“Hovo O17-1 wint enigszins gelukkig derby tegen Veerhuys O17-1”.

Al weken wordt er naar het Hoornse onderonsje tussen Veerhuys en Hovo toegeleefd, bij elkaar in de klas, bij het veldvoetbal, tussen ouders, er is vooraf al heel veel over gepraat. Beide ploegen kennen een stroeve start in de Topklasse, staan allebei in het rechterrijtje en op papier horen ze daar natuurlijk niet thuis. Het zijn wel de feiten vooraf. De Hovo coaches kunnen weer beschikken over Jordy en Jeremy. Remco is nog geblesseerd terwijl Sem met de O17-2 meedoet in de topwedstrijd tegen Dijkhuis O17-1 (eindstand 5-5). Invaller Kalvin, vorige week nog mee naar Lebo in Amsterdam, is ook uitgenodigd maar breekt de dag voor de wedstrijd zijn arm en moet zich dus afmelden. Reserve keeper Nick tenslotte speelt net als Sem met de O17-2 mee. Veerhuys O17-1, afgelopen jaar landskampioen, heeft minder blessure problemen want komt met 10 spelers aan de start.

Eerste schot in de wedstrijd is voor Veerhuys dat naast gaat terwijl aan de andere kant Evan bij een snelle counter in een 1-tegen-1 situatie komt maar de keeper ziet redden. Na vier minuten is het spel op de wagen als Jordan wegens babbelen twee minuten naar de kant moet. Een wel erg strenge straf na vier minuten. Veerhuys probeert in de man-meer situatie het gaatje in de Hovo defensie te vinden. Snel gaat de bal van man tot man en Hovo kan alleen maar proberen het “klein” te houden. In de laatste tien seconden wordt het gaatje toch gevonden en scoort Veerhuys de 1-0. Binnen de minuut is het bijna 1-1 als Jordan op rechts ervan door gaat en Jordy de bal op een presenteerblaadje krijgt aangeboden maar, tot ongeloof van de Hovo supporters, naast schiet. Aan de andere kant is het vervolgens opnieuw raak als de Hovo verdediging na een prima aanval van Veerhuys uiteen wordt gereten en zo staat het na 8 minuten al 2-0. De Hovo spelers kijken elkaar aan en de blik geeft iets aan van “wat gebeurt hier”? Veerhuys is de makkelijker voetballende ploeg en Hovo loopt in deze fase achter de feiten aan. Na een paar minuten herstelt Hovo zich een beetje hetgeen ook komt doordat Veerhuys een beetje achterover gaat leunen.  Jordy is de meest vooruitgeschoven post die halverwege de 1e helft de bal ontfutselt en vrij voor de keeper komt maar opnieuw is de keeper die als winnaar uit de strijd komt. De scheidsrechter speelt een steeds belangrijker rol in de wedstrijd.  Wat warrig leidend en veel fluitend voor kleine overtredingen wordt de snelheid uit het spel gehaald. Grote kans is voor aanvoerder Kaj die net buiten het vijfmetergebied een vrije trap mag nemen maar ploeggenoot Jordy, die in de muur staat, raakt. Het spel golft op-en-neer met kansen voor beide ploegen, aan Hovo kant zijn Kaj, Jordan (vrije trap) en na een goeie actie van Dave dichtbij de 2-1 terwijl een gevaarlijk schot van Veerhuys maar net over het doel van keeper Damian gaat. Vlak voor rust gaat Evan goed langs zijn tegenstander en wordt in kansrijke positie gestuit. Een vrije trap voor Hovo en een gele kaart voor Veerhuys betekent dat Hovo nu ook twee minuten “power-play” kan spelen. We spelen het bijzonder slecht uit en Veerhuys voetbalt zich vrij gemakkelijk onder de Hovo druk vandaan. De rust breekt aan met een 2-0 voorsprong voor de thuisclub.

Na rust is de eerste kans voor ex-Hovo speler Robbie die met een hard schot keeper Damian tot een redding dwingt.  Volgende kans is opnieuw voor Veerhuys en opnieuw is het Damian die Hovo behoedt voor een grotere achterstand. Volgende kansen zijn voor Hovo, waarbij Kaj en Jordy de keeper op weg naar een doelpunt treffen. De verwachting is dat Hovo tol gaat betalen in de eindfase, zeker als Jordan een tik op z’n knie krijgt en er eventjes uit moet. Na tien minuten wordt het ineens weer een wedstrijd als Evan zich prima vrijspeelt en Jordy aanspeelt die de bal in de korte hoek schiet, 2-1. Het spel van beide ploegen is niet echt hoogstaand, de spanning in de wedstrijd en een scheidsrechter die z’n stempel op de wedstrijd blijft drukken zijn daar debet aan. Opnieuw is het Damian die knap een schot van Veerhuys weet te neutraliseren. Dan krijgt Jeremy een gele kaart. Vanaf de tribune is niet te zien wat er precies is gebeurd en ook de coaches Arie/Ashvin proberen verhaal te halen bij de scheidsrechter. Opnieuw voetballen we tegen een numerieke minderheid maar we komen de twee minuten relatief makkelijk door omdat Veerhuys wel balbezit heeft maar veel te weinig initiatief toont. Vlak nadat we weer met 5-tegen-5 zijn is het Jordy die op aangeven van Evan plotseling uit het niets de 2-2 maakt.  En dan zijn er nog 8 minuten te spelen en breekt een spannende slotfase aan. Hovo loopt op zijn tandvlees maar toont karakter. Het weet ook dat ze net als vorige week tegen Lebo ondanks alle vermoeidheid 101% moeten geven. En dat doet de ploeg van het coach duo Ashvin/Arie dan ook. Kansen zijn er voor opnieuw Jordy en een nieuwe vrije trap van Kaj die in de muur smoort. Drie minuten voor tijd is het Evan die een hoekschop naar Kaj schiet die de bal direct op Jordan speelt die van dichtbij de 2-3 scoort. De laatste drie minuten is het natuurlijk “billenknijpen” voor Hovo. Veerhuys zet alles-op-alles om in ieder geval er nog een gelijkspel uit te halen. Het drukt en drukt en met enig fortuin weet Hovo de schade te beperken. In de slotfase raken de gemoederen nog erg verhit als Hovo de wedstrijd probeert te vertragen en voor Veerhuys elke seconde telt. Er wordt wat heen-en-weer geduwd maar gelukkig zijn er ook verstandige spelers bij beide ploegen waardoor de wedstrijd kan worden voortgezet. Na het laatste fluitsignaal zijn de Hovo spelers erg blij met de winst, een winst die uit de tenen van de spelers moest komen.

Na de wedstrijd is het besef dat we met drie punten teveel hebben gekregen tegen de regerend landskampioen, een gelijkspel had het spel beter weergegeven. Aan de andere kant hebben we de afgelopen weken ook een aantal wedstrijden nipt verloren waarbij wij ook een gelijkspel hadden verdiend. Dat het over het algemeen een mindere wedstrijd was deert na afloop niemand bij Hovo.

Met de tweede winst kunnen we weer wat omhoog kijken en staan we voorlopig op de 8e plaats waar we natuurlijk niet horen. Na een weekje rust gaan we ons daarna richten op het linkerrijtje.

Scoreverloop:

1. 1-0, 8. 2-0, rust, 35. 2-1 Jordy (Evan), 42. 2-2 Jordy (Evan), 46. 2-3 Jordan (Kaj)