Bijzonder keepersduel in finale om landstitel

Bron: Noordhollands Dagblad (alle edities)

Vincent Schot & Cas Broxterman

 Allebei komen ze vanavond op de fiets naar de sporthal in Heerhugowaard: Peter Rozenbeek (39) en Dave Stet (29). Het zijn kinderen van de club FC Marlène, toch zoeken de twee keepers, eenmaal binnen, ieder een andere kleedkamer op.

Zeg Rozenbeek en je zegt FC Marlène. Maar ook de naam Stet is onlosmakelijk verbonden aan de vereniging uit Heerhugowaard. Moeder Trees verkoopt er ook vanavond weer de kaartjes en vader Theo is er steward.

Toch zocht Dave zijn heil vijf jaar geleden elders. Ruim twee decennia lang immers staat Rozenbeek al onder de lat bij FC Marlène. Het stagneerde de ontwikkeling van Stet, die vanuit de jeugd doorstroomde naar de selectie, maar in het vlaggenschip niet aan spelen toekwam. Na vier seizoenen op de bank ging hij naar Veerhuys. Een jaar later maakte hij de overstap naar Hovocubo, waar hij Ronald van Leeuwen opvolgde.

Drie seizoenen is Stet inmiddels al eerste keus bij Hovocubo. Vanavond staan de goalies tegenover elkaar in het eerste van maximaal drie wedstrijden om de landstitel.

’Als titelverdediger niet gelijk favoriet’

Leerling vs. meester

,,Dat vind ik grote woorden. Het is namelijk niet zo dat Peter mij heeft opgeleid. Natuurlijk kijk je wel naar anderen en probeer je dingen toe te voegen aan je eigen manier van keepen. In de vier jaar dat ik bij FC Marlène tweede keeper was achter Peter heb ik dat dus ook bij hem gedaan. Ik vind hem sowieso de beste keeper van Nederland. Als je al zo lang meedraait en nog steeds zo goed bent, is dat niet meer dan terecht. Wat ik bijvoorbeeld van hem heb opgepikt? Zijn rust. Toch was het op een gegeven moment tijd om naar een andere club te gaan. Ik speelde nooit. Ook als Peter ziek of geblesseerd was moest hij spelen. Daar kon hij niets aan doen, want dat was de keus van de trainer, maar daardoor stagneerde mijn groei wel. Van trainen leer je natuurlijk ook veel, maar het meest leer je door wedstrijden te spelen op het hoogste niveau.’’

2017/2018 vs. 2008/2009

,,Of ik erbij was toen FC Marlène voor het laatst de titel pakte? Ik weet het niet zeker eigenlijk. Waarschijnlijk zat ik wel bij de selectie, maar niet bij de wedstrijdselectie. Die titel van 2008/2009 voelt dan ook niet als mijn titel. Dat is met het kampioenschap met Hovocubo van vorig seizoen wel anders ja. Dat zie ik als mijn eerste kampioenschap, en de eerste keer is altijd speciaal. Vorig seizoen was mijn rol ook groot in het kampioenschap. Ik heb alles, of in ieder geval bijna alles, gespeeld en heb mezelf ook in de finale laten zien. Ben van waarde geweest voor het team.’’

Favoriet vs. underdog

,,Natuurlijk zijn wij de titelverdediger, maar ik denk niet dat we daardoor gelijk favoriet zijn voor deze finale. Ik heb via de livestream naar de wedstrijd van FC Marlène tegen FC Eindhoven zitten kijken en dat was echt knap. Ze zijn stroef aan het seizoen begonnen, maar er echt in gegroeid. En ze willen het samen doen, en daar begint alles mee. Natuurlijk wonnen wij thuis ruim, maar uit verloren we gewoon 3-2 hoor. Als dat nu ook gebeurt dan staat het 1-1 en is die beslissende derde wedstrijd nodig. Overigens zou ik het van ons nog knapper vinden als we dit jaar kampioen worden dan vorig jaar. We hebben met veel blessures en schorsingen te kampen gehad én elke tegenstander is extra gemotiveerd als ze tegen de regerend kampioen spelen.’’

