Hovo terecht op voorsprong na geflatteerde uitslag

En toch zegt deze 2-7 helemaal niets. Want wanneer de bezoekers uit Heerhugowaard aanstaande zaterdag met 0-1 winnen dan komt er gewoon een derde beslissende wedstrijd.

De beginfase was voor FC Marlene (FCM) die na een breedte pass die niet aankwam aan Hoornse zijde door de vliegensvlugge Ilias Bouzit werd onderschept en Dave Stet kansloos achter liet. Daarna volgden er meerdere kansen voor de thuisploeg maar de zelfde Dave Stet hield Hovocubo keer op keer op de been. Na een kleine 10 minuten begon Hovo weer zijn draai te vinden met de daarbij behorende kansen en en was het wedstrijdbeeld weer in evenwicht. Pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft was het Yoshua St. Juste die behendig zich van de Heerhugowaardse verdediging wegdraait en Peter Rozenbeek het nakijken geeft. En als vlak voor rust Zakaria Amrani de goed gepositioneerde Kevin Tromp bij de tweede paal met een knappe paas terug vindt staat het 1-2 en gaat Hovo met een voorsprong rusten.

In de tweede helft is vooral Hovo die met goed positiespel en knappe combinaties gaat domineren en de krachten bij FCM wegvloeien. Toch is de eerste kans weer voor Bouzit die de gelijkmaker op zijn voet had. Uiteindelijk is het Zakaria Amrani die oog in oog met Rozenbeek met een kleine maar mooie beweging de voorsprong voor Hovo weet te vergroten. Vanaf dat moment was het maar een ploeg die recht had op de winst. Yoshua St. Juste, Mats Velseboer en twee keer Karim Mossaoui in de laatste minuut drukten dit in doelpunten uit. De winst van Hovocubo was meer dan terecht maar de 2-7 over de gehle wedstrijd wat geflatteerd.

Daarmee is de winst voor Hovocubo een feit en staat het 1-0 voor in sets. Maar het is nog niet gedaan. Ondanks het Hoornse overwicht in de tweede helft heeft de ploeg die koploper FC Eindhoven in de halve finales uitschakelde getoond over veel kwaliteit te beschikken.

De return is zaterdag 18 juni om 21.30 uur in Sporthal De Opgang.

Lees hier alle informatie over deze wedstrijd zoals kaartverkoop etc….

Titelprolongatie lijkt al een feit

Bron: Noordhollands Dagblad (Dagblad voor Westfriesland)

Hovocubo laat Marlène kansloos bij start finale

Vincent Schot

Hovocubo kan zich gaan opmaken voor weer een kampioensfeest. De titelverdediger poetste gisteravond in de eerste van maximaal drie duels om de landstitel FC Marlène weg. Meer nog dan de eclatante 2-7 eindstand die na veertig minuten op het scorebord stond van de Waardergolf in Heerhugowaard gaf het krachtsverschil reden tot Hoorns optimisme.

Voor het eerst in de geschiedenis is de finale dit jaar een Noord-Hollands onderonsje. Het affiche werd door beide clubs met gejuich ontvangen. De burenruzie immers is altijd een garantie voor volle tribunes. En nu er een schaal op het spel staat, bleek de Waardergolf helemaal te klein. Het zal komende week in De Opgang niet anders zijn.

Of de supporters van FC Marlène zouden moeten afzien van het autoritje naar Hoorn. Vanaf de bomvolle tribunes, en zelfs van achter de beide doelen, zagen zij immers hoe hun ploeg bij tijd en wijle werd overklast door Hovocubo.

Eigenlijk was het duel alleen in de eerste minuten van de wedstrijd in evenwicht. ,,We hadden het in de beginfase even moeilijk’’, stemt Zakaria Amrani na afloop in. ,,Een minuut of vijf, zes. Daarin hadden we het moeilijk om er doorheen te komen.’’

De maker van de 1-3 doelde op de blauwe muur die de thuisploeg direct vanaf het beginsignaal optrok voor het eigen doel. Die bleek solide. FC Marlène mikte op de counter en na drie minuten bleek waarom. ,,Je weet dat je tegen deze ploeg counters tegenkrijgt. Zuur dat het gelijk bij de eerste direct raak was’’, zei Amrani over de 1-0 van Iliass Bouzit.

Het was niet de enige gevaarlijke uitbraak die de thuisclub liet noteren. Bouzit counterde nog twee keer gevaarlijk, maar hij prikte naast of stuitte op doelman Dave Stet, die een ijzersterkte wedstrijd speelde. Een interssant schouwspel werd het niet door het afwachtende voetbal van de Heerhugowaarders. Toch kreeg het meegereisde publiek van Hovocubo naarmate de eerste helft vorderde meer reden tot juichen. De spelers van trainer Sander van Dijk vond elkaar steeds gemakkelijker en voetbalden zich steeds vaker door de verdedigende stellingen heen. Na een kwartier leverde het de eerste treffer op. De gelijkmaker kwam van de voet van Yoshua St. Juste. Amper een minuut later verscheen via Kevin Tromp ook de verdiende voorsprong op het bord.

,,Misschien was het wel goed dat we op achterstand kwam’’, zei trainer Van Dijk. ,,Daarna gooiden we de schroom van ons af. Op die moeizame eerste minuten na zijn we niet meer in de problemen geweest. Natuurlijk, FC Marlène heeft nog wel een aantal kansen gehad, maar ze hebben zich naar niet één kans gevoetbald. Het waren allemaal counters, en die werden ook nog eens ingeleid doordat wij het verdedigend niet goed deden.’’

