Eerste plaats in poule niet meer haalbaar

Met Appie Attahiri en Amir Molkarai er weer bij maar nog zonder Mats Velseboer en twijfelachtige inzetbaarheid van Mo Darri moest Hovo het tegen de ploeg uit Kosovo opnemen. Het blijft behelpen. Hovo begint weer met een herkenbaar spelletje van dynamiek en hoog tempo. Hovocubo veelvuldig in albezit en vele doelpogingen maar doorgaans ongelukkig in de afronding. Het is uiteindelijk Appie Attahiri die in de twaalfde minuut voor de voorsprong zorgt na een assist van Amir Molkarai. Aan de andere kant was het Dave Stet die keer op keer zijn ploeg op de been houdt. En wanneer een ongelukkige breedtepass die normaal goed genoeg is wordt onderschept door Querimi is het Kryeziu die voor de gelijkmaker zorgt door Dave Stet kansloos uit te spelen. In de laatste twee minuten doet Hovo er alles aan om opnieuw op voorsprong te komen maar  de inzet van Appie Attahiri, Amir Molkarai, Yoshua St. Juste, Faisal Mellah en Zakaria Amrani en Lahcen Bouyouzan worden geblokt of missen doel. Een doelpunt voor de rust was toch wel belangrijk geweest.

In de tweede helft is de spelersgroep vastberaden om strijd te leveren en de overwinning binnen te slepen. Het duurt zes minuten voordat Zakaria Amrani scoort na een assist van David Albert. En bij het ingaan van de laatste kwart van de wedstrijd lijkt de overwinning voor het grijpen te liggen als Bouyouzan de 3-1 inschiet. Toch duurt deze opluchting slechts kort wanneer twee minuten later Alaj de aansluitingstreffer maakt. In de laatste drie minuten kiest de coach uit Kosovo om een vijfde veldspeler in te zetten. En evenals in het duel tegen de Fransen lukte het hun om in de man-meer situatie de stand gelijk te trekken. Hierna ontstaat het bizarre tafereel dat beide ploegen geen genoegen kunnen nemen met een gelijk spel. Winst in deze wedstrijd is noodzakelijk om nog in aanmerking te kunnen komen voor toernooiwinst. Dit betekende dat beide ploegen bij balbezit met meevoetballende keeper gingen spelen. Het leverde echter niets op.

De situatie hierna is dat Stalitsa in de stand leidt met zes punten uit twee wedstrijden, Liburn volgt met twee punten en Toulon en Hovo hebben beide 1 punt. De ploeg uit Minsk is hierbij reeds poulewinnaar omdat het niet meer ingehaald kan worden. In de laatste wedstrijddag speelt Liburn tegen Stalitsa. Bij winst van Liburn komen ze op vijfpunten en worden ze tweede in de poule. De winnaar Van Hovocubo tegen Toulon behaalt uiteindelijk vier punten in totaal. Bij winst van Stalitsa is het voor Hovo interessant om er alles aan te doen om van de Fransen te winnen. Het kan dan tweede in de poule worden en die punten zijn voor de ranking van Nederlandse ploegen in het algemeen weer goed. Wedstrijd Hovocubo – Toulon wordt zaterdagochtend 11.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Volg de wedstrijd via de Livestream op het YouTube-kanaal van Leo Giovannangelo.

Lees hier het verslag op Hoornsdagblad.nl

Lees hier het verslag op Eredivisie-zaalvoetbal.nl

Hovocubo doet zichzelf tekort

Vincent Schot

 Er wacht Hovocubo vandaag nog een duel met het Franse Toulon Elite Futsal, maar meer dan de eer heeft het niet meer om voor te spelen in Minsk. Na twee duels zit het avontuur in de Champions Leaguer er alweer op voor de zaalvoetballers uit Hoorn.

Hovocubo doet zichzelf tekort met de rol die het vooralsnog vertolkt in Wit-Rusland. Natuurlijk, de landskampioen kwam met flinke personele problemen aan in Minsk. Er waren twee serieuze en drie kleinere blessures én twee schorsingen. En dat het met de wel heel smalle selectie die hierdoor overbleef uitgerekend begon tegen FC Stalitsa was een tegenvaller. De thuisclub reikte twee jaar geleden nog tot de laatste zestien van Europa en was vooraf de grote favoriet in poule 7. Dat het, in tegenstelling tot Hovocubo, op basis van de Uefa-ranking direct was toegelaten tot het hoofdtoernooi zegt genoeg.

