Stroeve start voor een goed begin!

De aftrap van de UEFA Futsal Championsleague Main Round Groep 8 was onwennig. Holle zaal met veel galm, weinig sfeer en gladde vloer. Hovocubo domineerde gedurende de hele wedstrijd maar miste precisie om dit in een voorsprong om te zetten. Pas in de laatse tien minuten konden de Moldaviërs het hoge tempo van Hovo niet meer volhouden en kwam Hovo los van de nul. Met openings treffers van Iliass Bouzit en Karim Mossaoui moesten de Moldaviërs meer risico nemen. De keeper die mee ging voetballen deelde een forse elleboog uit aan Appie Attahiri waardoor ook gelijk de eerste rode kaart van het toernooi viel. Hovo kon de overtalsituatie niet uitbuiten maar kort daarna waren het Iliass Bouzit, Yoshua St, Juste en Appie Attahiri die de eerste overwinning ooit in een Main Round voor Hovocubo opleverde. Keeper Melvin Habets hield in zijn Championsleague debuut de nul en hiermee was het toernooi goed begonnen.

Lees hier het verslag op NOS.nl

Lees hier hetverslag op NH Sport

Hovocubo breekt met zege eindelijk door glazen plafond

,,Ik zei het toch?’’, roept Iliass Bouzit na afloop van de wedstrijd tegen Dinamo Plus richting de perstribune. Hij doelt op het einde van de training, een dag eerder. Toen deze erop zat en hij de ballen verzamelde, werd hij uitgedaagd deze in de kruising te schieten. De bal ging laag in het doel. Of, zoals Bouzit het zegt, in de benedenkruising. ,,Morgen maak ik het goed.’’

Zaalvoetballers boeken eerste zege in main round CL

Hovocubo speelde woensdag in Bosnië en Herzegovina de eerste van drie duels in de Champions League en van de kampioen van Moldavië moest gewonnen worden. ,,Om in het toernooi te komen’’, zegt trainer Sander van Dijk over het duel met de tegenstander die ook gelijk de laagste ranking heeft van de vier teams in poule 8. Donderdag en zaterdag wachten duels tegen de Finse landskampioen Kampuksen Dynamo en gastheer FC Mostar SG, teams die hoger staan aangeschreven.

Met slechts één speler van onder de dertig is de kampioen van Moldavië een oude ploeg. Eén blik op de andere speelhelft leerde al tijdens de warming-up dat het geen team is om bang van te worden. Toch had Hovocubo er flink problemen mee. ,,Dat lag aan ons’’, zegt Bouzit. ,,Zeker in de eerste helft hebben we ons niveau niet gehaald. Zij speelden heel compact en wij hadden er moeite mee om er doorheen te komen.’’

De 0-0 bleef er lang door op het bord staan. ,,Dat ik ’m begon te knijpen is overdreven’’, zegt Van Dijk. ,,Maar toen we na rust twee keer op de paal schoten en er 30 minuten gespeeld waren, kreeg ik wel het gevoel dat ’ie er nu een keer in moest.’’

Het brengt ons terug bij de opmerking van Bouzit. Van dichtbij drukte hij in de 32e minuut eindelijk het enorme krachtsverschil uit in de score. Of de bal in de kruising verdween is een twistpunt, maar met een big smile claimt hij van wel.

,,Het was alsof er met die goal een zak aardappelen van onze schouders viel’’, zegt Van Dijk over de bevrijdende werking van de 1-0. Een minuut later stond Bouzit aan de wieg van de 2-0 door de bal te veroveren en met een hakbal Karim Mossaoui te bedienen. Na een rode kaart voor de doelman van Dinamo Plus – voor een klap in het gezicht van Appie Attahiri – maakte de Amsterdammer de 3-0 door de bal vanaf eigen helft in het verlaten doel te mikken. In de laatste minuut deed ook Yoshua St. Juste dit én Attahiri tekende na een fraaie aanval voor de eindstand: 5-0.

,,We hebben al eens in de main round gespeeld en toen wisten we vooraf dat we kansloos waren’’, zegt Van Dijk. ,,Maar we hebben hierin ook goede wedstrijden gespeeld, die we toch verloren. Dat het is gelukt om voor het eerst in deze fase van het toernooi een duel te winnen, maakt mij trots. Nu doen we écht mee. Als het donderdag mis zou gaan tegen die Finnen, kunnen we dat door deze overwinning op de slotdag nog repareren.’’

Het moet leiden tot een plekje bij de beste zestien van Europa. Bouzit weet hoe dat is, hij flikte het een paar jaar geleden met ’t Knooppunt. ,,Dan speel je alleen nog maar tegen full profs en in stadions die helemaal vol zitten. Heel mooi om mee te maken. Na deze overwinning komt dat voor ons ook dichterbij.’’