Spannende strijd in heksenketel

Hovocubo is er niet in geslaagd om de Main round te halen van de Championsleague. In een enerverend slotstuk wisten de fullprofs van Vytis aan het langste eind te trekken. Te veel persoonlijke fouten werd Hovocubo fataal. Het collectief heeft echter gestreden voor wat het waard was. Met opgeheven hoofd is de ploeg van Rudy Monden naar Nederland teruggekeerd.

Vooraf was Hovocubo uitvoerig door de ploeg uit Litouwen bestudeerd. Beelden in overvloed op het internet van de ploeg die nagenoeg intact is gebleven. De beelden van Vytis waren als voorbereiding niets waard gezien het feit dat voor dit toernooi een blik Brazilianen en Colombianen is opengetrokken. Broodvoetballers die dagelijks met elkaar trainen. De enige bruikbare beelden waren de wedstrijd die gespeeld zijn tegen Reading en Murata.

Vanaf de eerste minuut zet Vytis de druk hoog. Dat resulteert in een vroege dreiging op het doel van Dave Stet. De goalie laat echter zien bij de les te zijn en lijkt gedurende de eerste helft onpasseerbaar. Hoewel Hovo ook de nodige kansen creëerde, was Vytis de ploeg die de meeste kans had om op voorsprong te komen. Hovocubo speelde te onrustig. Dave Stet moest bij een 10-mtr trap in actie komen en stopte de inzet van Rafa. Braziliaan die Hovocubo in 2014 al tegen kwam tijdens de Preliminary Round in Dublin. Hij kwam toen voor Eden FC uit. Met 0-0 gingen de beide ploegen echter de rust in.

In de tweede helft kreeg Hovo meer de controle over het spel en speelde bij vlagen ook fantastisch positie spel. Pas in de 28ste minuut weet Hovocubo op voorsprong te komen. Op aangeven van Amir Molkârâi weet Faisel Mellah de bal in het Litouwse doel te krijgen. De goal die Hovocubo zo hard nodig had om weer ‘baas’ te zijn. Vanaf de 33ste minuut ontploft echter de Janova Arena wanneer Zagurskas de gelijkmaker op het bord zet. De aanvoerder weet met een schot uiteindelijk Dave Stet te verschalken en het ontstane gelijke spel geeft Vytis het entreebewijs voor de Main Round. Het massaal opgekomen Litouwse publiek gaat achter de eigen ploeg staan en dat geeft de thuisploeg (in praktische zin) vleugels. Omdat Hovocubo aan een gelijk spel niets heeft wordt Yoshua St. Juste ingezet als vijfde veldspeler. En als Youssef Makraou bal verlies lijdt is het Andres die de bal naar het lege doel weet te dribbelen. Hovo blijft power play spelen en St. Juste in het blauwe keepershirt scoort de 2-2. Amrani was heel dicht bij het derde doelpunt voor Hovocubo, maar kon er net niet goed bij om de laatste tik aan de bal te geven. Dan komt een cruciaal moment in de laatste wedstrijd fase. Karim Mossaoui wordt volledig vrijgespeeld en in zijn poging de doelman te passeren wordt de bal door de hand van een verdediger weggeslagen. Hierdoor wordt Guesinho Genigle in de gelegenheid gebracht om de bal in het lege doel te schieten waardoor Vytis opnieuw op voorsprong komt. Het protest op de niet gegeven handsbal levert Mats Velseboer nog een gele kaart op. Dit maakt hij goed door zijn ploeg weer op gelijke hoogte te brengen. Met nog één minuut te gaan heeft Hovocubo nog één doelpunt nodig om naar de Main Round te gaan. Maar opnieuw balverlies in een fase waarin risico’s genomen moesten worden levert de genadeklap op. Vytis wint met 3-4 en gaat door naar de volgende ronde in Slowakije.

Bekijk hier de statistieken van de UEFA

Lees hier het verslag op KNVB.nl

Lees hier het verslag op Hoornsdagblad.nl

Lees hier het verslag op RTV NH

Lees hier het verslag in de Litouwse media (vertaalmodus aanzetten)

Litouwers zetten Hovocubo de voet dwars in Champions League

Bron: Noord Hollands Dagblad

Vincent Schot
Het Europese avontuur van Hovocubo is vrijdagavond tot een abrupt einde gekomen. In Prienai, Litouwen verloren de zaalvoetballers in de laatste wedstrijd van de voorronde van de Champions League van gastheer FK Vytis: 3-4.
Al de hele week was duidelijk dat de slotwedstrijd van Poule F zou uitmaken wie er groepswinnaar zou worden en dus zou doordringen tot de laatste 32 van het bekertoernooi. Hovocubo en Vytis kenden dinsdag en woensdag geen enkele moeite met SS Murata en Reading Futsal Club, de landskampioenen van respectievelijk San Marino en Engeland.
Beide teams scoorden tegen deze kwalitatief duidelijk mindere teams zeventien keer, maar omdat Vytis twee tegentreffers minder incasseerde had die ploeg vooraf genoeg aan een remise terwijl voor de Hoornaars alleen de winst telde.
Het was niet te zien aan het spel van de thuisclub, spelend met vooral Brazilianen en Spanjaarden, want die koos er niet voor om zich voor het eigen doel te verschansen. ,,Wij kozen ervoor om hoog druk te zetten en dat was iets wat zij ook deden’’, zag ook interim-trainer Rudy Monden. ,,Ze hadden zich bovendien goed voorbereid want vooral Zaka (Amrani, red.) had voortdurend twee man tegenover zich.’’
Voor rust had Hovocubo mede daardoor meer moeite om zich onder de druk uit te spelen dan Vytis. Hoewel Lahcen Bouyouzan twee keer dicht bij een treffer was, kreeg doelman Dave Stet een stuk meer te doen dan zijn collega Olinha. ,,Dave hield ons in de wedstrijd’’, beaamde Monden, die zag hoe die zelfs niet capituleerde bij een tienmetertrap. ,,Toch vind ik dat wij vooral kansen hebben weggeven doordat wij niet durfden te voetballen en er misverstanden waren in het veld doordat het zo’n heksenketel was op de tribune.’’
Na rust was het Hovocubo dat via Amir Molkarai de eerste kans kreeg, maar moest Stet al snel weer drie keer redding brengen. De uitblinker had bovendien het geluk aan zijn zijde met een bal die net naast ging. Toen Faisel Mellah Hovocubo op 1-0 bracht, leken de Hoornaars dan ook op weg richting Slowakije, waar het voor de main round zou spelen.
,,Vooraf zei ik al dat het los zou gaan na de eerste goal als het lang gelijk zou blijven. Dat gebeurde’’, zag de trainer echter tot zijn gruwel. Niet alleen kwam Vytis langszij, het kwam zelfs 1-2 voor. Met een extra veldspeler trok Hovocubo de stand nog gelijk (2-2 én 3-3), maar moest uiteindelijk toch toezien hoe de Litouwers het ticket voor het hoofdtoernooi opeisten.
Monden: ,,Extra zuur omdat bij de 3-3 een schot van Karim Mossaoui met de hand werd geblokt en de bal er aan de andere kant inging. Ik denk dat we niet van deze ploeg hadden hoeven verliezen, maar het was natuurlijk geen slecht team.’’
Hovocubo-FK Vytis 3-4.
29. Mellah 1-0, 34. Zagurkas 1-1, 35. Andres 1-2, 36. St. Juste 2-2, 37. Genigle 2-3, 39. Velseboer 3-3, 40. Genigle 3-4.

Foto’s: Errol Kampen

meer nieuws