Honger naar eerste confrontatie.

S.S. Murata grote onbekende

Jonava, Litouwen- In de fonkelnieuwe Jonava Sport Arena blikt interim- trainer Rudy Monden vooruit op de eerste wedstrijd tegen de kampioen van San Marino. ‘Dit is de grote onbekende in de groep, maar ons vertrouwen is groot’.

“Natuurlijk hebben we ons goed voorbereid. In de tactische analyse zijn er uiteraard wat zaken naar voren gekomen. Toch blijf het altijd afwachten tot de eerste bal rolt. Pas dan weten we waar we staan.”

In de topsport bestaan geen garanties. Echter, de zaken die de Nederlands kampioen wél kan beïnvloeden, maken een uiterst stabiele indruk. “De groep is enorm gretig. Gisteren hebben we pittig getraind en voor de eerste keer kennis gemaakt met de vloer. De selectie was er erg over te spreken.”

De Litouwse ondergrond bestaat uit een snelle, houten vloer. Voor Hovocubo kan dat een licht voordeel zijn, aangezien de landskampioen zijn thuiswedstrijden sinds jaar en dag op hout afwerkt. Toch wuift Monden die veronderstelling direct weg. “Dat is allemaal leuk en aardig, maar het gaat erom wat we met de bal doen. De tegenstand in deze groep is zwaar. Ik denk dat alle teams gelijkwaardig aan elkaar zijn. En er worden echt geen cadeautjes uitgedeeld in de Champions League. We zullen het echt helemaal zelf moeten doen.”

Daar lijkt de ploeg als geen ander van doordrongen te zijn. Er is sprake van vertrouwen, maar niet van onderschatting. In het verleden bleek die instelling al vaker een fatale misvatting voor Nederlandse sportploegen. Monden is zich er terdege van bewust. Hij preekt vooral nuchterheid, rust en vertrouwen. “Onze selectie is conditioneel topfit. Daarnaast hebben we een goede voorbereiding gehad. De winst van de Supercup tegen een sterk FC Eindhoven was mooie generale. Maar er zijn altijd verbeterpunten. Het mooie is dat dat de ploeg dat zelf ook uitspreek en daarnaar handelt. Het zelfsturende vermogen van deze selectie is een kwaliteit waar we ons voordeel mee  willen doen.”

Terwijl Monden deze woorden uitspreekt, betreedt het organiserende FK Vytis de vloer. Het organiserende team is op vrijdag de laatste tegenstander in de groep. De blikken bij de spelers van Hovocubo zeggen genoeg. De ambitie spat er vanaf. Ook Monden kijkt even de zaal in. “We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Man, we zijn er zo klaar voor. We kunnen niet wachten om te beginnen. Kom maar op.”

 

meer nieuws