’Weet alles nog van de landstitel’

Leerling vs. meester

,,Zo sta ik er zelf helemaal niet in. Daar doe je Dave ook tekort mee. Hij is een jongen die zich heel goed heeft ontwikkeld. Dat heeft hij voor niemand anders dan zichzelf gedaan, niet omdat het een concurrentiestrijd met mij was. Ik vind het mooi dat hij het, als jongen uit Heerhugowaard, zo goed doet bij Hovocubo. Stet is een prima vent. Iemand die je er graag bij hebt. We zijn altijd normaal tegen elkaar blijven doen. Maar als straks het fluitsignaal gaat, tja, dan zal het er wel weer even op het scherp van de snede aan toe gaan.”

2017/2018 vs. 2008/2009

,,Wat ik nog weet van tien jaar terug? Alles. Tot op de minuut nauwkeurig. Het was in elk geval heel anders dan dit seizoen. De play-offs bestonden uit één uit- en één thuiswedstrijd. In het eerste duel waren we heer en meester. Wij waren destijds duidelijk de titelfavoriet van de competitie. Ons team was enorm talentvol. Mats Velseboer (nu Hovocubo, red.) klopte bijvoorbeeld net op de deur bij het eerste team.

Nu is het een heel ander verhaal. We zijn in de reguliere competitie twaalf punten achter koploper FC Eindhoven geëindigd. In de play-offs begint iedereen gelukkig weer op nul. Ieder duel is er eentje op zich. Je kunt in deze opzet niet meer zeggen: we worden fluitend kampioen door het goed te doen in de competitie.

Dat Marlène al zolang niet meer de titel heeft gepakt, heeft er vooral mee te maken dat het een club is die het graag doet met jongens uit de eigen opleiding. Dan is de ene lichting nou eenmaal sterker dan de andere. We hebben alsnog genoeg kansen gehad om kampioen te worden. En we stonden ook nog een paar keer in de bekerfinale.”

Favoriet vs. underdog

,,Hovocubo is een geweldige ploeg met veel internationals. In het voorseizoen hebben we echt een zeperd tegen ze opgelopen. In de uitwedstrijd in Hoorn ook nog een draai om onze oren gekregen. Je moet wel concluderen dat zij de favoriet zijn.

Wij putten desalniettemin veel hoop uit de resultaten van de wedstrijden in de play-offs. We hebben tegen FC Eindhoven laten zien hoe we er op dit moment voor staan. Het wil zeggen dat we er goed in zitten. Dus of je Marlène écht een underdog moet noemen… Ja en nee: gezien de laatste resultaten wel. Maar als je de geschiedenis van Hovocubo naast de onze legt, zijn we daarmee minstens vergelijkbaar. Wat dat betreft gaat het gewoon om twee grote clubs die tegenover elkaar staan.”

Mr. Hovocubo vs. Mr. Marlène

,,Ik speel vanaf 1997 in het eerste. De term Mr Marlene hoor ik vaker, maar ik hecht er weinig waarde aan. Het is zo gelopen als het gelopen is. Ik denk niet dat er heel snel iemand is die er overheen gaat, als dat me al zou interesseren. Dat zou ik alleen maar schitterend vinden.

Worden we dit jaar kampioen, dan is dat voor mij geen reden om te zeggen: ik kap ermee. Stoppen is heel definitief, hè. Dan kan je niet zo makkelijk meer terug. Stel nou, we verliezen, dan kan ik toch ook zeggen: mooi geweest. Nee, het gaat een beslissing over stoppen of doorgaan voor mij niet bepalen. Om mijn carrière kan in beide gevallen toch al een grote strik heen. Het gaat mij om: haal ik er nog genoeg plezier uit? Als mijn niveau het gemiddelde nadert en ik alleen op doel zou blijven staan om mijn record te vergroten, dan bedank ik.

Natuurlijk hoop ik nog even door te gaan. Of Dave mij dan opvolgt? Dat is aan hemzelf. Volgens mij heeft hij het nog hartstikke goed naar zijn zin bij Hovocubo.”

Prijzenkast

De twee Noord-Hollandse kemphanen zijn samen goed voor acht landstitels. Hovocubo mocht de schaal in het seizoen 1971/1972 voor het eerst bijzetten in de prijzenkast. Daarna was de Hoornse ploeg ook de beste in: 1975/1976, 1981/1982, 2013/2014 en in 2017/2018.

FC Marlène vierde de eerste landstitel in het seizoen 2003/2004. Er volgden daarna nog kampioensfeesten in 2004/2005 en in 2008/2009. De komende weken wordt duidelijk wie er een ster bij krijgt op het shirt.

De return is zaterdag 18 mei in De Opgang. Een eventuele derde wedstrijd is op zaterdag 25 mei, eveneens in Hoorn.

meer nieuws