Hovo JO17-1 wint opnieuw Hoornse Mini Classico, 3-2 winst

Laatste wedstrijd van de 1e seizoenshelft is er eentje die bij voorbaat al beladen is, de derby tussen Hovocubo en regerend O17 landskampioen Veerhuys. Beide ploegen uit Hoorn en beiden strijdend voor de 4e plaats, die recht geeft op de playoffs. Het zorgt bij voorbaat al voor de nodige rivaliteit. De mannen kennen elkaar natuurlijk ook erg goed, zo staat het Veerhuys duo Sebastien/Stef tegenover Remco/Kaj terwijl ze bij Zouaven samen voetballen op het veld. Hetzelfde voor Veerhuys captain Timothy en Hovo aanvaller Jordy die samen bij Always Forward voetballen. Maar niet allen bij het veldvoetbal, ook op scholen, zelfs in de klas, zo speelt bij Veerhuys Robbie tegen Remco, Dave en Kaj. Kortom, er staat naast 3 punten ook een stukje eer op het spel en we kunnen dan ook spreken van de Hoornse Mini Classico ofwel rood tegen geel!

Na de ongelukkige en onnodige nederlaag vorige week kan Hovo zich geen nieuw puntenverlies161216_jo17-1-hv_dsc02712_e8b-small permitteren. De wedstrijd van vorige week wordt uitgebreid besproken. Goed nieuws is er doordat Ricky Hansen, vorig jaar al bij de B1 actief, besloten heeft om weer te gaan zaalvoetballen. Dat is een grote versterking voor Hovo die we zeker in de wedstrijd tegen Veerhuys wel kunnen gebruiken want het coach duo Ashvin/Arie kan niet beschikken over de broers Veltrop, Jordan (geschorst) en Jeramy (geblesseerd). Veerhuys heeft na een slecht begin van de competitie, waaronder een 2-3 thuisnederlaag tegen Hovo, de laatste zeven wedstrijden gewonnen en komt met het nodige zelfvertrouwen naar Sporthal De Opgang. De publieke belangstelling is groot want de tribunes op de 1e en 2e ring zijn goed gevuld voor de derby.
In de beginfase probeert de thuisploeg de bal rond te spelen en speelt zonder risico. Veerhuys krijgt de eerste kansen en het is keeper Damian die direct al laat zien goed in de wedstrijd te zitten door twee kansen van Veerhuys te elimineren. Aan de andere kant is een sneller counter tussen Jordy en Kaj ook gevaarlijk en weet de Veerhuys keeper het schot van Jordy ten koste van een hoekschop te keren. Even later is het opnieuw de Veerhuys keeper die knap een schot van Dave uit zijn doel haalt. De keeper aan de andere kant, Damian, redt vervolgens uitstekend op een schot van Floris. Even later is het opnieuw Damian die na een foutje in de Hovo verdediging redding brengt. Halverwege de 1e helft neemt Hovo weer het initiatief en heeft het meeste balbezit. Wel is het zo dat als Veerhuys het sein tot pressing geeft Hovo niet bij machte is om de bal in de ploeg te houden en vaak de bal in het wild naar voren trapt waardoor Veerhuys weer balbezit krijgt. Hovo is het gevaarlijkst bij snelle uitbraken en zo ontstaan er kansen voor Ricky, die direct zijn waarde voor Hovo laat zien en voor Kaj die tegen de keeper schiet. Twee keer moet de wedstrijd kort worden stil gelegd als Remco (hoofd) en Sem geblesseerd raken. Verzorgster Jozien zorgt er weer voor dat de mannen verder kunnen voetballen. Het lijkt op een 0-0 ruststand af te gaan totdat de sterk spelende Stef er namens Veerhuys op rechts vandoor gaat en met een pass Robbie, nota bene vorig jaar nog bij Hovo voetballend, van dichtbij in staat stelt om de 0-1 te scoren. Vlak na de openingstreffer is het captain Timothy van Veerhuys die geel krijgt waardoor Hovo twee minuten powerplay kan spelen. Veerhuys beperkt z161216_jo17-1-hv_dsc02714_b4e-smallich tot verdedigen en doet dat goed zodat de kans op een snelle gelijkmaker beperkt blijft tot een schot van Dave die net naast gaat. Ruststand is 0-1 in het voordeel van Veerhuys.