Ondanks alle goede wil én het vertrouwen om toch een goed resultaat neer te zetten, was dan ook duidelijk dat een zege in de openingsdans een stunt van jewelste zou zijn. Die stunt bleef uit. Er werd verloren. Dat er een monsterscore (1-9) op het scorebord verscheen was echter overbodig. Na een goede start ging er aan te veel Wit-Russische treffers immers een Nederlandse assist vooraf.

Die poetspartij maakte de kans op een vervolg in Europa al klein, maar niet onmogelijk. Wel was er later op de avond de hulp van Toulon, dat opende met een gelijkspel tegen FC Liburn, voor nodig in hun duel met FC Stalitsa. Voordat die teams elkaar troffen moest er door Hovocubo dan wel worden uitgehaald tegen FC Liburn. En daar liep het al spaak, want tegen de kampioen van Kosovo werd er maar één puntje gepakt. Met die oogst was de rol van Hovocubo al uitgespeeld nog voordat de thuisclub afrekende met de Franse kampioen (3-1) en zo de poule na twee speelronden al besliste.

Was de 1-9 van woensdag overbodig, de 3-3 van gisteravond was dat, gezien de kwaliteit van FC Liburn, helemaal. Voor rust was er af en toe een counter van de matige Kosovaren, maar het spel speelde zich vooral ver van het doel van Dave Stet af.

Dat het halverwege 1-1 stond kwam door één succesvolle uitbraak van FC Liburn, maar vooral doordat Hovocubo, dat Appie Attahiri en Amir Molkarai van hun schorsing zag terugkeren, verzuimde de kansen af te ronden.

Het uitblijven van meer doelpunten zat ’m in een stukje geluk en goede reddingen van keeper Alfred Prenqi, maar ook in de beleving bij Hovocubo. Het ontbrak aan de échte wil om FC Liburn op grote achterstand te zetten. ,,Ik ben woest geworden in de rust’’, zei trainer Sander van Dijk na afloop. Ook hij zag het heilige vuur niet branden bij zijn team. ,,Ik heb gezegd dat ze hun stinkende best moesten doen. Dat ze moesten laten zien dat wij Hovocubo zijn; dat het allemaal tegen kan zitten, maar dat wij er toch voor gaan. Die trots, die heb ik gemist.’’

Na rust verscheen er via Zakaria Amrani en Lahcen Bouyouzan nog wel een 3-1 voorsprong op het scorebord, maar bij machte om deze over de streep te trekken was Hovocubo niet. Twee minuten voor tijd kogelde Ramadan Alaj de gelijkmaker achter Stet. ,,We zijn boos op onszelf’’, omschreef Amir Molkarai het gevoel in de kleedkamer. ,,We hadden weliswaar nog een minimale kans, maar dan hadden we wel ruim moeten winnen. En dat zat erin. We hebben voldoende kansen gehad. We scoren de laatste weken alleen moeilijk en dat was nu weer zo. Omdat wij niet uitliepen bleven zij erin geloven en vechten tot het einde. Gisteren hadden we met die schorsingen een excuus, vanavond niet. We hebben het toernooi weggegooid.’’

Van Dijk eist zaterdag een goede afsluiter van zijn spelers. ,,We zijn niet op schoolreisje, we spelen Champions League. Maar evengoed ga ik zondag naar huis met het idee dat er meer had ingezeten. Dan hadden we alleen wel compleet, fit én scherp moeten zijn.’’

Wint Hovocubo zaterdag van Toulon én pakt Liburn maximaal een punt van Stalitsa, dan eindigt het op de tweede plaats.

Zaalvoetbal

Hovocubo

FC Liburn3-3

13. Attahiri 1-0, 18. Kryeziu 1-1, 26. Amrani 2-1, 29. Bouyouzan 3-1, 31. Alaj 3-2, 38. Alaj 3-3.

meer nieuws