“Hovo JO17-1 wint knap uit bij koploper Het Vennewater met 2-4”.

Na 10 wedstrijden spelen we de eerste terugwedstrijd, ondanks dat we nog niet tegen Scagha O17-2 hebben gevoetbald. We spelen tegen koploper HZV/Het Vennewater dat met slechts 1 verliespartij de ranglijst in de Topklasse A aanvoert. Thuis verloren we in een spannende pot met 0-1 en hadden in die wedstrijd zeker een gelijkspel verdiend. We gaan dan ook met de nodige revanchegevoelens op weg naar Heiloo. Het voorbeeld van ideale wedstrijdvoorbereiding op de vrijdagmiddag van aanvoerder Kaj heeft navolging gekregen want naast Kaj hebben ook Dave, Remco en Sem een groot deel van de middag geslapen. Het is dan altijd de vraag of de mannen dan of zijn uitgerust of nog versuft zijn. Aan Hovo kant is reserve goalie Nick er niet bij, speelt met de JO17-2 kampioenswedstrijd tegen Dijkhuis. Jordan zit op de bank een schorsing uit terwijl aanvoerder Kaj veel last heeft van zijn lies a.g.v. een mislukte salto bij gym. Ook aan de kant van Vennewater zijn er afwezigen.

De wedstrijd begint direct in een hoog tempo, aftasten, daar doen beide ploegen niet aan. Nog geen twee minuten 161202_vennewater-jo17-1_dsc02632_acb-smallgespeeld en er is een hele fraaie individuele actie aan Vennewater kant te zijn waarbij de speler drie man van Hovo omspeelt en gelukkig voor Hovo de bal net naast schiet. Een paar minuten verder is het Jordy die de bal op eigen helft onderschept, de bal controleert en de bal snel op de sprintende Sem geeft die de bal direct op doel schiet én raak schiet, 0-1. Dat is natuurlijk een goed begin. Vennewater, vorig jaar nog landskampioen bij de C-junioren, moet nu komen en doet dat ook. De tribune bevindt zich vlak achter de Hovo bank en zodoende horen we de aanwijzingen van coach Ashvin die in de 50 minuten ongeveer 55 minuten zijn mond niet dicht houdt! Continue aanwijzingen gevend, de mannen op de positie houdt, aangeeft wanneer er druk naar voren moet worden gelegd en wanneer we moeten inzakken. Zo komen we er ook achter dat Jordy in het veld “Hovi” wordt genoemd om verwarring met Jordan te voorkomen. Leuk om te zien is dat hij zo enthousiast positief coacht en ook de reserve spelers aangeeft wat er goed en fout gaat. De Vennewater mannen krijgen een grote kans als een speler handig wegdraait en de bal maar net naast schiet. In deze fase, na een minuut of tien spelen, is de thuisploeg de betere en vooral makkelijker spelende ploeg. Verdedigend staat het sterk bij Hovo waarbij Dave vaak bovenop z’n directe tegenstander zit en Kaj juist z’n tegenstander vaak een metertje geeft en pas instapt als de tegenstander wil schieten. Een vrije trap van Kaj wordt door de keeper knap gestopt waarna in de counter die volgt keeper Damian voor het eerst écht in actie moet komen. Even later opnieuw een knappe redding van Damian die een schot pareert. Na een minuut of zes wordt Hovo weer sterker, voetbalt zich onder de druk uit en neemt weer het initiatief in de wedstrijd. Het resulteert in kansen voor Kaj (2x), Jordy, na een fraaie onderschepping van Dave en eentje voor Liam die een bal onderschept en met een hard schot net naast schiet. Eén kans krijgt Vennewater nog tussendoor maar gelukkig weet Damian te redden als na een verdedigingsfoutje een tegenstander in een 1-op-1 situatie een grote kans op 1-1 heeft. We lijken op een 0-1 ruststand af te gaan als een counter van Vennewater in werkelijk de allerlaatste seconden van de 1e helft toch succesvol wordt afgerond, 1-1. Het moet worden gezegd, een fraaie treffer. Rust breekt aan met een 1-1 want er wordt niet eens meer afgetrapt.

