Familiebedrijven vol vertrouwen

Hoorn- “Ja, hoe zeg je dat eigenlijk?” Even laat Laura Blokdijk een stilte vallen. De geboren Litouwse lacht: “Pirmyn, Hovocubo, sekmes!”

“Kom op, Hovocubo, succes!” Zo luidt de letterlijke vertaling uit het Litouws. Blokdijk ziet het Europese avontuur met vertrouwen tegemoet. “Natuurlijk gaan we door. Dat vertrouwen moet je hebben, toch?” Het Hoornse familiebedrijf Blokdijk Metaalhandel is sinds jaar en dag trouwe volger van Hovocubo.

“Het is jaren geleden begonnen met de vriendschap tussen Sander van Dijk, zijn vrouw Jennifer en ons. We gingen al bij Sander kijken toen hij nog als speler actief was. We houden van het spelletje, de mensen en de club. We komen graag naar de wedstrijden en zijn heel trots op

Hovocubo en alles wat er bereikt is. En natuurlijk hopen we dat de selectie het goed gaat doen in Litouwen. Het is toch al super dat je als landskampioen en bekerwinnaar naar de voorronde van de Champions League gaat?”

Zelf is Blokdijk niet aanwezig in het Baltische land. “Wij zijn helaas nog op vakantie. Ondanks dat ik al twintig jaar in Nederland woon, geeft het wel een speciaal tintje dat uitgerekend Hovocubo naar Kaunas gaat, de stad waar ik gestudeerd heb. Maar natuurlijk gaan we ze volgen. We zijn heel benieuwd en hebben er alle vertrouwen in.”

Dat vertrouwen wordt gedeeld door Colin van der Laan. De slogan ‘Meer dan techniek’ lijkt in alles het topzaalvoetbal van de Champions League. “Deze sport is zo mooi, man. Snel, dynamisch en technisch. Daarnaast moet je als team opereren en speelt tactiek en strategie een belangrijke rol. Wat dat betreft zijn er genoeg raakvlakken met het bedrijfsleven.”

Van der Laan is een hartstochtelijk liefhebber van de sport die hij jaren zelf beoefende. “Ook komen we graag bij de club. Regelmatig nemen we relaties mee. Iedere keer weer zijn ze positief verrast over de sport, de sfeer en de prestaties van Hovocubo. Dat ze nu opnieuw Europees op het hoogste niveau uitkomen, geeft alleen maar aan dat de club in de lift zit. En Europees en mondiaal heeft zaalvoetbal grote uitstraling. Wat dat betreft kunnen we in Nederland echt nog een mooie stap maken. Daar willen we met het ondersteunen van Hovocubo ons steentje graag aan bijdragen.”

Daar kan Winfred Wester van Hydrowest B.V. over meepraten. De voorzitter van Hovocubo denkt met veel plezier terug aan het eerste Europese avontuur in 2014. Destijds haalde Hovocubo in Dublin de hoofdronde in Slovenië, door een spectaculaire goal in de laatste minuut van Youssef Makraou. “Ja, ons goudhaantje! Man, wat waren we blij. Dat was echt een geweldige trip.”

Niet alleen de uitmuntende prestaties, ook de belevenis van een Europees avontuur kan Wester nog levendig voor zich halen. “Je maakt het van zo dichtbij mee. Je wordt echt onderdeel van het team. Destijds vlogen we later heen. Slechts vijf minuten voor het begin van de tweede wedstrijd kwamen we in de sporthal aan. Het werd een geweldig avontuur.” Wester geeft aan dat de basis van zijn verbinding aan Hovocubo in Ierland werd gelegd. “De spelers, de staf. De ambities, sfeer en het buitenlands avontuur. Dat schepte destijds meteen een band. En dat gevoel is bij mij niet meer weggegaan.”

Wester ziet mogelijkheden voor Hovocubo, al beseft hij dat de tegenstand zwaar zal zijn.

“We hebben het wel over Champions League, hé? Dat is toch weer een ander niveau. Maar Hovocubo doet echt niet onder voor de andere ploegen, hoor. We hebben een mooie selectie, die de dubbel heeft gewonnen, internationale ervaring heeft  en grotendeels in tact is gebleven. Natuurlijk heb je geen garanties. Maar deze ploeg zal alles uit de kast halen. En als Hovocubo eenmaal op stoom is, kunnen er echt mooie dingen gebeuren. Dat hebben we afgelopen seizoen gezien.”

Toch houdt Wester vast aan de nuchtere kernwaarden van de club. “We moeten met onze voeten op de grond blijven staan, hard werken en er keihard voor gaan.”

Pirmyn Hovocubo! Sekmes!

meer nieuws