In de 2e helft is er al snel een nieuwe gele kaart voor Veerhuys, nu voor Robbie. Het zijn terechte gele kaarten die door de jeugdige scheidsrechter Koene worden gegeven. Opnieuw een kans voor Hovo om met een man-meer de gelijkmaker te forceren.  Een mooie aanval, die begint bij Dave en via Kaj en Rick bij Jordy uitkomt die maar net naast schiet. Daarna is het opnieuw Jordy die in kansrijke positie voorlangs schiet. Ook Ricky, steeds dreigend, ziet de keeper ten koste van een hoekschop redden. Wie ook steeds goed doorkomt is Sem die met name op rechts met rushes langs de zijkant voor gevaar zorgt. Veerhuys krijgt ook een goeie kans op verdubbeling van de voorsprong maar een schot gaat voorlangs. Na 9 minuten voetballen in de 2e helft is het aanvoerder Kaj die op het middenveld de bal verovert, opstoomt en een hard schot op doel geeft die via een verdediger onhoudbaar voor de keeper in het doel verdwijnt, 1-1. Hovo gaat door en krijgt kansen, Jordy draait tot twee keer toe knap weg en schiet naast en ziet de keeper redden. Ricky schiet buiten bereik van de keeper op de paal en het wachten is op de 2-1. En dan zie je weer hoe snel het kan gaan want aan de andere kant is er opeens een mega kans voor Veerhuys en is het aan een geweldige reflex van Damian te danken dat uit de 2-tegen-1 situatie we niet opnieuw op achterstand komen. Dertien minuten voor tijd is het Ricky die te bal weet te ontfutselen, snel een paar meter door loopt en op het juiste moment de bal naar Jordy speelt die de bal onder de keeper door in het doel schiet, 2-1. Direct erna is het Kaj ook de bal onderschept en in een 1-tegen-1 de keeper op weg naar de 3-1 treft. Veerhuys moet komen en doet dat ook. Een enorme kans wordt niet goed uitgespeeld en ook een vrije trap wordt naast geschoten. Ook een schot gaat maar net naast het doel van Damian. Het spel golft op en neer en de spanning is voelbaar op de tribunes. De grootste kansen van Hovo komen uit de snelle counters, zo is er een kans voor Jordy na een uitbraak van Ricky die door de keeper tot hoekschop wordt verwerkt. Aan de linkerkant zijn Sem en Jordy die zich over de hoekschop ontfermen waarna Jordy de bal scherp voorzet en het Ricky is die alert reageert en de bal van dichtbij in het doel schiet, 3-1. Binnen de minuut kan Jordy de wedstrijd in het slot gooien maar zijn lob gaat net over. Direct hierop volgend is het Veerhuys die de 3-2 scoort en daardoor de spanning in de wedstrijd, met nog vijf minuten te spelen, terug brengt. En ondanks dat Veerhuys wanhopig op zoek gaat naar de gelijkmaker is het Hovo die de kansen krijgt op 4-2, 2x Jordy en 1x Ricky die de bal van de lijn ziet worden gehaald. De laatste kans is echter voor Veerhuys via Floris maar keeper Damian redt werkelijk fantastisch en voorkomt daarmee de 3-3. Als de goed leidende scheidsrechter Koene voor de laatste keer fluit gaan de Hovo handen de lucht in en gaat er een zucht van verlichting door de Hovo aanhang op de tribunes.  Het was een wedstrijd die alle kanten op kon gaan, maar de overwinning is meer verdiend dan de vorige keer. De meeste kansen waren voor Hovo maar het moet gezegd, ook Veerhuys kreeg een aantal dotten van kansen en zo had het ook 2-3 voor Veerhuys kunnen zijn.

De winst in de Hoornse Mini Classico betekenen drie punten en die zijn zeer welkom voor de ploeg van Ashvin en Arie. Ashvin roemt de teamgeest van zijn ploeg: “Niet alles ging goed, we hebben ook geen wonderploeg maar door hard te werken kunnen we samen mooie successen behalen. Vandaag was een voorbeeld hiervan”. Mede coach Arie somt de Hovo uitblinkers op: “Ricky was meteen van toegevoegde waarde, Kaj bijna geen duels verloren en Damian een uitstekende keeper met balangrijke reddingen”.

De top-3 in de Topklasse maakten geen fout en wonnen vrij gemakkelijk hun wedstrijden. Hovo heeft nu stuivertje 161216_jo17-1-hv_img_20161216_205615769_0be-smallgewisseld met Veerhuys dat 3 punten achterstand heeft maar nog wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. De weg naar de playoffs is nog lang, maar blijft nog in zicht voor Hovo. Met de komst van Ricky en de terugkeer van Jordan en Jeramy gaan we in het nieuwe jaar op 13 januari weer van start, tegenstander dan is opnieuw Veerhuys maar dan de O17-2.

Scoreverloop:

1. 0-1, rust, 34. 1-1 Kaj (-), 37. 2-1 Jordy (Ricky), 44. 3-1 Ricky (Jordy), 45. 3-2