161202_vennewater-jo17-1_dsc02638_146-smallIn de 2e helft is het direct Damian die met zijn voet weet te redden op een inzet. Het tempo in de wedstrijd is erg hoog en dat betekent dat er kansen over-en-weer zijn. Dave krijgt nog een kans op een assist van Jordy maar weet te weinig kracht in het schot te leggen waardoor de keeper tamelijk eenvoudig kan redden. Na 5 minuten spelen wordt Hovo weer sterker. Jordy is bij Hovo met name in de 2e helft degene die het verschil maakt. Aanvallend zeer sterk, elke bal kan hij aannemen, maakt zich breed en zoekt medespelers. Aan de andere kant is hij overal als het op verdedigen aan komt. Kortom, hij is niet van de bal af te krijgen. Het veldoverwicht wordt na een minuut of negen in een doelpunt omgezet als Sem en Jordy op linksvoor een hoekschop nemen en Jordy de bal voorzet waarbij de keeper de bal lijkt te hebben maar de bal loslaat waarna Jeramy de bal onder de keeper tergend langzaam over de lijn ziet rollen, 1-2. Het is zoals hij na afloop zelf aangaf een “vieze” goal maar die tellen ook. Het betekent dat Vennewater weer moet komen en dat doen ze ook. Een schot uit de draai gaat maar net over. Hovo laat zich echter niet terugzakken en krijgt de beteren kansen. Jordy krijgt een uitgelezen mogelijkheid uit een pass van Kaj maar stapt over de bal, Kaj stuit 2x op de keeper en Liam krijgt ook nog twee kansen die door de keeper wordt gered en naast wordt geschoten. Vennewater krijgt nog een vrije trap maar Dave blokkeert de bal. Er wordt door de Hovo mannen hard gewerkt om de voorsprong uit te bouwen. Met nog zes minuten op de klok gaat Vennewater extra druk zetten door de keeper mee naar voren te dirigeren. De keeper gaat tussen de twee voorste en de twee achterste spelers lopen en daar heeft Hovo het even lastig mee want nu heeft Vennewater een mannetje meer. Het resulteert direct in een schot die weer knap door Damian wordt gered. Halve minuut later is het opnieuw Damian die een bal oppakt en direct met een verre uitgooi Jordy bereikt die de bal aanneemt, zich omdraait en de teruggekomen keeper verrast, 1-3. Vennewater neemt alle risico’s en dat zorgt ervoor dat Hovo kan counteren en uit één van die counters schiet Jordy hard op de paal. Anderhalve minuut voor tijd worden de risico’s die de thuisploeg beloond en wordt de voorsprong tot 1 doelpunt verkleind, 2-3. De spanning in het veld maar vooral op de tribunes is voelbaar. Vennewater dringt aan en probeert de gelijkmaker te forceren.  Het is wederom keeper Damian die met een verre uitgooi naar voren Jordy bereikt die op rechts naar binnen draait en daarmee zijn tegenstander voorbij is, nog een tegenstander voorbij gaat en dan hard in de rechterhoek binnen schiet, 2-4.  Het is de beslissing in de wedstrijd want de tegenstander fluit snel voor het eindsignaal. Een sensationele overwinning op de koploper is een feit. Hulde aan de Hovo mannen Damian, Dave, Kaj, Evan, Sem, Jeramy, Liam, Remco en Jordy en uiteraard de coaches Ashvin en Arie.

Na afloop zijn de coaches opgetogen over het behaalde resultaat want Vennewater is gewoon een hele sterke ploeg en een titelkandidaat in de Topklasse. Ashvin vond dat we als een écht team hadden gespeeld, sterk in de omschakeling en veel druk zettend op de verdediging zodat ze alleen de lange bal konden spelen. Nu deze vorm behouden voor de twee volgende belangrijke wedstrijden tegen Scagha O17-2 en de derby tegen Veerhuys O17-1 over twee weken.

Nog meer goed nieuws is dat Nick, onze reserve keeper, door een 2-2 gelijkspel tegen naaste concurrent Dijkhuis kampioen met de JO17-2 is geworden, gefeliciteerd Nick!

Scoreverloop:

1. 0-1 Sem (Jordy), 1-1, rust, 34. Jeramy 1-2 (Jordy), 45. 1-3 Jordy (Damian), 48. 2-3, 50. 2-4 Jordy (Damian)