub de bal over de doellijn te willen lopen. Zo gunnen onder meer Mossaoui en Mats Velseboer liever een ploeggenoot een treffer dan dat zij deze voor zichzelf opeisen. Omdat doelman Dave Stet zijn oud-ploeggenoten na negen minuten de helpende hand biedt door eerst een halve uithaal van Odinga Nimako door zijn benen te laten rollen en even later een fractie van een seconde te lang twijfelt als Wesley Donkers alleen op hem afkomt, keert Veerhuys voor rust zelfs terug in de wedstrijd: 2-2.

Met zijn tweede van de avond zorgt Mossaoui er op slag van rust voor dat Hovocubo aan de goede kant van de score blijft, maar met de 3-2 tussenstand op het bord zoekt Veerhuys toch de kleedkamer op met het gevoel dat er misschien wel een puntje in zit tegen de nog altijd ongeslagen koploper van de eredivisie.

Mo Attaibi drukt alle hoop op een stunt drie minuten na rust eigenhandig de kop in. Met drie treffers zorgt hij ervoor dat Veerhuys nu zelfs binnen vijftig seconden drie keer moet aftrappen. ,,Zat er maar zo weinig tijd tussen? Dat had ik zelf niet in de gaten’’, zegt de international na afloop met een brede glimlach op zijn gezicht over zijn 4-2, 5-2 én 6-2. ,,Na die goals was het gedaan. Uiteindelijk hadden we er vanavond wel vijftien of zestien kunnen maken.’’

Terwijl Attaibi zijn verhaal doet, dolt hij wat met de twee vrienden die voor dit duel vanuit Amsterdam zijn gekomen. Zij manen hem op te schieten omdat zij weg willen en met een felicitatie afscheid van hem willen nemen. Barry de Wit staat na afloop met een heel andere gemoedstoestand op de speelvloer van De Opgang. Ook hij begroet familie en vrienden, maar in plaats van met een lach doet hij dit met een gezicht dat op onweer staat. Het is niet vreemd. De doelman speelt helemaal geen slechte wedstrijd, maar moet na de hattrick van Attaibi de bal nog wel vijf keer uit het net halen.

,,Natuurlijk mogen wij verliezen van Hovocubo. Zij hebben tenslotte heel veel kwaliteit, maar met 11-4? Dat mag natuurlijk niet’’, doet hij zijn verhaal. De goalie miste bij zijn ploeggenoten direct vanaf het begin de beleving die hoort bij een derby en de felheid die zeker aan de dag moet worden gelegd door de mindere van de twee ploegen. ,,In de eerste minuut kregen we direct twee goals tegen. Dan begin je gewoon niet scherp aan de wedstrijd.’’

In de tweede helft gaat het hard. Na de treffers van Attaibi ziet De Wit hoe de koppies bij zijn ploeggenoten gaan hangen. ,,Nooit fijn om te zien voor een keeper’’, zegt hij met een flauwe glimlach. ,,Dat betekent namelijk dat je het nog druk gaat krijgen.’’ Boos op de geelhemden voor zich maakt hij zich niet vaak. ,,Na de vierde, vijfde of zesde goal doe je dat nog wel, maar daarna heeft dat toch geen zin meer.’’

Attaibi is blij met het resultaat, maar meer nog met het feit dat Hovocubo zonder puntverlies blijft. ,,Dat is wel iets dat is gaan leven bij de ploeg: ongeslagen blijven.’’

Hovocubo-Veerhuys 11-4.

1. Mossaoui 1-0, 1. Attaibi 2-0, 9. Nimako 2-1, 13. Donkers 2-2, 20. Mossaoui 3-2, 23. Attaibi 4-2, 23. Attaibi 5-2, 23. Attaibi 6-2, 25. Molkarai (pen) 7-2, 27. Velseboer 8-2, 28. El Adel 9-2, 35. Zuiker (e.d) 10-2, 36. Zuiker 10-3, 37. El Adel 11-3, 38. Pals 11-4.