In de tweede helft was het spelbeeld finale-onwaardig. FC Marlène schoot pal na rust nog een keer op de paal, maar veel meer had het niet in de melk te brokkelen. Pas met nog 0.3 seconden op de klok scoorde de ploeg nog een keer via Nabil Akaazoun, maar Hovocubo had er toen al zes gemaakt. Het verschil in beleving was daarna ook veelzeggend. Waar de thuisclub het na de aftrap na die goal liet lopen, vloog Karim Mossaoui er nog een keer vol in. Het had de 2-7 tot gevolg in de zoemer.

Zowel Van Dijk als Amrani hulde zich na afloop in voetbalcliches toen de vraag kwam of de bloemen alvast kunnen worden besteld. ’Het is hun laatste kans dus ze zullen alles op alles zetten’ en ’Het is pas gespeeld als het gespeeld is’ zijn sportieve opmerkingen, maar snijden minder hout als wat de twee eraan toevoegen. ,,Ik zie ons thuis niet twee keer op rij verliezen’’’, zegt Amrani. ,,Dit was de belangrijkste wedstrijd. We hebben vandaag een flinke mentale tik uitgedeeld’’, besluit Van Dijk.

De return is zaterdag 18 mei.

FC Marlène-Hovocubo 2-7

3. Bouzit 1-0, 15. St. Juste 1-1, 16. Tromp 1-2, 28. Amrani 1-3, 35. St. Juste 1-4, 38. Velseboer 1-5, 40, Mossaoui 1-6, 40. Akaazoun 2-6, 40. Mossaoui 2-7.

Duidelijk signaal richting buren

De 2-7 zege was een duidelijk signaal van Hovocubo aan FC Marlène in de finale van de play-offs om het kampioenschap in de zaalvoetbaleredivisie.

Het woord was in Heerhugowaard namelijk veelal aan Hovocubo. Voor Marlène ligt de uitdaging klaar om volgende week zaterdag een derde play-off af te dwingen.

Na dertien minuten spelen stond Zakaria Amrani dreigend tegenover Stefan Dol. Een paar trucjes hielpen niet om de Marlène-aanvaller te verrassen. De passeerbeweging van Amrani haalde niets uit. Dol onderschepte en moest met een overtreding worden gestopt.

Het was typerend voor hoe Marlène voor rust in de wedstrijd zat. De Heerhugowaarders probeerden de bezoekers weinig ruimte te geven. Aan de ene kant mislukte dat, omdat Hovocubo telkens uit de counter gevaarlijk werd. Aan de andere kant lukte dat door die onderscheppingen. Sterker nog: de vroege openingstreffer van Bouzit kwam tot stand doordat hij scherp reageerde op een bal door het midden van Amrani. Hij onderschepte, ging vanaf de middenlijn alleen op het doel van Dave Stet af en opende de score.

Bouzit was in de eerste helft nog drie keer dicht bij een goal. Hij miste succes. Lahcen Bouyouzan wist een vrije trap van Mo Attaibi van de lijn te halen. ,,Wat bij ons miste, was dat we de kansen niet afmaakten”, vond Bouzit na afloop. ,,Als je die er gewoon in schiet, wordt het een heel andere wedstrijd.” Nu mocht Hovocubo blijven aandringen. Mats Velseboer, ex-Marlène, had de bal bijvoorbeeld voor het intikken, maar miste. Zijn ploeggenoten toonden veerkracht. Yoshua St. Juste en Kevin Tromp bogen de achterstand van Hovo in 78 seconden zuivere speeltijd om in een voorsprong.

St. Juste kapte vanaf rechts zijn mannetje uit en schoot in de linkerhoek binnen. Tromp profiteerde van de ontgoocheling bij Marlène na een gemiste kans van Dol. Hij schoot in één aanval op Stet én de paal. In de tegenaanval deed Tromp voor hoe het wel moest.

Kopie

De derde minuut van de tweede helft had een kopie van die in de eerste kunnen zijn, als een poging van Bouzit tenminste zat. De aanvaller onderschepte wéér, ging wéér alleen op Stet af, sleepte de bal wéér langs de doelman maar miste.

Hovocubo trok de wedstrijd opnieuw naar zich toe. Een subtiele beweging van Amrani waarmee hij Rozenbeek verraste betekende 1-3.

’Rustig aan’, gebaarde Attaibi met amper tien minuten op de klok naar zijn ploeggenoten. Het was een logische reactie op hoe Marlène een aantal keer na rust slordig de bal verloor of inleverde. De ploeg had aanvallend weinig in te brengen. ,,We moesten de rust bewaren, maar waren juist aan het forceren”, zag ook Bouzit. ,,Vooral in de laatste fase van de tweede helft hebben we het weggegeven.” Met vijf minuten en 23 seconden op de klok besliste St. Juste de eerste finale om het landskampioenschap met een hard en overtuigend schot. Ismael Hamdaoui werd ingezet als meevoetballende keeper bij Marlène, wat Velseboer en Mossaoui (twee keer) de ruimte gaf om te scoren. Nabil Akaazoun deed nog wat terug.

3. Bouzit 1-0, 15. st. Juste 1-1, 16. Tromp 1-2, 28. Amrani 1-3, 35. St. Juste 1-4, 38. Velseboer 1-5, 40. Mossaoui 1-6, 40. Akaazoun 2-6, 40. 2-7 Mossaoui.