Hovo O17-1 wint in tumultueuze slotfase met 6-4 van Scagha O17-2

De laatste wedstrijd van het seizoen. Er staat niets meer op het spel behslve 3 punten en de eer. Hovo staat vast op plek 5 en Scagha 2 staat vast op plek 6. Wel wil Hovo graag revanche nemen op de eerder in het seizoen geleden nederlaag waar we na rust een comfortabele 1-3 voorsprong toch nog uit handen gaven en met een 4-3 nederlaag naar Hoorn moesten terugkeren. We zijn als team voltallig en dat betekent dat we met 11 man zijn. Reserve keeper Nick, die zo vaak 50 minuten op de bank zat bij thuis-en uitwedstrijden, mag in de 1e helft starten als keeper, een terechte beloning.

Scagha begint de wedstrijd met direct hoog druk te zetten, iets wat we van deze ploeg gewend zijn. Ze knallen er vaak bovenop om de tegenstander te overrompelen en dat gebeurt ook deze keer. Remco speelt binnen de minuut een bal naar een tegenstander en keeper Nick moet direct in actie komen en redt Hovo voor een vroegtijdige achterstand. Vervolgens is het Sem die na een combinatie met Jordy de Scagha keeper test op zijn reactievermogen. Scagha heeft in de openingsfase het betere van het spel en is ook gevaarlijker dan Hovo, de thuisploeg. Al snel moet keeper Nick weer in actie komen om een schot van Scagha te pareren en dat doet hij bekwaam. Het geeft een boost aan zelfvertrouwen want druk coachend is de keeper van Jong Oranje O17 nadrukkelijk aanwezig. In een tegenaanval geeft Sem een prima voorzet op Jordy die met een volley net naast schiet. In de 7e minuut is het Remco die vanaf links gevaarlijk naar binnen draait en op doel schiet. De bal lijkt af te ketsen maar via een merkwaardige carambole tussen twee Scagha verdedigers lijkt de bal in het doel te schieten en zorgt Sem dat de bal ook daadwerkelijk over de lijn gaat, 1-0. Het betekent het 100e competitiedoelpunt van het seizoen! Twee minuten later is het Jordy die op links zich een weg naar voren vecht en Remco de kans op 2-0 geeft en die is aan Remco wel besteed en die scoort zeer beheerst de 2-0. Het is op dat moment een geflatteerde tussenstand want Scagha is de beter voetballende ploeg. Dat vinden ze zelf waarschijnlijk ook want binnen de minuut brengt Scagha zich na een enelle uitval weer terug in de wedstrijd, 2-1. Vervolgens is het Ricky die de lat treft na een uitstekende actie. Hovo komt wat beter in de wedstrijd en zo raakt het spel meer in evenwicht. Scagha krijgt twee kansen maar keeper Nick toont zijn vorm door attent te keepen. Aan de andere kant is Liam met een schot na een prima actie en vlak erna na een combinatie met Ricky tot twee keer dichtbij de 3-1. Dan krijgt zeven minuten voor de rust een speler van Scagha geel en mag Hovo twee minuten met één man meer de score proberen te vergroten. Het levert kansen op voor Ricky en Jordan maar de bal gaat er niet in en zo blijft het 2-1. Sterker nog, de grootste kans is nog voor Scagha die zien dat Nick na een snelle uitval redt. Vlak voor rust is er een prima aanval van Ricky die Liam tegen de keeper opschiet waarna Scagha razendsnel countert en de bal op slag van rust in het Hovo doel weet te schieten, 2-2. Kaj schiet nog op het Scagha doel maar de inzet gaat net naast.

