Van een stikker naar 5 sterren

De goede oplettende volger zal het opgevallen zijn dat na het behalen van de zesde landstitel nog geen nieuw logo is getoond met een zesde ster. Die komt er ook niet. We hebben gezien dat na ieder kampioenschap een nieuw logo voor veel verwarring in de (social) media zorgt. Veelvuldig wordt nog het logo van twee jaar geleden gebruikt bij panfletten en websites van derden. Een logo met zes sterren gaat niet helpen dit te ordenen. Om die reden blijft het logo ‘steken’ op vijf sterren.

Nieuwe betekenis

Maar met vijf sterren op het logo krijgt de symboliek een nieuwe betekenis. Hier mee wordt nu niet alleen de hoeveelheid landstitels weergegeven, maar alle andere grote prestaties krijgen nu ook een plaats op het logo. Vijf sterren voor vijf grote behaalde -type- prestaties:

Ster 1  ➡ Kampioen van Nederland (6x)

Ster 2  ➡ Beker winnaar (3x)

Ster 3  ➡ Supercup (2x)

Ster 4  ➡ BeNe Beker (1x)

Ster 5  ➡ Deelname UEFA (3x)

Een mooi symbool voor iedere ster.

Hiermee zal het logo hopelijk stabiel blijven en zullen de oude logo’s in de media langzaam aan vervagen en slechts met historisch oogpunt in het archief worden bewaard.

Geschiedenis van het Hovocubo logo

Hovocubo, landskampioen 1981-1982

Bij de oprichting in 1966 was een logo niet aan de orde. De naam Hovocubo in een halve cirkel op de borst geschreven was de enige uiting. In de jaren ’70 ontstont wel langzamerhand de eerste contouren voor het logo. Ook op de borst. Het rode shirt met een blauwe kruis en een witte H in het midden.

In 1982 was het eerste echte logo zichtbaar, en wel op een stikker. Stikker die aan de kassa van de wedstrijden vele malen verkocht is. Maar ook gebruikt werd om clubmaterialen mee te ‘merken’. Op het shirt was doorgaans nog in het shirt met het blauwe kruis gespeeld. Op de reserve tenues werd op de plaats waar tegenwoordig de clublogos staan HOVOCUBO op geborduurd.

Het logo zoals die nu is zonder de tieralantijnen werd voor het eerst tentoongesteld in 1991 bij het 25-jarig jubileum. Rond en plat, rood-blauw met een witte H. Rond 2010 kreeg deze een iets driedimensionaal effect door slimme schaduwlijnen aan te brengen. In 2012 Werd er een gouden randje en drie sterren toegevoegd. De drie sterren recht naastelkaar als symbool voor de drie landstitels die tot dan waren behaald. In 2014 diende dit met het behalen van de vierde landstitel aangepast te worden. Het logo kreeg nu weer een plat uiterlijk en de vier sterren werden half rond boven de H aangebracht. Iedere ster gaf hierbij een lichtstraal naar beneden. Er werd door de ontwerper wat gespeeld met de kleuren. In 2018 kon de vijfde ster toegevoegd worden. De lichtstraal verdween maar verder bleef het logo gelijk. Wel heeft de ontwerper een kampioenslogo extra ontworpen die gedurende het kamioensjaar op de website als home knop diende.

De zesde titel is nu een feit en blijft het logo het zelfde. Maar de symboliek krijgt ineens veel meer waarde doordat ook alle andere grote prestaties erin weer worden gegeven.

Is dit belangrijk? nee, absoluut niet. Is dit leuk? ja, dat wel.

meer nieuws