Na rust, met Damian op Hovo doel, gaat het spel heen-en-weer zonder dat het tot grote kansen voor beide doelen leidt. Eerste échte kans is voor Jordy die zich na een voorzet van Jordan uitstekend vrij speelt maar naast schiet. Dan na 9 minuten krijgt Hovo een penalty als een Scagha speler de bal op zijn arm krijgt. Ondanks fel ageren van de Scagha coach heeft de scheidsrechter volkomen gelijk, de arm was niet langs het lichaam en dan is het een terecht gegeven penalty. Dan is de vraag wie de penalty wil nemen. De dag ervoor hebben Jordy, Remco en Ricky bij een landelijk schooltoernooi in een penalty reeks gemist en niemand in het veld wil de penalty nemen. Overigens stopte keeper Nick drie penalty’s. Uiteindelijk is het Kaj die net uit het veld is gegaan van de bank komt en zijn verantwoordelijk neemt. De voormalige aanvoerder schiet de penalty beheerst langs de keeper en zo staat het 3-2 voor Hovo. Eén minuut later is Jordan die de gele kaart krijgt voor een overtreding waar er wel tien van in een wedstrijd worden gemaakt. Het is nu zaak om in de 3-tegen-4 het Hovo doel op slot te gooien en dat lijkt te lukken maar na anderhalve minuut power-play is het Scagha dat het gaatje weet te vinden en de 3-3 binnen schiet. Vanaf dat moment neemt Hovo het initiatief in de wedstrijd. Het team van Ashvin en Arie zet aan en wil absoluut het seizoen goed beëindigen. Ricky is het eerst bij een nieuwe voorsprong maar treft de keeper waarna Jordan de bal vanaf 1 meter voor het doel over de bal heen stapt. Even later een prima zaalvoetbal aanval tussen Kaj en Jordy waarbij Jordan net niet bij de bal komt. Tien minuten voor tijd zet Hovo de duimschroeven aan. Jordy is degene die de druk opvoert, Scagha lijkt onder de druk uit te komen door de bal naar de de keeper te schieten maar de bal komt niet meer van de eigen helft waarna Jordy de bal verovert en naar de meegelopen Ricky geeft die de 4-3 scoort. Kort erop een lange pass van Scagha waarbij de spits met een kopbal de ingevallen Damian probeert te verschalken maar die pakt de bal klemvast. Het is de eerste redding van Damian en dat toont het overwicht van Hovo aan maar ook het uitstekend verdedigen van met name Dave, Kaj en Jordan. Zes minuten voor tijd lijkt de beslissing in de wedstrijd te vallen als na druk van Ricky, die weer een aantal fraaie technische hoogstandjes laat zien gedurende de wedstrijd, een Scagha speler de bal verliest aan Jeremy die de bal panklaar op Jordy geeft en die maakt het koel af, 5-3. Dan slaat de vlam in de pan want binnen de minuut krijgt een Scagha speler geel. Er is het nodige tumult en met name de coach geeft het verkeerde voorbeeld door nogal theatraal op de beslissing van de scheidsrechter te reageren. De powerplay situatie wordt door Dave, Kaj, Sem en Ricky geprobeerd uit te spelen maar leidt slechts tot één kans voor Ricky die naast schiet. Aan de andere kant is Scagha net als in de 1e helft bij een ondertal situatie gevaarlijker en nu gaat de bal er ook nog eens in, 5-4. Dan is het toch weer billen knijpen en Scagha ruikt dat er wellicht nog een puntje in zit en krijgt nog een grote kans die gelukkig voor iedereen die Hovo een goed hart toe draagt naast wordt geschoten.  Gelukkig is het twee minuten voor tijd Jordy die opnieuw druk zet, de bal verovert en de 6-4 maakt en dat is een beloning voor de spits die altijd blijft sleuren. Het betekent zijn 37e doelpunt van het seizoen en is daarmee “by far’ degene met de meeste doelpunten, zie ook onderstaand de statistieken. De coach van Scagha, die al naarmate de 2e helft vordert, een steeds negatievere hoofdrol speelt wordt dan door de scheidsrechter van de bank gestuurd. Met veel misbaar voldoet hij uiteindelijk aan de beslissing van de scheidsrechter en loopt tergend langzaam van het veld. Het is ongelofelijk dat iemand zich zo laat gaan in een wedstrijd die feitelijk al is beslist. In de blessuretijd wordt Kaj, die zijn directe tegenstander fraai omspeelt, hard op zijn enkel geraakt door een Scagha speler die met geel blij mag zijn na deze schandalige overtreding want de overtreding was zondermeer goed voor donker rood hetgeen later na afloop door de scheidsrechter ook wordt bevestigd. Kaj wordt van het veld gedragen en krijgt na opmerkingen ook nog een gele kaart. De scheidsrechter besluit verstandig de wedstrijd voor gezien te houden en fluit voor het eind van de wedstrijd.

Na een tumultueuze slotfase wint Hovo de laatste wedstrijd van het seizoen en dat geeft ondanks dat het voor de stand niet uitmaakt toch een goed gevoel. De coaches zijn tevreden over de geleverde prestatie, als team hebben we deze wedstrijd gewonnen.

Eindconclusie van het seizoen is dat we helaas net niet de playoffs hebben gehaald. Dat is zondermeer een teleurstelling want was zeker wel de doelstelling. Een slecht begin (3 van de 4 wedstrijden verloren) doordat we nog niet voltallig waren en in sommige wedstrijd incompleet en een paar slechte wedstrijden (Nieuweboer uit, Scagha 2 uit en Veerhuys 3 uit), tja, dan kom je de 3 punten tekort die je nodig zou hebben gehad voor de playsoffs. Wel hebben we tegen de top-4 van de 8 wedstrijden er 4 gewonnen en dat bevestigt dat we er dicht tegen aan zaten.

In totaal 15 van de 22 wedstrijden gewonnen en 7 wedstrijden verloren, doelcijfers 105 voor en 78 tegen.

Tenslotte, dank aan Ashvin en Arie voor de coaching en de wekelijkse trainingen, jullie hebben de spelers beter laten voetballen en met name als team leren zaalvoetballen.

Scoreverloop:

1. 1-0 Sem (Remco), 8. 2-0 Remco (Jordy), 9. 2-1, 25. 3-3, rust, 34. 3-2 Kaj (p.), 37. 3-3, 40. 4-3 Ricky (Jordy), 44. 5-3 jordy (Jeremy), 46. 5-3, 48. 6-4 Jordy (Jordan)